Mocno rozgrzewający gulasz jagnięcy
Mocno rozgrzewający gulasz jagnięcy
Przygotowanie
- Mięso płuczemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i kroimy na drobne kawałki. Posypujemy łyżeczką soli himalajskiej.
- W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej kokosowy.
- W międzyczasie kroimy drobno czosnek, a cebulę w piórka.
- Na dosyć mocno rozgrzany olej wrzucamy mięso i smażymy przez 2-3 minuty, aż zmieni kolor. Przekładamy mięso na talerz i wkładamy do tego samego garnka cebulę.
- Podsmażamy cebulę przez około 3 minuty cały czas mieszając. Dodajemy czosnek, imbir, rozmaryn, skórkę z pomarańczy i pół laski cynamonu. Smażymy wszystko przez kolejne 2-3 minuty, aż poczujemy aromat przypraw.
- Dodajemy ocet jabłkowy, wywar warzywny, puree z dyni i mięso.
- Zagotowuję całość, a następnie trzymam na wolnym ogniu przez godzinę.
- Po godzinie dodajemy obrane i posiekane marchewki i seler naciowy.
- Po kolejnych 20 minutach dodajemy cukinię i gotujemy całość jeszcze 10 minut. Posypujemy liśćmi mięty.
Puree z dyni (do przepisu używamy 6 łyżek puree):
- Z dyni usuwamy pestki
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 min
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- W rondelku rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę
- Podsmażamy 3 min
- Dodajemy upieczoną dynię i miksujemy blenderem
- Solimy do smaku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
Gulasz jagnięcy
- Bulion jarski (500 ml)
- Jagnięcina karkówka (400 g)
- Cukinia zielona (150 g)
- Marchew (135 g)
- Cebula (105 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Seler naciowy (45 g)
- Czosnek (20 g)
- Imbir korzeń (5 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (3 ml)
- Pomarańcza – skórka (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Cynamon – laska (1 g)
- Rozmaryn (świeży) (1 g)
- Mięta (świeża) (1 g)
Purée z dyni
- Dynia piżmowa (390 g)
- Cebula (105 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.