fbpx
logo
Szukaj
open close

Dynia zapiekana z ryżem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca5c05615-6346-44b7-a7cf-95a027a1eb2a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Dynia zapiekana z ryżem

Przygotowanie

  • Dynię kroimy wzdłuż na plastry o grubości ok. 5 cm i każdy z nich obieramy
  • Następnie usuwamy z dyni pestki i włókna
  • Plastry dyni kroimy w poprzek na plasterki o grubości ok. 1 cm
  • Czosnek obieramy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy kiełki
  • Szalotki obieramy
  • Czosnek i szalotki drobno siekamy
  • Do miski wkładamy dynię, czosnek i szalotki, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Półkę piekarnika ustawiamy ok. 5 cm od źródła ciepła i nagrzewamy piekarnik do temp. 170 st. C
  • Do naczynia żaroodpornego wkładamy połowę dyni, posypujemy ryżem i przykrywamy drugą połową dyni
  • W rondlu podgrzewamy wodę
  • Gorącą wodę powoli wlewamy do naczynia, tak aby nie wpłynął z niego ryż
  • Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 75 minut
  • Zieleninę dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie odrywamy listki od łodyżek i drobno siekamy
  • Zapiekankę wyciągamy z piekarnika, posypujemy zieleniną i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z dynią.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Dynia (1000 g)
  • Woda (500 ml)
  • Ryż basmati (140 g)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (40 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sól kłodawska (4.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1 g)
  • Curry w proszku (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Słodki chleb z dynią

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210 st. C Formę wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy odrobiną mąki (pszennej) Dynię obieramy i (…)

WIĘCEJ >

Makaron z dynią, fetą i pesto

Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Dynię obieramy, kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Ryż z dynią i bakaliami

Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy (…)

WIĘCEJ >

Curry z dynią i ciecierzycą

Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Jeśli decydujemy się na ostrą papryczkę to pokrojoną i (…)

WIĘCEJ >

Wątroba wieprzowa z pieczoną dynią i selerem naciowym

Włączamy piekarnik na 200 stopni Dynię kroimy na pół, łyżką wydłubujemy miąższ z pestkami Dzielimy dynie na cząstki (czyli połówkę (…)

WIĘCEJ >