fbpx
logo
Szukaj
open close

Falafele z miętowym dipem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6b8c0459-38f6-4d3c-820c-d44187f1a8aa
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Falafele z miętowym dipem

Przygotowanie

  • Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą
  • Kaszę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 10 minut, po czym odsączamy ją, wyciskając jak najwięcej wody
  • Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do miski robota kuchennego
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski robota kuchennego (tylko natkę)
  • Do miski robota kuchennego wrzucamy ciecierzycę, kaszę, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy (kmin, sól i pieprz) i całość dokładnie miksujemy
  • Masę nabieramy łyżką i formujemy z niej lekko spłaszczone kulki
  • Następnie układamy kulki na tacy i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
  • Do miski wlewamy jogurt, dodajemy zieleninę (miętę) oraz pozostały czosnek i mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy falafele i smażymy przez ok. 4-5 minut z każdej strony (smażymy na złotobrązowy kolor)
  • Następnie przenosimy usmażone falafele na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
  • Falafele podajemy z dipem miętowym

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 4 sztuki.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ciecierzyca z puszki (400 g)
  • Jogurt grecki (250 g)
  • Cebula (105 g)
  • Bulgur (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Mięta (świeża) (6 g)
  • Proszek do pieczenia (2 g)
  • Kmin rzymski (1.5 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy, Robot kuchenny, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Strudel z jabłkami

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się go Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Jabłka obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy owoce w kostkę, a następnie…

WIĘCEJ >

Kokosowo – wieprzowy kotlet z grillowanymi warzywami

Marchew i pietruszkę obieramy Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy paprykę w kawałki Cykorię przekraway na pół Rzodkiewki czyścimy i kroimy każdą na 3 plasterki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Szparagi zawijane boczkiem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Szparagi dokładnie myjemy i odcinamy końcówki Następnie każdego szparaga owijamy plastrem boczku i układamy na papierze Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10-15…

WIĘCEJ >

Sałatka pekińska

Kapustę szatkujemy Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Następnie jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy w drobną kostkę Do…

WIĘCEJ >