Filety z combra jagnięcego
Filety z combra jagnięcego
Przygotowanie
- Mięso kroimy na filety
- Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
- Dodajemy sos pomidorowy, sok z cytryny oraz przyprawy (kmin rzymski i pieprz) i dokładnie mieszamy
- Do marynaty wkładamy mięso i dokładnie obtaczamy, a następnie przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 3-6 godz.
- Co ok. 1 godz. obracamy mięso na drugą stronę
- Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas obracając
- Następnie przenosimy mięso do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut
- Po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika, zawijamy w folię i odstawiamy na ok. 10 minut
- Mięso odwijamy z folii i kroimy w plastry
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia jagnięciny.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Jagnięcina comber (800 g)
- Passata pomidorowa (200 g)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Kmin rzymski (6 g)
- Czosnek (5 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kanapka dziecięca – pingwinek
Z chleba wycinamy kawałki na kształt pingwinka (tak jak na załączonym obrazku) Następnie większą część chleba smarujemy twarogiem Marchew obieramy i wycinamy kawałki na kształt nóżek Z papryk wycinamy trójkąty Z parmezanu odcinamy pasek Oliwki…
WIĘCEJ >Zupa czosnkowo-jaglana
Orzechy moczymy w wodzie (najlepiej przez całą noc – około 8 godzin) Czosnek obieramy i siekamy Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę Kaszę jaglaną przepłukujemy i sparzamy W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy kaszę…
WIĘCEJ >Brukselka z orzechami
Brukselkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie (jeśli w składnikach jest podana sól) przez ok. 5 minut (brukselka powinna być miękka, ale nie za miękka – najlepiej al dente) Następnie brukselki odcedzamy i kroimy na poł…
WIĘCEJ >Zupa ziemniaczana
Wszystkie warzywa po obraniu i umyciu kroimy w dużą kostkę Na maśle klarowanego podsmażamy cebulę i ziemniaki Dodajemy łyżeczkę curry W osobnym garnku gotujemy w bulionie marchewkę i por Po 15 minutach dodajemy podsmażone ziemniaki…
WIĘCEJ >