Faszerowane ziemniaki z mięsem i pomidorami
Faszerowane ziemniaki z mięsem i pomidorami
Przygotowanie
- Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości, ale żeby się nie rozpadały)
- Następnie ziemniaki odcedzamy i odkładamy do ostygnięcia
- Ostygnięte ziemniaki kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy część miąższu tak, aby uzyskać łódeczki
- Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy mięso, mieszamy i podsmażamy przez ok. 7-8 minut
- Dodajemy pomidory z puszki wraz z sokiem, wydrążony miąższ z ziemniaków i przyprawy, mieszamy i gotujemy do momentu, aż całość zgęstnieje
- Zieleninę drobno siekamy i dodajemy na patelnię
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
- Gotowy farsz nakładamy do wydrążonych ziemniaków i układamy ziemniaki na blasze
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki i posypujemy nim ziemniaki
- Następnie wkładamy ziemniaki do piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z ziemniakami.
Autor
Lista składników
- Pomidor w puszce (400 g)
- Ziemniak (300 g)
- Wieprzowina mięso mielone (300 g)
- Cebula (105 g)
- Ser żółty (80 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Sałatka ziemniaczana z łososiem
Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut, po czym odcedzamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Ziemniaki kroimy w ósemki, układamy na papierze, smarujemy…
WIĘCEJ >Ziemniaki zapiekane z serem
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Ziemniaki obieramy, kroimy w słupki i przenosimy do naczynia żaroodpornego Cebulę ze szczypiorkiem drobno siekamy, przenosimy do naczynia z ziemniakami i mieszamy Do rondla wlewamy mleko, dodajemy śmietanę…
WIĘCEJ >Pieczone ziemniaki z czosnkiem
Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy na pół W garnku zagotowujemy wodę Do wrzącej wody wrzucamy ziemniaki, wyłączamy kuchenkę, przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy na ok. 10 minut Następnie ziemniaki odcedzamy i przenosimy na ręcznik kuchenny,…
WIĘCEJ >Curry z ziemniaków i kalafiora
Cebulę obieramy i drobno siekamy Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Pomidory kroimy w większą kostkę Kalafior dzielimy na różyczki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…
WIĘCEJ >