fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dziecięcy ryż z kotlecikami – świnka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c888f2e53-1e82-4d39-a67b-2388afab1f2d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Dziecięcy ryż z kotlecikami – świnka

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu)
  • Mięso oczyszczamy i wykrajamy trójkąty
  • Następnie przyprawiamy mięso z każdej strony
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i podsmażamy przez ok. 5-6 minut z każdej strony (do momentu, aż nie będzie surowe i się lekko zarumieni)
  • Pomidorka kroimy na pół
  • Z szynki wycinamy kółko, a w nim dwa małe kółka
  • Z ogórka wycinamy skórkę o podłużnym kształcie
  • Z papryki wycinamy kawałek na kształt języka
  • Ryż odcedzamy, nakładamy na talerz i formujemy okrąg
  • Następnie dekorujemy ryż pozostałymi składnikami na kształt świnki, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dziecięcych dań.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ryż basmati (50 g)
  • Kurczak pierś (50 g)
  • Pomidor koktajlowy (20 g)
  • Szynka wieprzowa wędzona (10 g)
  • Smalec z gęsi (6 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Sałata karbowana (1 g)
  • Ocet balsamiczny (1 ml)
  • Ogórek długi (1 g)
  • Papryka czerwona (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smoothie z ogórkiem i jarmużem

Wszystkie składniki razem blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji

WIĘCEJ >

Makaron z dynią, fetą i pesto

Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Dynię obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do naczynia żaroodpornego Następnie skrapiamy dynię tłuszczem (3/4 ilości) i wkładamy do…

WIĘCEJ >

Zupa kasztanowa na wywarze kostnym

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…

WIĘCEJ >

Kurczak na parze z grzybami

Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Cebulę i zieleninę drobno siekamy W rondlu zagotowujemy wodę Do naczynia do gotowania na parze (najlepszy byłby parowar bambusowy) wkładamy naczynie…

WIĘCEJ >