fbpx
Szukaj
open close

Faszerowane sardynki ze szpinakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc442d56b-547e-47c7-8b60-8b925aeff67e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Faszerowane sardynki ze szpinakiem

Przygotowanie

  • Sardynki oskrobujemy, odkrawamy głowy, przecinamy wzdłuż i usuwamy kręgosłupy
  • Następnie sardynki dokładnie płuczemy i osuszamy
  • W czajniku zagotowujemy wodę
  • Zagotowaną wodę wlewamy do miski
  • Szpinak dokładnie myjemy i wkładamy na kilka sek. do wrzącej wody i odsączamy
  • Następnie przenosimy szpinak na ręcznik papierowy i odkładamy
  • Do rondla wlewamy wodę, wkładamy szpinak i gotujemy na dużym ogniu przez ok. 3-4 minuty
  • Po tym czasie przenosimy szpinak na sitko i dociskamy, aby odsączyć z wody
  • Następnie szpinak drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210 st. C
  • Twaróg wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem
  • Dodajemy szpinak oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Każdą sardynkę nadziewamy masą twarogową
  • Blachę lekko smarujemy tłuszczem i układamy na niej sardynki
  • Następnie wkładamy blachę do piekarnika na ok. 8-10 minut (po ok. 4-5 minutach obracamy sardynki na drugą stronę)
  • Sardynki przenosimy na talerz i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z sardynkami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Sardynka (świeża) (880 g)
  • Szpinak (150 g)
  • Ser twarogowy kozi (100 g)
  • Woda (20 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Czajnik, Deska, Miska, Nóż, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Sardynki w papilotach

Sardynki oskrobujemy, przecinamy brzuchy, rozchylamy i usuwamy kręgosłupy Następnie sardynki dokładnie myjemy i osuszamy Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę (…)

WIĘCEJ >

Sardynki z salsą pomidorową

Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę Cebulę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i (…)

WIĘCEJ >

Słoneczna sałatka sardynkowa

Cytrynę sparzamy i na tarce ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok do miski. Do tej samej miski wrzucamy pokrojoną w drobną (…)

WIĘCEJ >