fbpx
logo
Szukaj
open close

Faszerowana pieczeń wieprzowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c33d948fb-9723-4277-8010-e3ee8ca4ac12
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Faszerowana pieczeń wieprzowa

Przygotowanie

  • Połowę tłuszczu mieszamy z sokiem z cytryny, przyprawami (cząbrem, majerankiem, papryką, połową soli i pieprzu) i posiekaną zieleniną (natką)
  • Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i wycinamy w nim dużą kieszeń
  • Wykrojone mięso drobno siekamy i odkładamy do miski
  • Mięso nacieramy marynatą z każdej strony, wkładamy do osobnej miski, przykrywamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godz.
  • Boczek drobno siekamy i dodajemy do miski z posiekanym mięsem
  • Marchew z cebulą obieramy, kroimy na kawałki i dodajemy do miski z posiekanym mięsem
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy zawartość miski i smażymy przez ok. 6-7 minut, co jakiś czas mieszając
  • Następnie przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy do miękkości na małym ogniu
  • Ściągamy patelnię z kuchenki, wybijamy jajo, dodajemy bułkę tartą, przyprawy (sól i pieprz) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Kieszeń w mięsie napełniamy farszem i spinamy wykałaczkami
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wkładamy do niego mięso
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i układamy dookoła mięsa
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 1,5 godz., co jakiś czas polewając wytworzonym sosem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pieczeni.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina szynka (surowa) (1500 g)
  • Ziemniak młody (1000 g)
  • Marchew (500 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Czosnek (15 g)
  • Bułka tarta (8 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Cząber suszony (6 g)
  • Majeranek suszony (6 g)
  • Sok z cytryny (bio) (3 ml)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Pokrywka do patelni, Praska do czosnku, Wykałaczki

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Tort kapuściany z farszem warzywno-ryżowym

Ryż wsypujemy do miski, zalewamy wodą i odkładamy na całą noc Po tym czasie ryż gotujemy (2 szklanki wody na 1 szklankę ryżu) Cebulę obieramy i drobno siekamy Seler i pomidory kroimy na kawałki Pieczarki…

WIĘCEJ >

Pieróg kornwalijski

Mąkę wsypujemy do robota kuchennego i stopniowo dodajemy tłuszcz (masło), nie wyłączając urządzenia Dolewamy zimną wodę i mieszamy Stolnicę podsypujemy mąką i wykładamy na nią ciasto, które szybko zagniatamy w kulę, spłaszczamy i zawijamy w…

WIĘCEJ >

Pasztet z dziczyzny z grzybami

Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka Dodajemy pół łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu Gotujemy 2 godz. Grzyby oczyszczamy i kroimy w paski…

WIĘCEJ >

Kotlety cielęce

Czosnek obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w kostkę Seler kroimy na kawałki Mięso kroimy w plastry (ilość plastrów taka jak ilość porcji) W rondlu rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy warzywa oraz przyprawy (liść…

WIĘCEJ >