fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Mocno rozgrzewający gulasz jagnięcy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cee92bdad-efee-44d6-81b5-1616cc52d0c1-1

Mocno rozgrzewający gulasz jagnięcy

Przygotowanie

  • Mięso płuczemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i kroimy na drobne kawałki. Posypujemy łyżeczką soli himalajskiej.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej kokosowy.
  • W międzyczasie kroimy drobno czosnek, a cebulę w piórka.
  • Na dosyć mocno rozgrzany olej wrzucamy mięso i smażymy przez 2-3 minuty, aż zmieni kolor. Przekładamy mięso na talerz i wkładamy do tego samego garnka cebulę.
  • Podsmażamy cebulę przez około 3 minuty cały czas mieszając. Dodajemy czosnek, imbir, rozmaryn, skórkę z pomarańczy i pół laski cynamonu. Smażymy wszystko przez kolejne 2-3 minuty, aż poczujemy aromat przypraw.
  • Dodajemy ocet jabłkowy, wywar warzywny, puree z dyni i mięso.
  • Zagotowuję całość, a następnie trzymam na wolnym ogniu przez godzinę.
  • Po godzinie dodajemy obrane i posiekane marchewki i seler naciowy.
  • Po kolejnych 20 minutach dodajemy cukinię i gotujemy całość jeszcze 10 minut. Posypujemy liśćmi mięty.

Puree z dyni (do przepisu używamy 6 łyżek puree):

  • Z dyni usuwamy pestki
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 min
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • W rondelku rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę
  • Podsmażamy 3 min
  • Dodajemy upieczoną dynię i miksujemy blenderem
  • Solimy do smaku

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia.

Uwagi

Podane warzywa można zastąpić innymi, takimi jak np. batat lub korzeń pietruszki. Wówczas przepis pozostanie podobny.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 19
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 400 g mięsa gulaszowego jagnięcego np. karkówka
  • Sól kłodawska (2 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 4 ząbki świeżego czosnku (20 g)
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru (5 g)
  • ½ laski cynamonu cejlońskiego (2 g)
  • 2 gałązki rozmarynu (2 g)
  • Kawałek ściętej skórki z pomarańczy (ok. 5 g)
  • ½ łyżeczki octu jabłkowego (1,5 g)
  • 2 szklanki wywaru warzywnego (lub wołowego – 500 ml)
  • 2 duże marchewki (120 g)
  • 1 łodyga selera naciowego (45 g)
  • ½ cukinii (150 g)
  • Mięta do posypania (ok. 2 g)

Puree z dyni

  • ½ dyni piżmowej (390 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (15 g)
  • Sól kłodawska (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kombucha

Przygotowujemy duży słoik i wsypujemy do niego herbatę Zalewamy herbatę wrzątkiem Dodajemy cukier i mieszamy Czekamy aż ostygnie Dodajemy grzybka z płynem Przykrywamy gazą i zakładamy gumkę żeby gaza nie spadła Wkładamy słoik do szafki,…

WIĘCEJ >

Prażone tartaletki kokosowe z dyniowo-jabłkowym kremem

Zaczynamy od zrobienia PULPY DYNIOWEJ Dynię kroimy na pół, usuwamy miękki środek i pestki, resztę kroimy na kawałki, układamy na blaszce skórą do dołu i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę Następnie wyjmujemy…

WIĘCEJ >

Burgery wołowe z pieczonymi burakami

Burgery wołowe: Wycisnąć czosnek przez praskę, posiekać natkę pietruszki. Wymieszać z mięsem. Na rozgrzaną patelnię dodać olej kokosowy i smażyć na nim burgery (płaskie kotlety) po 2-2,5 minuty z każdej strony. Pieczone buraki: Nastawić piekarnik…

WIĘCEJ >

Konfitowane kacze udko z kolorowym miksem sałat i ziemniaczkami

Nogi kaczki solimy i pieprzymy Przygotowujemy rondel, w którym rozgrzewamy smalec Wrzucamy kacze nogi Przykrywamy pokrywką, ustawiamy minimalny płomień i gotujemy 2 godz. Co pół godziny obracamy mięso na druga stronę Ziemniaki obieramy i gotujemy…

WIĘCEJ >