fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ziemniaczana myszka z pulpecikami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce7e69c90-3a47-41df-a6e8-f09f95a3f822
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ziemniaczana myszka z pulpecikami

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Zieleninę siekamy
  • Do miski przenosimy mięso, dodajemy cebulę, zieleninę, bułkę tartą, przyprawy, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Z masy mięsnej formujemy pulpeciki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy pulpeciki i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Ziemniaki odcedzamy i ugniatamy na jednolitą konsystencję
  • Z ogórka wycinamy plastry i paski
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Z papryki wycinamy paski
  • Na talerzach układamy wszystkie składniki na kształt myszki, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dziecięcych dań.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk mięso mielone (400 g)
  • Ziemniak (300 g)
  • Cebula (105 g)
  • Bułka tarta (80 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Ogórek długi (40 g)
  • Pomidor koktajlowy (40 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Jagoda leśna (16 g)
  • Papryka czerwona (4 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ziemniaczany ptaszek

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C (z funkcją termoobiegu) Kiełbasę wkładamy do naczynia żaroodpornego, a następnie do piekarnika na ok. 40 minut (kiełbasa powinna być chrupiąca) Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie…

WIĘCEJ >

Carpaccio z łososia i z rzodkiewki

Na talerzu układamy naprzemiennie plastry łososia razem z plastrami awokado i rzodkiewki, polewamy sosem z oliwy, soku z cytryny i oleju MCT

WIĘCEJ >

Owsianka z brzoskwinią i miodem

Do garnka wsypujemy płatki oraz cukier, wlewamy mleko, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut (do momentu, aż płatki będą miękkie) Brzoskwinię kroimy w kostkę (pestkę usuwamy) Owsiankę…

WIĘCEJ >

Plastry indyka z warzywami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Na środkowej półce piekarnika kładziemy paprykę i pieczemy przez ok. 30 minut Batat obieramy i kroimy w krążki Bakłażana kroimy w krążki Cukinię kroimy wzdłuż na paski Mięso…

WIĘCEJ >