fbpx
logo
Szukaj
open close

Faszerowane patisony

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cba2cdc15-4618-4b87-b0d4-cf875ea5d878
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Faszerowane patisony

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Paprykę kroimy w drobną kostkę (gniazdo nasienne usuwamy)
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Z patisonów odcinamy górną część i wydrążamy środek, który następnie siekamy (górnych części nie wyrzucamy)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy paprykę oraz miąższ z patisonów i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 5 minut (do momentu, aż wyparuję prawie cały płyn)
  • Dodajemy zieleninę i połowę sera, mieszamy i ściągamy patelnię z ognia
  • Zawartość patelni przenosimy do wydrążonych patisonów, posypujemy pozostałym serem i przykrywamy odciętymi częściami
  • Patisony układamy w naczyniu żaroodpornym, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem dyni.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk mięso mielone (200 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Dynia patison (mini) (160 g)
  • Papryka czerwona (140 g)
  • Cebula (105 g)
  • Bulion mięsny (100 ml)
  • Masło (50 g)
  • Mięta (świeża) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałata z pieczonej dyni z wędzonką i owocami

Jeśli mamy surową dynię, trzeba ją pokroić w kawałki, pozbyć się miąższu i pestek i upiec kawałki dyni w temp. 180 st. C przez około 45 min (patyczkiem od szaszłyka sprawdzamy czy jest miękka w…

WIĘCEJ >

Fasolka w sosie cytrynowym

Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na pół Zieleninę drobno siekamy W rondlu zagotowujemy osoloną wodę Przygotowujemy miskę z wodą i lodem Fasolkę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 10-12 minut (do miękkości)…

WIĘCEJ >

Bataty z cynamonem

Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15-20 minut (tak aby były miękkie, ale żeby się nie rozpadały) Następnie bataty odcedzamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…

WIĘCEJ >

Zapiekane pomidory z ziołami

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z czosnkiem Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do osobnej miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Pomidory kroimy…

WIĘCEJ >