Mocno rozgrzewający gulasz jagnięcy
Mocno rozgrzewający gulasz jagnięcy
Przygotowanie
- Mięso płuczemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i kroimy na drobne kawałki. Posypujemy łyżeczką soli himalajskiej.
- W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej kokosowy.
- W międzyczasie kroimy drobno czosnek, a cebulę w piórka.
- Na dosyć mocno rozgrzany olej wrzucamy mięso i smażymy przez 2-3 minuty, aż zmieni kolor. Przekładamy mięso na talerz i wkładamy do tego samego garnka cebulę.
- Podsmażamy cebulę przez około 3 minuty cały czas mieszając. Dodajemy czosnek, imbir, rozmaryn, skórkę z pomarańczy i pół laski cynamonu. Smażymy wszystko przez kolejne 2-3 minuty, aż poczujemy aromat przypraw.
- Dodajemy ocet jabłkowy, wywar warzywny, puree z dyni i mięso.
- Zagotowuję całość, a następnie trzymam na wolnym ogniu przez godzinę.
- Po godzinie dodajemy obrane i posiekane marchewki i seler naciowy.
- Po kolejnych 20 minutach dodajemy cukinię i gotujemy całość jeszcze 10 minut. Posypujemy liśćmi mięty.
Puree z dyni (do przepisu używamy 6 łyżek puree):
- Z dyni usuwamy pestki
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 min
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- W rondelku rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę
- Podsmażamy 3 min
- Dodajemy upieczoną dynię i miksujemy blenderem
- Solimy do smaku
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia.
Uwagi
Podane warzywa można zastąpić innymi, takimi jak np. batat lub korzeń pietruszki. Wówczas przepis pozostanie podobny.
Autor
Lista składników
- 400 g mięsa gulaszowego jagnięcego np. karkówka
- Sól kłodawska (2 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
- 1 cebula (100 g)
- 4 ząbki świeżego czosnku (20 g)
- 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru (5 g)
- ½ laski cynamonu cejlońskiego (2 g)
- 2 gałązki rozmarynu (2 g)
- Kawałek ściętej skórki z pomarańczy (ok. 5 g)
- ½ łyżeczki octu jabłkowego (1,5 g)
- 2 szklanki wywaru warzywnego (lub wołowego – 500 ml)
- 2 duże marchewki (120 g)
- 1 łodyga selera naciowego (45 g)
- ½ cukinii (150 g)
- Mięta do posypania (ok. 2 g)
Puree z dyni
- ½ dyni piżmowej (390 g)
- 1 cebula (100 g)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (15 g)
- Sól kłodawska (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Grillowany bakłażan nadziewany suszonym pomidorem
Bakłażana kroimy w bardzo cienkie plastry Kładziemy na gorącej, suchej, patelni grillowej Smażymy po 2-3 min z każdej strony Zgrillowane plastry lekko solimy i pieprzymy Suszone pomidory zawijamy w przygotowane plastry
WIĘCEJ >Sałatka z sarniną i boczkiem
Sarnina Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kuleczki i smażymy 3 minuty,…
WIĘCEJ >Jajka w szynce na sałacie
Kapustę pekińską kroimy cienko nożem w paski Sałatę rwiemy w palcach Pomidora kroimy w cząstki Ogórka kroimy w plastry a następnie na pół plastry Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach Sałatę, kapustę…
WIĘCEJ >Kanie (sowy) panierowane w kokosie na sałacie
Grzyby: Sowy oczyszczamy Jajko wybijamy do głębokiego talerza Solimy, pieprzymy Roztrzepujemy jajka widelcem lub rózgą W drugi głęboki talerz wsypujemy wiórki kokosowe Wkładamy grzyby w jajko, obracamy i przekładamy w wiórki kokosowe i obracamy Rozgrzewamy…
WIĘCEJ >