fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Faszerowane patisony

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-139
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Faszerowane patisony

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Paprykę kroimy w drobną kostkę (gniazdo nasienne usuwamy)
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Z patisonów odcinamy górną część i wydrążamy środek, który następnie siekamy (górnych części nie wyrzucamy)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy paprykę oraz miąższ z patisonów i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 5 minut (do momentu, aż wyparuję prawie cały płyn)
  • Dodajemy zieleninę i połowę sera, mieszamy i ściągamy patelnię z ognia
  • Zawartość patelni przenosimy do wydrążonych patisonów, posypujemy pozostałym serem i przykrywamy odciętymi częściami
  • Patisony układamy w naczyniu żaroodpornym, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem dyni.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk mięso mielone (200 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Dynia patison (mini) (160 g)
  • Papryka zielona (140 g)
  • Cebula (105 g)
  • Bulion mięsny (100 ml)
  • Masło (50 g)
  • Mięta (świeża) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Papryka nadziewana ryżem

Cebulę obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wsypujemy orzechy i smażymy przez ok. 2-4 minuty (do momentu, aż zrobią się złote) Dodajemy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy…

WIĘCEJ >

Jogurt kokosowy z granolą

Do miski wlewamy jogurt, wsypujemy granolę i delikatnie mieszamy

WIĘCEJ >

Francuski pâté z kurzej wątróbki

Poprzedniego wieczoru oprawiamy wątróbkę i zostawiamy na noc w lodówce w mleku kokosowym. Następnego dnia dokładnie osuszamy wątróbkę ręcznikiem papierowym. Smażymy boczek na patelni, aż będzie chrupiący i przekładamy na talerz. Na wytopionym tłuszczu smażymy…

WIĘCEJ >

Jeże morelowo – czekoladowe

Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do garnka Wlewamy mleko kokosowe Dodajemy miód Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając Gdy czekolada się rozpuści i wszystko razem połączy, wyłączamy palnik Czekolada NIE MOŻE się zagotować,…

WIĘCEJ >