fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ziemniaki zapiekane z serem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-39
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ziemniaki zapiekane z serem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w słupki i przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Cebulę ze szczypiorkiem drobno siekamy, przenosimy do naczynia z ziemniakami i mieszamy
  • Do rondla wlewamy mleko, dodajemy śmietanę wraz z przyprawami, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i podgrzewamy prawie do zagotowania (na średnim ogniu)
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Powstały sos przelewamy równomiernie przez sito na ziemniaki
  • Następnie posypujemy ziemniaki serem
  • Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut
  • Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (900 g)
  • Mleko krowie (180 g)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (160 g)
  • Śmietana 18% (125 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Tymianek suszony (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Rondel, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Naleśniki z nadzieniem mięsnym

Do misy miksera wybijamy jaja, dodajemy mąkę oraz sól, dolewamy mleko i miksujemy Do masy dolewamy wodę, mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Chrzan z żurawiną

Chrzan obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy Gotowy chrzan przenosimy do słoika i zakręcamy (możemy przechowywać w lodówce przez ok. 1 miesiąc)

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – rybka w akwarium

Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Oliwki kroimy w plastry i wycinamy małe kawałki na oko ryby Pomidorka kroimy w plastry Z szynki wycinamy małe trójkąciki na pysk ryby…

WIĘCEJ >

Gryczanka z mlekiem roślinnym i jabłkiem

Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Następnie dolewamy mleko i dokładnie mieszamy Jabłko obieramy i kroimy w kostkę Gryczankę przenosimy do miski, dodajemy jabłko oraz przyprawy (jeśli są dodane w składnikach) i mieszamy

WIĘCEJ >