fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jagnięcina z rozmarynem i czosnkiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-233
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Jagnięcina z rozmarynem i czosnkiem

Przygotowanie

  • Udziec powinien być w jednym kawałku
  • Czosnek kroimy na pół
  • W udźcu robimy kilka nacięć i w każde nacięcie wkładamy gałązki rozmarynu oraz czosnek
  • Skórę udźca nacieramy tłuszczem i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem)
  • Następnie wkładamy udziec do formy, przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Ściągamy folię i wkładamy formę do piekarnika na ok. 30 minut
  • Po tym czasie zmniejszamy temp. piekarnika do 160 st. C i pieczemy udźca jeszcze przez ok. 2,5 godz.
  • Co ok. 30 minut polewamy udźca wytworzonym sokiem
  • Upieczonego udźca wyciągamy z piekarnika, przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 20 minut, a następnie przystępujemy do krojenia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia jagnięciny.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jagnięcina udziec (2500 g)
  • Rozmaryn (świeży) (32 g)
  • Czosnek (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kanapka z jajem, krewetkami i kiełkami

Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut (na twardo) Następnie jajo odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy na pół Krewetki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty, a następnie odcedzamy…

WIĘCEJ >

Cielęcina w winie

Mięso kroimy na kotlety i oprószamy mąką oraz przyprawami (solą i pieprzem) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (połowę oliwy i połowę masła) Kładziemy kotlety i smażymy przez ok. 3-5 minut z każdej strony, co jakiś czas…

WIĘCEJ >

Krem jaglano-kokosowy

Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu) Po tym czasie kasza powinna wchłonąć całą wodę i być miękka Do kaszy dodajemy pozostałe składniki (poza owocami) i całość…

WIĘCEJ >

Nutella z daktyli z chlebem gryczanym

Orzechy (opcjonalnie podprażone) umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładki krem Dodajemy daktyle, mleko i kakao i/lub karob; jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, możemy stopniowo dolewać mleka lub wody (np. z daktyli) Gotowym kremem smarujemy…

WIĘCEJ >