Fricassee z kurczaka
Fricassee z kurczaka
Przygotowanie
- Mięso kroimy w grubą kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 10-15 minut
- Cebulę i zieleninę drobno siekamy
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Pieczarki kroimy w plasterki
- Następnie ściągamy mięso z patelni i odstawiamy
- Na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy czosnek oraz pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut
- Dolewamy bulion i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż połowa płynu wyparuję)
- Dolewamy mleko, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut
- Dolewamy sok z cytryny oraz sos Worcestershire i mieszamy
- Dodajemy z powrotem mięso i gotujemy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy posiekaną zieleninę i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (800 g)
- Pieczarka (świeża) (200 g)
- Mleko kokosowe (200 ml)
- Cebula dymka (100 g)
- Bulion mięsny (100 ml)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Czosnek (10 g)
- Sos Worcestershire (6 ml)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Mięso, ser, jaja, boczek
Mięso dokładnie oczyszczamy i osuszamy Następnie przyprawiamy mięso z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i podsmażamy z każdej strony przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż nie będzie surowe) Jaja gotujemy we…
WIĘCEJ >Pieczony ser owczy z warzywami
Ser kroimy na plastry (1 plaster na 100 g sera) Pomidory kroimy w plastry Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w plastry Przygotowujemy kawałki folii aluminiowej o wymiarach ok. 20 cm x 20 cm (jeden…
WIĘCEJ >Kanapki z pomidorem i bazylią
Pomidora kroimy w kostkę i przenosimy do miski Bazylię siekamy i dodajemy do miski Dodajemy przyprawy (jeśli są dodane w składnikach) i mieszamy Kromki chleba smarujemy tłuszczem i nakładamy pomidory z bazylią
WIĘCEJ >Kotlety mielone z warzywami
Kotlety mielone Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 st. c Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy Z masy mięsnej formujemy kotlety o grubości ok. 4-5 cm Kotlety wkładamy do naczynia żaroodpornego,…
WIĘCEJ >