fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron z dynią, fetą i pesto

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cca9456ba-3363-4971-8431-1e27b6a5582d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Makaron z dynią, fetą i pesto

Przygotowanie

  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Dynię obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Następnie skrapiamy dynię tłuszczem (3/4 ilości) i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy zieleninę i orzechy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dolewamy 1/4 ilości tłuszczu i dokładnie blendujemy
  • Przygotowane pesto przenosimy do miski z serem i mieszamy
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy z powrotem do ciepłego garnka
  • Dodajemy dynię, pesto oraz pokruszoną fetę i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów.

Makaron możesz opcjonalnie posypać pestkami dyni lub innymi nasionami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dynia (500 g)
  • Makaron Tagliatelle (400 g)
  • Ser feta (150 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Orzechy piniowe (45 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Bazylia (świeża) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Potrawka z bakłażana

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Bakłażana kroimy w kostkę, a pomidorki na połowę. Wrzucamy warzywa na patelnię, chwilę obsmażamy, a następnie podlewamy odrobiną wody. Dodajemy mięso, oregano oraz sól i mieszamy. W razie potrzeby,…

WIĘCEJ >

Wątróbka wieprzowa w pomarańczach

Cebulę obieramy i kroimy w piórka Pomarańcze obieramy i kroimy w cząstki Wątrobę kroimy pod jak największym skosem w cienkie plastry Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu Kładziemy wątrobę i obsmażamy z każdej strony przez 1-2…

WIĘCEJ >

Burger z sarny z sałatą i warzywami

Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa Lekko solimy i pieprzymy, mieszamy Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony Odkładamy na 2 minuty mięso na…

WIĘCEJ >

Kurczak w sosie ananasowym

Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dodajemy połowę sosu sojowego, mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut Ananasa odsączamy z zalewy (syrop zostawiamy) i kroimy na kawałki Cebulę kroimy w ćwiartki Pomidory kroimy…

WIĘCEJ >