fbpx
Szukaj
open close

Fricassee z kurczaka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfefead2c-56a9-47eb-9eb0-099a12ba549f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Fricassee z kurczaka

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w grubą kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 10-15 minut
  • Cebulę i zieleninę drobno siekamy
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Pieczarki kroimy w plasterki
  • Następnie ściągamy mięso z patelni i odstawiamy
  • Na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy czosnek oraz pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dolewamy bulion i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż połowa płynu wyparuję)
  • Dolewamy mleko, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut
  • Dolewamy sok z cytryny oraz sos Worcestershire i mieszamy
  • Dodajemy z powrotem mięso i gotujemy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy posiekaną zieleninę i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (800 g)
  • Pieczarka (świeża) (200 g)
  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Cebula dymka (100 g)
  • Bulion mięsny (100 ml)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sos Worcestershire (6 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Gotowany kurczak z imbirem

Imbir obieramy i drobno siekamy Cebulę drobno siekamy Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, po czym wstawiamy je do naczynia do (…)

WIĘCEJ >

Grillowany kurczak po tajsku

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Zieleninę grubo siekamy i przenosimy do (…)

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak na ostro

Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy (…)

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak z parmezanem

Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowy kurczak w brokułach

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni (…)

WIĘCEJ >