fbpx
Szukaj
open close

Mocno rozgrzewający gulasz jagnięcy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cee92bdad-efee-44d6-81b5-1616cc52d0c1-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Mocno rozgrzewający gulasz jagnięcy

Przygotowanie

  • Mięso płuczemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i kroimy na drobne kawałki. Posypujemy łyżeczką soli himalajskiej.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej kokosowy.
  • W międzyczasie kroimy drobno czosnek, a cebulę w piórka.
  • Na dosyć mocno rozgrzany olej wrzucamy mięso i smażymy przez 2-3 minuty, aż zmieni kolor. Przekładamy mięso na talerz i wkładamy do tego samego garnka cebulę.
  • Podsmażamy cebulę przez około 3 minuty cały czas mieszając. Dodajemy czosnek, imbir, rozmaryn, skórkę z pomarańczy i pół laski cynamonu. Smażymy wszystko przez kolejne 2-3 minuty, aż poczujemy aromat przypraw.
  • Dodajemy ocet jabłkowy, wywar warzywny, puree z dyni i mięso.
  • Zagotowuję całość, a następnie trzymam na wolnym ogniu przez godzinę.
  • Po godzinie dodajemy obrane i posiekane marchewki i seler naciowy.
  • Po kolejnych 20 minutach dodajemy cukinię i gotujemy całość jeszcze 10 minut. Posypujemy liśćmi mięty.

Puree z dyni (do przepisu używamy 6 łyżek puree):

  • Z dyni usuwamy pestki
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 min
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • W rondelku rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę
  • Podsmażamy 3 min
  • Dodajemy upieczoną dynię i miksujemy blenderem
  • Solimy do smaku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 19
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

Gulasz jagnięcy

  • Bulion jarski (500 ml)
  • Jagnięcina karkówka (400 g)
  • Cukinia zielona (150 g)
  • Marchew (135 g)
  • Cebula (105 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (3 ml)
  • Pomarańcza – skórka (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Cynamon – laska (1 g)
  • Rozmaryn (świeży) (1 g)
  • Mięta (świeża) (1 g)

Purée z dyni

  • Dynia piżmowa (390 g)
  • Cebula (105 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Rondel, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Bulion jarski

Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany (…)

WIĘCEJ >

Rosół – bulion mięsny

Korpus i wołowinę wrzucić do garnka Zalać ZIMNĄ wodą do wysokości połowy garnka Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części (…)

WIĘCEJ >

Pieczeń ze schabu z wolnowaru z puree z dyni

Pieczeń: Schab solimy, pieprzymy Marchew, pietruszkę, 1 cebulę obieramy Kroimy w plastry lub w kawałki i kładziemy na dnie wolnowaru (…)

WIĘCEJ >