fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron z dynią, fetą i pesto

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-330
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Makaron z dynią, fetą i pesto

Przygotowanie

  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Dynię obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Następnie skrapiamy dynię tłuszczem (3/4 ilości) i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy zieleninę i orzechy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dolewamy 1/4 ilości tłuszczu i dokładnie blendujemy
  • Przygotowane pesto przenosimy do miski z serem i mieszamy
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy z powrotem do ciepłego garnka
  • Dodajemy dynię, pesto oraz pokruszoną fetę i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dynia (500 g)
  • Makaron Tagliatelle (400 g)
  • Ser feta (150 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Orzechy piniowe (45 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Bazylia (świeża) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczone ziemniaki z tymiankiem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ziemniaki dokładnie szorujemy i nakłuwamy widelcem Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty o wielkości ok. 20 cm i na każdym kwadracie kładziemy po 3-4 ziemniaki Do miski wkładamy…

WIĘCEJ >

Risotto z groszkiem i szparagami

Cebulę obieramy i drobno siekamy Por kroimy w cienkie plastry Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy cebulę z…

WIĘCEJ >

Łosoś z sałatką z awokado i rzodkiewki

Awokado obieramy i kroimy w paski Rzodkiewkę kroimy w plastry Do miski wlewamy tłuszcz, syrop klonowy oraz sok z cytryny, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy Na talerzu układamy wszystkie warzywa i polewamy sosem, na…

WIĘCEJ >