Jagnięcina z rozmarynem i czosnkiem
Jagnięcina z rozmarynem i czosnkiem
Przygotowanie
- Udziec powinien być w jednym kawałku
- Czosnek kroimy na pół
- W udźcu robimy kilka nacięć i w każde nacięcie wkładamy gałązki rozmarynu oraz czosnek
- Skórę udźca nacieramy tłuszczem i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem)
- Następnie wkładamy udziec do formy, przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 30 minut
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Ściągamy folię i wkładamy formę do piekarnika na ok. 30 minut
- Po tym czasie zmniejszamy temp. piekarnika do 160 st. C i pieczemy udźca jeszcze przez ok. 2,5 godz.
- Co ok. 30 minut polewamy udźca wytworzonym sokiem
- Upieczonego udźca wyciągamy z piekarnika, przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 20 minut, a następnie przystępujemy do krojenia
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia jagnięciny.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Jagnięcina udziec (2500 g)
- Rozmaryn (świeży) (32 g)
- Czosnek (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Bananowo-kokosowe placuszki bez mąki i cukru
Banany ugniatamy widelcem na gładką masę, dodajemy jajka, wiórki kokosowe, cynamon i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Na końcu dodajemy borówki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i za pomocą łyżki formujemy na patelni placuszki. Smażymy…
WIĘCEJ >Pieczony kurczak z kaszą kukurydzianą
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Oliwki kroimy na pół Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C Z mięsa ściągamy skórę (wyrzucamy) i wkładamy do naczynia…
WIĘCEJ >Pieczony dorsz
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Na patelni rozgrzewamy masło Obsmażamy dorsza z dwóch przez 2 minuty Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym i posypujemy solą Na wierzchu układamy plasterek cytryny, pokrojone na pół pomidorki i posypujemy…
WIĘCEJ >Wegański rosół
Obieramy warzywa. Nastawiamy wodę, dodajemy nieco soli, ale jeszcze nie całość. Dodajemy także 2-3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Warzywa i imbir kroimy na mniej więcej jednakowej wielkości kawałki, najlepiej plasterki. Wrzucamy je…
WIĘCEJ >