Faszerowane patisony
Faszerowane patisony
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Paprykę kroimy w drobną kostkę (gniazdo nasienne usuwamy)
- Zieleninę drobno siekamy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Z patisonów odcinamy górną część i wydrążamy środek, który następnie siekamy (górnych części nie wyrzucamy)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy paprykę oraz miąższ z patisonów i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
- Dolewamy bulion i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 5 minut (do momentu, aż wyparuję prawie cały płyn)
- Dodajemy zieleninę i połowę sera, mieszamy i ściągamy patelnię z ognia
- Zawartość patelni przenosimy do wydrążonych patisonów, posypujemy pozostałym serem i przykrywamy odciętymi częściami
- Patisony układamy w naczyniu żaroodpornym, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem dyni.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Indyk mięso mielone (200 g)
- Ser żółty (200 g)
- Dynia patison (mini) (160 g)
- Papryka czerwona (140 g)
- Cebula (105 g)
- Bulion mięsny (100 ml)
- Masło (50 g)
- Mięta (świeża) (6 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.