fbpx
logo
Szukaj
open close

Jagnięcina z rozmarynem i czosnkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c47c16381-9827-4cb1-baa3-cb557fd8871a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Jagnięcina z rozmarynem i czosnkiem

Przygotowanie

  • Udziec powinien być w jednym kawałku
  • Czosnek kroimy na pół
  • W udźcu robimy kilka nacięć i w każde nacięcie wkładamy gałązki rozmarynu oraz czosnek
  • Skórę udźca nacieramy tłuszczem i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem)
  • Następnie wkładamy udziec do formy, przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Ściągamy folię i wkładamy formę do piekarnika na ok. 30 minut
  • Po tym czasie zmniejszamy temp. piekarnika do 160 st. C i pieczemy udźca jeszcze przez ok. 2,5 godz.
  • Co ok. 30 minut polewamy udźca wytworzonym sokiem
  • Upieczonego udźca wyciągamy z piekarnika, przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 20 minut, a następnie przystępujemy do krojenia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia jagnięciny.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jagnięcina udziec (2500 g)
  • Rozmaryn (świeży) (32 g)
  • Czosnek (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bananowo-kokosowe placuszki bez mąki i cukru

Banany ugniatamy widelcem na gładką masę, dodajemy jajka, wiórki kokosowe, cynamon i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Na końcu dodajemy borówki.  Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i za pomocą łyżki formujemy na patelni placuszki. Smażymy…

WIĘCEJ >

Pieczony kurczak z kaszą kukurydzianą

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Oliwki kroimy na pół Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C Z mięsa ściągamy skórę (wyrzucamy) i wkładamy do naczynia…

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Na patelni rozgrzewamy masło Obsmażamy dorsza z dwóch przez 2 minuty Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym i posypujemy solą Na wierzchu układamy plasterek cytryny, pokrojone na pół pomidorki i posypujemy…

WIĘCEJ >

Wegański rosół

Obieramy warzywa. Nastawiamy wodę, dodajemy nieco soli, ale jeszcze nie całość. Dodajemy także 2-3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Warzywa i imbir kroimy na mniej więcej jednakowej wielkości kawałki, najlepiej plasterki. Wrzucamy je…

WIĘCEJ >