fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ziemniaki zapiekane z serem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb45c1da4-1ffc-4587-8ffc-d3f6b977a6dc
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ziemniaki zapiekane z serem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w słupki i przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Cebulę ze szczypiorkiem drobno siekamy, przenosimy do naczynia z ziemniakami i mieszamy
  • Do rondla wlewamy mleko, dodajemy śmietanę wraz z przyprawami, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i podgrzewamy prawie do zagotowania (na średnim ogniu)
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Powstały sos przelewamy równomiernie przez sito na ziemniaki
  • Następnie posypujemy ziemniaki serem
  • Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut
  • Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (900 g)
  • Mleko kokosowe (180 ml)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (160 g)
  • Śmietana 18% (125 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Tymianek suszony (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Rondel, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jeże morelowo – czekoladowe

Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do garnka Wlewamy mleko kokosowe Dodajemy miód Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając Gdy czekolada się rozpuści i wszystko razem połączy, wyłączamy palnik Czekolada NIE MOŻE się zagotować,…

WIĘCEJ >

Awokado nadziewane sałatką z kraba

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i octu Do wrzącej wody wkładamy kraba, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok. 15 minut Ugotowanego kraba przenosimy na sito i przelewamy zimną wodą Następnie łapiemy kraba obiema…

WIĘCEJ >

Omlet z serem i pieczarkami

Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz (olej) oraz przyprawy i całość roztrzepujemy rózgą kuchenną Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło) Wylewamy masę jajeczną, przykrywamy pokrywką i smażymy do powierzchniowego ścięcia Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry…

WIĘCEJ >

Smoothie ze świeżym szpinakiem

Szpinak i wszystkie owoce dokładnie myjemy. Mango/melona obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Ze szpinaku odcinamy korzeń i łodygi. Mango/melona razem ze szpinakiem wkładamy do blendera, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z limonki i zalewamy…

WIĘCEJ >