fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ziemniaczana myszka z pulpecikami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce7e69c90-3a47-41df-a6e8-f09f95a3f822
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ziemniaczana myszka z pulpecikami

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Zieleninę siekamy
  • Do miski przenosimy mięso, dodajemy cebulę, zieleninę, bułkę tartą, przyprawy, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Z masy mięsnej formujemy pulpeciki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy pulpeciki i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Ziemniaki odcedzamy i ugniatamy na jednolitą konsystencję
  • Z ogórka wycinamy plastry i paski
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Z papryki wycinamy paski
  • Na talerzach układamy wszystkie składniki na kształt myszki, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dziecięcych dań.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk mięso mielone (400 g)
  • Ziemniak (300 g)
  • Cebula (105 g)
  • Bułka tarta (80 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Ogórek długi (40 g)
  • Pomidor koktajlowy (40 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Jagoda leśna (16 g)
  • Papryka czerwona (4 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gofry jaglane z amarantusem

Amarantusa gotujemy we wrzątku przez 15-20 minut Mieszamy go z mąką jaglaną Dodajemy sól, rozpuszczony olej i tyle wody, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietamy, blendujemy Pieczemy w nagrzanej gofrownicy przez kilka minut

WIĘCEJ >

Sałatka z krewetkami

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Czosnek obieramy i kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę) Wrzucamy krewetki oraz czosnek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty (na dużym ogniu)…

WIĘCEJ >

Dziecięce pancakes – miś i sówka

Do miksera wkładamy wszystkie składniki (poza owocami) i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany Rozgrzewamy patelnię Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Banana obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Burger z pieczarki

Dwie duże pieczarki pozbawiamy ogonków Ogórki drobno siekamy, dodajemy wołowinę, doprawiamy do smaku i ugniatamy przez 3 minuty Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek W tym samym czasie podsmażamy kapelusze pieczarek oraz przygotowanego burgera Podajemy…

WIĘCEJ >