fbpx
logo
Szukaj
open close

Makaron z dynią, fetą i pesto

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cca9456ba-3363-4971-8431-1e27b6a5582d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Makaron z dynią, fetą i pesto

Przygotowanie

  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Dynię obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Następnie skrapiamy dynię tłuszczem (3/4 ilości) i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy zieleninę i orzechy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dolewamy 1/4 ilości tłuszczu i dokładnie blendujemy
  • Przygotowane pesto przenosimy do miski z serem i mieszamy
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy z powrotem do ciepłego garnka
  • Dodajemy dynię, pesto oraz pokruszoną fetę i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów.

Makaron możesz opcjonalnie posypać pestkami dyni lub innymi nasionami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dynia (500 g)
  • Makaron Tagliatelle (400 g)
  • Ser feta (150 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Orzechy piniowe (45 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Bazylia (świeża) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałatka kalafiorowo – ziemniaczana z szynką

Kalafior podzielić na małe różyczki Ziemniaki pokroić w kostkę Szynkę pokroić w paseczki Czosnek obrać i posiekać jak najdrobniej Wszystkie pokrojone składniki wrzucić do miski Dodać oliwę, musztardę Posolić i popieprzyć, zamieszać

WIĘCEJ >

Kurczak w cytrynowej marynacie

Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy wzdłuż na filety i układamy w naczyniu żaroodpornym Do miski wlewamy sok z cytryny, ocet, miód (powinien być płynny), 1/2 ilości tłuszczu (oliwy), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zieleninę…

WIĘCEJ >

Kurczak w sosie pieczarkowym

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki Zieleninę drobno siekamy Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem) i obtaczamy w mące (1/3 ilości mąki zostawiamy do sosu) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Kładziemy mięso…

WIĘCEJ >

Makaron z białej rzodkwi z sosem owocowo – kurczakowym z granatem

Rzodkiew myjemy i przepuszczamy przez spiromat – otrzymujemy makaron warzywny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Kurczaka kroimy w paseczki lub w kostkę Winogrona kroimy na połówki W głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka, podsmażamy 2-3…

WIĘCEJ >