fbpx
logo
Szukaj
open close

Fricassee z kurczaka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfefead2c-56a9-47eb-9eb0-099a12ba549f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Fricassee z kurczaka

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w grubą kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 10-15 minut
  • Cebulę i zieleninę drobno siekamy
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Pieczarki kroimy w plasterki
  • Następnie ściągamy mięso z patelni i odstawiamy
  • Na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy czosnek oraz pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dolewamy bulion i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż połowa płynu wyparuję)
  • Dolewamy mleko, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut
  • Dolewamy sok z cytryny oraz sos Worcestershire i mieszamy
  • Dodajemy z powrotem mięso i gotujemy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy posiekaną zieleninę i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (800 g)
  • Pieczarka (świeża) (200 g)
  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Cebula dymka (100 g)
  • Bulion mięsny (100 ml)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sos Worcestershire (6 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mięso, ser, jaja, boczek

Mięso dokładnie oczyszczamy i osuszamy Następnie przyprawiamy mięso z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i podsmażamy z każdej strony przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż nie będzie surowe) Jaja gotujemy we…

WIĘCEJ >

Pieczony ser owczy z warzywami

Ser kroimy na plastry (1 plaster na 100 g sera) Pomidory kroimy w plastry Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w plastry Przygotowujemy kawałki folii aluminiowej o wymiarach ok. 20 cm x 20 cm (jeden…

WIĘCEJ >

Kanapki z pomidorem i bazylią

Pomidora kroimy w kostkę i przenosimy do miski Bazylię siekamy i dodajemy do miski Dodajemy przyprawy (jeśli są dodane w składnikach) i mieszamy Kromki chleba smarujemy tłuszczem i nakładamy pomidory z bazylią

WIĘCEJ >

Kotlety mielone z warzywami

Kotlety mielone Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 st. c Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy Z masy mięsnej formujemy kotlety o grubości ok. 4-5 cm Kotlety wkładamy do naczynia żaroodpornego,…

WIĘCEJ >