Gryczany piesek z warzywami
Gryczany piesek z warzywami
Przygotowanie
- Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
- Z mozzarelli wycinamy małe kółka
- Z oliwki wycinamy oczka i nosek
- Pomidorka kroimy na pół
- Z szynki wycinamy pyszczek
- Z rzodkiewki wycinamy pasek, na kształt uśmiechu
- Kaszę odcedzamy, przenosimy na talerz i formujemy głowę z uszkami psa
- Następnie dekorujemy kaszę powycinanymi składnikami (mozzarellą, oliwkami, pomidorkiem, szynką i rzodkiewką)
- Pozostałe składniki układamy na osobnym talerzu
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań.
Autor
Lista składników
- Chleb żytni na zakwasie (70 g)
- Kasza gryczana niepalona (50 g)
- Ser żółty (30 g)
- Oliwki czarne (21 g)
- Pomidor koktajlowy (20 g)
- Szynka wieprzowa wędzona (10 g)
- Ser Mozzarella (5 g)
- Sałata karbowana (5 g)
- Rzodkiewka (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jaja sadzone z natką pietruszki i chili
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Chili kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z chili podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu…
WIĘCEJ >Zupa szpinakowa z jajem (wegetariańska)
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min Dodajemy szpinak, dusimy 5 min Lekko solimy i pieprzymy Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak…
WIĘCEJ >Koktajl (shake) bananowo – daktylowy
Obieramy banana, kroimy w kawałki i wrzucamy do blendera Sprawdzamy czy w daktylach nie ma pestek i dodajemy do blendara Dodajemy żółtka Wyciskamy sok z cytryny Miksujemy 15 sek.
WIĘCEJ >Galaretka z kokosowym aromatem
Owoce umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Następnie przenosimy zblednowane owoce do rondla, dolewamy mleko, całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy Dodajemy agar i mieszamy…
WIĘCEJ >