fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Falafele z miętowym dipem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6b8c0459-38f6-4d3c-820c-d44187f1a8aa
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Falafele z miętowym dipem

Przygotowanie

  • Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą
  • Kaszę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 10 minut, po czym odsączamy ją, wyciskając jak najwięcej wody
  • Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do miski robota kuchennego
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski robota kuchennego (tylko natkę)
  • Do miski robota kuchennego wrzucamy ciecierzycę, kaszę, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy (kmin, sól i pieprz) i całość dokładnie miksujemy
  • Masę nabieramy łyżką i formujemy z niej lekko spłaszczone kulki
  • Następnie układamy kulki na tacy i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
  • Do miski wlewamy jogurt, dodajemy zieleninę (miętę) oraz pozostały czosnek i mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy falafele i smażymy przez ok. 4-5 minut z każdej strony (smażymy na złotobrązowy kolor)
  • Następnie przenosimy usmażone falafele na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
  • Falafele podajemy z dipem miętowym

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 4 sztuki.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ciecierzyca z puszki (400 g)
  • Jogurt grecki (250 g)
  • Cebula (105 g)
  • Bulgur (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Mięta (świeża) (6 g)
  • Proszek do pieczenia (2 g)
  • Kmin rzymski (1.5 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy, Robot kuchenny, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ziemniaczki zapiekane w ziołach

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem Cebulę obieramy i kroimy w piórka Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok….

WIĘCEJ >

Ryż z oliwkami

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Ugotowany ryż przenosimy do miski, dodajemy oliwki i mieszamy

WIĘCEJ >

Chałwa sezamowo-makowa

Nasiona sezamu mielimy w młynku elektrycznym. Mak gotujemy w wodzie ok. 20-30 minut i dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Możemy też kupić mak mielony – wtedy wystarczy jedynie zalać go niewielką ilością wrzątku i…

WIĘCEJ >

Burritos z kurczakiem i awokado

Mięso oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i grillujemy z każdej strony przez ok. 6-8 minut Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito…

WIĘCEJ >