fbpx
logo
Szukaj
open close

Mocno rozgrzewający gulasz jagnięcy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cee92bdad-efee-44d6-81b5-1616cc52d0c1-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Mocno rozgrzewający gulasz jagnięcy

Przygotowanie

  • Mięso płuczemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i kroimy na drobne kawałki. Posypujemy łyżeczką soli himalajskiej.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej kokosowy.
  • W międzyczasie kroimy drobno czosnek, a cebulę w piórka.
  • Na dosyć mocno rozgrzany olej wrzucamy mięso i smażymy przez 2-3 minuty, aż zmieni kolor. Przekładamy mięso na talerz i wkładamy do tego samego garnka cebulę.
  • Podsmażamy cebulę przez około 3 minuty cały czas mieszając. Dodajemy czosnek, imbir, rozmaryn, skórkę z pomarańczy i pół laski cynamonu. Smażymy wszystko przez kolejne 2-3 minuty, aż poczujemy aromat przypraw.
  • Dodajemy ocet jabłkowy, wywar warzywny, puree z dyni i mięso.
  • Zagotowuję całość, a następnie trzymam na wolnym ogniu przez godzinę.
  • Po godzinie dodajemy obrane i posiekane marchewki i seler naciowy.
  • Po kolejnych 20 minutach dodajemy cukinię i gotujemy całość jeszcze 10 minut. Posypujemy liśćmi mięty.

Puree z dyni (do przepisu używamy 6 łyżek puree):

  • Z dyni usuwamy pestki
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 min
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • W rondelku rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę
  • Podsmażamy 3 min
  • Dodajemy upieczoną dynię i miksujemy blenderem
  • Solimy do smaku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 19
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

Gulasz jagnięcy

  • Bulion jarski (500 ml)
  • Jagnięcina karkówka (400 g)
  • Cukinia zielona (150 g)
  • Marchew (135 g)
  • Cebula (105 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (3 ml)
  • Pomarańcza – skórka (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Cynamon – laska (1 g)
  • Rozmaryn (świeży) (1 g)
  • Mięta (świeża) (1 g)

Purée z dyni

  • Dynia piżmowa (390 g)
  • Cebula (105 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Rondel, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

Kalafior dzielimy na „różyczki”, polewamy 3 łyżkami oleju, posypujemy solą i dokładnie mieszamy Przenosimy do dużego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego do 200 st C. piekarnika na około 25 minut (kalafior po upieczeniu powinien być miękki i…

WIĘCEJ >

Jajka w koszulkach z grillowanymi warzywami

Umyć rzodkiew i rzodkiewki i pokroić w plastry Cukinię pokroić w plastry Pomidora pokroić w cząstki Na patelni grillowej rozgrzać tłuszcz Wrzucić cukinię, białą rzodkiew i brukselkę Lekko posolić i popieprzyć Zasmażać po 3 minuty…

WIĘCEJ >

Chleb bananowy

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st.C Szykujemy blaszkę, wykładamy papierem do pieczenia Jajka wybijamy do blendera, dodajemy sól i sodę Miksujemy 10 sekund Obieramy banany, łamiemy w kawałki i dodajemy do jajek Dodajemy sok…

WIĘCEJ >

Szaszłyki z szynki i ananasa

Szynkę kroimy w kostkę, ananasa na 2-3 cm kawałki i nabijamy na przemian na patyczki do szaszłyków W rondelku rozpuszczamy miód i mieszamy z musztardą, imbirem, solą i pieprzem Wersja na zimno: polewamy sosem szaszłyki Wersja…

WIĘCEJ >