fbpx
logo
Szukaj
open close

Filety z combra jagnięcego

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4be7dc23-6fa5-4845-9081-3927a4d430ce
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Filety z combra jagnięcego

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na filety
  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy sos pomidorowy, sok z cytryny oraz przyprawy (kmin rzymski i pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Do marynaty wkładamy mięso i dokładnie obtaczamy, a następnie przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 3-6 godz.
  • Co ok. 1 godz. obracamy mięso na drugą stronę
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas obracając
  • Następnie przenosimy mięso do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika, zawijamy w folię i odstawiamy na ok. 10 minut
  • Mięso odwijamy z folii i kroimy w plastry

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia jagnięciny.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jagnięcina comber (800 g)
  • Passata pomidorowa (200 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Kmin rzymski (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kanapka dziecięca – pingwinek

Z chleba wycinamy kawałki na kształt pingwinka (tak jak na załączonym obrazku) Następnie większą część chleba smarujemy twarogiem Marchew obieramy i wycinamy kawałki na kształt nóżek Z papryk wycinamy trójkąty Z parmezanu odcinamy pasek Oliwki…

WIĘCEJ >

Zupa czosnkowo-jaglana

Orzechy moczymy w wodzie (najlepiej przez całą noc – około 8 godzin) Czosnek obieramy i siekamy Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę Kaszę jaglaną przepłukujemy i sparzamy W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy kaszę…

WIĘCEJ >

Brukselka z orzechami

Brukselkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie (jeśli w składnikach jest podana sól) przez ok. 5 minut (brukselka powinna być miękka, ale nie za miękka – najlepiej al dente) Następnie brukselki odcedzamy i kroimy na poł…

WIĘCEJ >

Zupa ziemniaczana

Wszystkie warzywa po obraniu i umyciu kroimy w dużą kostkę Na maśle klarowanego podsmażamy cebulę i ziemniaki Dodajemy łyżeczkę curry W osobnym garnku gotujemy w bulionie marchewkę i por Po 15 minutach dodajemy podsmażone ziemniaki…

WIĘCEJ >