Falafele z miętowym dipem
Falafele z miętowym dipem
Przygotowanie
- Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą
- Kaszę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 10 minut, po czym odsączamy ją, wyciskając jak najwięcej wody
- Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do miski robota kuchennego
- Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski robota kuchennego (tylko natkę)
- Do miski robota kuchennego wrzucamy ciecierzycę, kaszę, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy (kmin, sól i pieprz) i całość dokładnie miksujemy
- Masę nabieramy łyżką i formujemy z niej lekko spłaszczone kulki
- Następnie układamy kulki na tacy i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
- Do miski wlewamy jogurt, dodajemy zieleninę (miętę) oraz pozostały czosnek i mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy falafele i smażymy przez ok. 4-5 minut z każdej strony (smażymy na złotobrązowy kolor)
- Następnie przenosimy usmażone falafele na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
- Falafele podajemy z dipem miętowym
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 4 sztuki.
Autor
Lista składników
- Ciecierzyca z puszki (400 g)
- Jogurt grecki (250 g)
- Cebula (105 g)
- Bulgur (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
- Mąka orkiszowa (12 g)
- Czosnek (10 g)
- Mięta (świeża) (6 g)
- Proszek do pieczenia (2 g)
- Kmin rzymski (1.5 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ziemniaczki zapiekane w ziołach
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem Cebulę obieramy i kroimy w piórka Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok….
WIĘCEJ >Ryż z oliwkami
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Ugotowany ryż przenosimy do miski, dodajemy oliwki i mieszamy
WIĘCEJ >Chałwa sezamowo-makowa
Nasiona sezamu mielimy w młynku elektrycznym. Mak gotujemy w wodzie ok. 20-30 minut i dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Możemy też kupić mak mielony – wtedy wystarczy jedynie zalać go niewielką ilością wrzątku i…
WIĘCEJ >Burritos z kurczakiem i awokado
Mięso oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i grillujemy z każdej strony przez ok. 6-8 minut Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito…
WIĘCEJ >