fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Faszerowane patisony

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-139
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Faszerowane patisony

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Paprykę kroimy w drobną kostkę (gniazdo nasienne usuwamy)
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Z patisonów odcinamy górną część i wydrążamy środek, który następnie siekamy (górnych części nie wyrzucamy)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy paprykę oraz miąższ z patisonów i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 5 minut (do momentu, aż wyparuję prawie cały płyn)
  • Dodajemy zieleninę i połowę sera, mieszamy i ściągamy patelnię z ognia
  • Zawartość patelni przenosimy do wydrążonych patisonów, posypujemy pozostałym serem i przykrywamy odciętymi częściami
  • Patisony układamy w naczyniu żaroodpornym, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem dyni.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk mięso mielone (200 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Dynia patison (mini) (160 g)
  • Papryka zielona (140 g)
  • Cebula (105 g)
  • Bulion mięsny (100 ml)
  • Masło (50 g)
  • Mięta (świeża) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kanapki dziecięce z warzywami

Kromki chleba smarujemy tłuszczem Ogórka kroimy w plastry Oliwki kroimy wzdłuż na pół Szynkę kroimy w grube paski Pomidora kroimy w plastry Na połowę ilości kanapek nakładamy sałatę, szynkę i pomidora, składamy drugą połową kanapek…

WIĘCEJ >

Placek żurawinowy

Formę lekko smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Do rondla wkładamy tłuszcz, wsypujemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści (cały czas mieszając) Zawartość rondla przelewamy do miski Herbatniki kruszymy do miski…

WIĘCEJ >

Ryż z cielęciną i bananem

Ananasa obieramy i kroimy w kostkę Mięso kroimy w kostkę, przenosimy do miski, dodajemy przyprawy i mieszamy Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy migdały i prażymy do zbrązowienia, a następnie…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z boczkiem, kiełbasą, szynką i cebulą

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >