Faszerowana pieczeń wieprzowa
Faszerowana pieczeń wieprzowa
Przygotowanie
- Połowę tłuszczu mieszamy z sokiem z cytryny, przyprawami (cząbrem, majerankiem, papryką, połową soli i pieprzu) i posiekaną zieleniną (natką)
- Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i wycinamy w nim dużą kieszeń
- Wykrojone mięso drobno siekamy i odkładamy do miski
- Mięso nacieramy marynatą z każdej strony, wkładamy do osobnej miski, przykrywamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godz.
- Boczek drobno siekamy i dodajemy do miski z posiekanym mięsem
- Marchew z cebulą obieramy, kroimy na kawałki i dodajemy do miski z posiekanym mięsem
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy zawartość miski i smażymy przez ok. 6-7 minut, co jakiś czas mieszając
- Następnie przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy do miękkości na małym ogniu
- Ściągamy patelnię z kuchenki, wybijamy jajo, dodajemy bułkę tartą, przyprawy (sól i pieprz) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Kieszeń w mięsie napełniamy farszem i spinamy wykałaczkami
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wkładamy do niego mięso
- Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i układamy dookoła mięsa
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 1,5 godz., co jakiś czas polewając wytworzonym sosem
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pieczeni.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina szynka (surowa) (1500 g)
- Ziemniak młody (1000 g)
- Marchew (500 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (150 g)
- Cebula (105 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Czosnek (15 g)
- Bułka tarta (8 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Cząber suszony (6 g)
- Majeranek suszony (6 g)
- Sok z cytryny (bio) (3 ml)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Pyzy ziołowe
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 205 st. C Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz oraz przyprawy i miksujemy Mąkę przesiewamy przez sitko do osobnej miski,…
WIĘCEJ >Talerz wędzonej szynki z warzywami duszonymi na masełku
Marchewkę obrać i pokroić w plastry, a następnie przekroić każdy plaster w paski Paprykę pokroić w centymetrowe paski Na patelni rozgrzać tłuszcz Wrzucić warzywa i zasmażać 4-5 min Lekko posolić i popieprzyć Na talerzu rozkładamy…
WIĘCEJ >Chrupiący kurczak na ostro
Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy tłuczkiem) Jedną stronę każdego kawałka mięsa smarujemy jogurtem, kładziemy na przyprawach stroną z jogurtem, po…
WIĘCEJ >Kurczak cacciatore
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Seler kroimy w cienkie plasterki Boczek kroimy w kostkę Mięso obieramy ze skóry i posypujemy przyprawami (pieprzem) W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-8…
WIĘCEJ >