fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Mocno rozgrzewający gulasz jagnięcy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cee92bdad-efee-44d6-81b5-1616cc52d0c1-1

Mocno rozgrzewający gulasz jagnięcy

Przygotowanie

  • Mięso płuczemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i kroimy na drobne kawałki. Posypujemy łyżeczką soli himalajskiej.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej kokosowy.
  • W międzyczasie kroimy drobno czosnek, a cebulę w piórka.
  • Na dosyć mocno rozgrzany olej wrzucamy mięso i smażymy przez 2-3 minuty, aż zmieni kolor. Przekładamy mięso na talerz i wkładamy do tego samego garnka cebulę.
  • Podsmażamy cebulę przez około 3 minuty cały czas mieszając. Dodajemy czosnek, imbir, rozmaryn, skórkę z pomarańczy i pół laski cynamonu. Smażymy wszystko przez kolejne 2-3 minuty, aż poczujemy aromat przypraw.
  • Dodajemy ocet jabłkowy, wywar warzywny, puree z dyni i mięso.
  • Zagotowuję całość, a następnie trzymam na wolnym ogniu przez godzinę.
  • Po godzinie dodajemy obrane i posiekane marchewki i seler naciowy.
  • Po kolejnych 20 minutach dodajemy cukinię i gotujemy całość jeszcze 10 minut. Posypujemy liśćmi mięty.

Puree z dyni (do przepisu używamy 6 łyżek puree):

  • Z dyni usuwamy pestki
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 min
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • W rondelku rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę
  • Podsmażamy 3 min
  • Dodajemy upieczoną dynię i miksujemy blenderem
  • Solimy do smaku

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia.

Uwagi

Podane warzywa można zastąpić innymi, takimi jak np. batat lub korzeń pietruszki. Wówczas przepis pozostanie podobny.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 19
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 400 g mięsa gulaszowego jagnięcego np. karkówka
  • Sól kłodawska (2 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 4 ząbki świeżego czosnku (20 g)
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru (5 g)
  • ½ laski cynamonu cejlońskiego (2 g)
  • 2 gałązki rozmarynu (2 g)
  • Kawałek ściętej skórki z pomarańczy (ok. 5 g)
  • ½ łyżeczki octu jabłkowego (1,5 g)
  • 2 szklanki wywaru warzywnego (lub wołowego – 500 ml)
  • 2 duże marchewki (120 g)
  • 1 łodyga selera naciowego (45 g)
  • ½ cukinii (150 g)
  • Mięta do posypania (ok. 2 g)

Puree z dyni

  • ½ dyni piżmowej (390 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (15 g)
  • Sól kłodawska (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron konjac ze szpinakiem

Rozgrzewamy masło na patelni i dorzucamy do niego szpinak. Chwilę wszystko smażymy. Makaron konjac płuczemy pod zimną wodą, odsączamy, następnie dodajemy do szpinaku. Wszystko razem smażymy przez 5 minut, po czym zmniejszamy ogień i wbijamy…

WIĘCEJ >

Chłodnik ze szpinaku i awokado z jajkiem

Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Miąższ wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować Seler kroimy w kawałki i dodajemy do naczynia Dodajemy szpinak Dodajemy sok i czosnek niedźwiedzi Dolewamy wodę gazowaną Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy…

WIĘCEJ >

Szakszuka

Świeże pomidory- sparzyć, obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Na małej patelni rozpuścić olej kokosowy podsmażyć chwilę czosnek, dodać pomidory, wymieszać z przyprawami i odparować nie mieszając (by zostały w kawałkach)….

WIĘCEJ >

Wegański rosół z makaronem Konjac

Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W garnku zagotowujemy rosół Dorzucamy do rosołu makaron Wyłączamy palnik i…

WIĘCEJ >