fbpx
logo
Szukaj
open close

Faszerowane ziemniaki z mięsem i pomidorami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb31d6749-5ad5-4f11-94d6-02374c08136d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Faszerowane ziemniaki z mięsem i pomidorami

Przygotowanie

  • Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości, ale żeby się nie rozpadały)
  • Następnie ziemniaki odcedzamy i odkładamy do ostygnięcia
  • Ostygnięte ziemniaki kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy część miąższu tak, aby uzyskać łódeczki
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy mięso, mieszamy i podsmażamy przez ok. 7-8 minut
  • Dodajemy pomidory z puszki wraz z sokiem, wydrążony miąższ z ziemniaków i przyprawy, mieszamy i gotujemy do momentu, aż całość zgęstnieje
  • Zieleninę drobno siekamy i dodajemy na patelnię
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
  • Gotowy farsz nakładamy do wydrążonych ziemniaków i układamy ziemniaki na blasze
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki i posypujemy nim ziemniaki
  • Następnie wkładamy ziemniaki do piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z ziemniakami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Ziemniak (300 g)
  • Wieprzowina mięso mielone (300 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ser żółty (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Sałatka ziemniaczana z łososiem

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut, po czym odcedzamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 (…)

WIĘCEJ >

Ziemniaki zapiekane z serem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Ziemniaki obieramy, kroimy w słupki i przenosimy do naczynia żaroodpornego Cebulę ze szczypiorkiem (…)

WIĘCEJ >

Pieczone ziemniaki z czosnkiem

Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy na pół W garnku zagotowujemy wodę Do wrzącej wody wrzucamy ziemniaki, wyłączamy kuchenkę, przykrywamy garnek (…)

WIĘCEJ >

Curry z ziemniaków i kalafiora

Cebulę obieramy i drobno siekamy Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do (…)

WIĘCEJ >

Kotleciki ziemniaczane z groszkiem

Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki Batat z marchewką obieramy i kroimy w plastry Ziemniaki, batat i marchew gotujemy we (…)

WIĘCEJ >