Faszerowane patisony
Faszerowane patisony
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Paprykę kroimy w drobną kostkę (gniazdo nasienne usuwamy)
- Zieleninę drobno siekamy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Z patisonów odcinamy górną część i wydrążamy środek, który następnie siekamy (górnych części nie wyrzucamy)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy paprykę oraz miąższ z patisonów i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
- Dolewamy bulion i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 5 minut (do momentu, aż wyparuję prawie cały płyn)
- Dodajemy zieleninę i połowę sera, mieszamy i ściągamy patelnię z ognia
- Zawartość patelni przenosimy do wydrążonych patisonów, posypujemy pozostałym serem i przykrywamy odciętymi częściami
- Patisony układamy w naczyniu żaroodpornym, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem dyni.
Autor
Lista składników
- Indyk mięso mielone (200 g)
- Ser żółty (200 g)
- Dynia patison (mini) (160 g)
- Papryka zielona (140 g)
- Cebula (105 g)
- Bulion mięsny (100 ml)
- Masło (50 g)
- Mięta (świeża) (6 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kanapki dziecięce z warzywami
Kromki chleba smarujemy tłuszczem Ogórka kroimy w plastry Oliwki kroimy wzdłuż na pół Szynkę kroimy w grube paski Pomidora kroimy w plastry Na połowę ilości kanapek nakładamy sałatę, szynkę i pomidora, składamy drugą połową kanapek…
WIĘCEJ >Placek żurawinowy
Formę lekko smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Do rondla wkładamy tłuszcz, wsypujemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści (cały czas mieszając) Zawartość rondla przelewamy do miski Herbatniki kruszymy do miski…
WIĘCEJ >Ryż z cielęciną i bananem
Ananasa obieramy i kroimy w kostkę Mięso kroimy w kostkę, przenosimy do miski, dodajemy przyprawy i mieszamy Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy migdały i prażymy do zbrązowienia, a następnie…
WIĘCEJ >Naleśniki gryczane z boczkiem, kiełbasą, szynką i cebulą
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…
WIĘCEJ >