fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Mocno rozgrzewający gulasz jagnięcy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cee92bdad-efee-44d6-81b5-1616cc52d0c1-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Mocno rozgrzewający gulasz jagnięcy

Przygotowanie

  • Mięso płuczemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i kroimy na drobne kawałki. Posypujemy łyżeczką soli himalajskiej.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej kokosowy.
  • W międzyczasie kroimy drobno czosnek, a cebulę w piórka.
  • Na dosyć mocno rozgrzany olej wrzucamy mięso i smażymy przez 2-3 minuty, aż zmieni kolor. Przekładamy mięso na talerz i wkładamy do tego samego garnka cebulę.
  • Podsmażamy cebulę przez około 3 minuty cały czas mieszając. Dodajemy czosnek, imbir, rozmaryn, skórkę z pomarańczy i pół laski cynamonu. Smażymy wszystko przez kolejne 2-3 minuty, aż poczujemy aromat przypraw.
  • Dodajemy ocet jabłkowy, wywar warzywny, puree z dyni i mięso.
  • Zagotowuję całość, a następnie trzymam na wolnym ogniu przez godzinę.
  • Po godzinie dodajemy obrane i posiekane marchewki i seler naciowy.
  • Po kolejnych 20 minutach dodajemy cukinię i gotujemy całość jeszcze 10 minut. Posypujemy liśćmi mięty.

Puree z dyni (do przepisu używamy 6 łyżek puree):

  • Z dyni usuwamy pestki
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 min
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • W rondelku rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę
  • Podsmażamy 3 min
  • Dodajemy upieczoną dynię i miksujemy blenderem
  • Solimy do smaku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 19
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

Gulasz jagnięcy

  • Bulion jarski (500 ml)
  • Jagnięcina karkówka (400 g)
  • Cukinia zielona (150 g)
  • Marchew (świeża) (135 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Seler nać (45 g)
  • Czosnek (świeży) (20 g)
  • Imbir (świeży) (5 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (3 ml)
  • Pomarańcza skórka (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Cynamon – laska (1 g)
  • Rozmaryn (świeży) (1 g)
  • Mięta (świeża) (1 g)

Purée z dyni

  • Dynia piżmowa (390 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Rondel, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowany bakłażan nadziewany suszonym pomidorem

Bakłażana kroimy w bardzo cienkie plastry Kładziemy na gorącej, suchej, patelni grillowej Smażymy po 2-3 min z każdej strony Zgrillowane plastry lekko solimy i pieprzymy Suszone pomidory zawijamy w przygotowane plastry

WIĘCEJ >

Chrzanowe purée z kalafiora z chipsami z jarmużu

Puree z kalafiora:  Płuczemy kalafiora, dzielimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut.  Dokładnie odsączamy z wody. To bardzo ważna czynność, która zapewni odpowiednią gęstość puree.  W garnku lub naczyniu…

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie z anchois i kaparami

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Anchois kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy…

WIĘCEJ >

Kapusta duszona ze słoniną

Słoninę kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kapustę kroimy (łatwiej się miesza w garnku) W garnku rozpuszczamy smalec Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy kapustę i słoninę Dorzucamy liście laurowe i ziele…

WIĘCEJ >