fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Frittata z dziczyzną z wolnowaru

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4a847edf-4a24-42ba-ad5d-d580612b8397-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Frittata z dziczyzną z wolnowaru

Przygotowanie

  • Boczek z dzika kroimy w kostkę (dzień wcześniej wrzucamy go do wolnowaru, lekko solimy, pieprzymy, włączamy na 8 godz. na „low”)
  • Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
  • Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę
  • Grzyby kroimy w mniejsze kawałki
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, podsmażamy 2 min
  • Dodajemy marchew z pietruszką, podsmażamy 2 min
  • Dodajemy pokrojone mięso
  • Podsmażamy 3-4 min
  • W tym czasie wybijamy jajka do jakiejś miski
  • Lekko solimy, pieprzymy i mocno roztrzepujemy rózgą
  • Wylewamy masę jajeczną na patelnię
  • Posypujemy mąką kokosową
  • Mieszamy aż masa zacznie się lekko ścinać
  • Wkładamy patelnię do piekarnika
  • Pieczemy 20 min
  • Wyłączamy piekarnik, odczekujemy 5 min
  • Wyjmujemy patelnię z piekarnika (przez rękawice/ręcznik – rączka jest bardzo gorąca)
  • Kładziemy patelnię na raszkach kuchenki (żeby nie przypalić stołu/deski w kuchni
  • Czekamy 5 min aż jajka wchłoną wilgoć i kroimy 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia frittaty.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut, powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Boczek z dzika (surowy) (500 g)
  • Jajo kurze rozm. M (255 g)
  • Podgrzybek (świeży) (100 g)
  • Borowik (świeży) (50 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Mąka kokosowa (6 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik, Rózga kuchenna, Wolnowar

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Owoce morza ze szpinakiem

Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i drobno posiekany imbir. Smażyć 2 minuty. Dodać obraną i pokrojoną w plastry marchewkę i pokrojoną w słupki cukinię. Rozprowadzić mleko kokosowe z odrobiną wody….

WIĘCEJ >

Zasmażana kapusta pekińska z kurczakiem, imbirem i chili

Kurczaka kroimy w paski lub kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w paseczki Kapustę kroimy w poprzek liścia w paski Imbir drobno siekamy Papryczkę kroimy w cienkie plasterki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka…

WIĘCEJ >

Wołowina azjatycka

Najpierw robimy marynatę. Pastę z tamaryndowca rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Polewamy nią pokrojone cienko (ok. 1 cm płaty) kawałki mięsa. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut….

WIĘCEJ >

Dorsz z sosem kokosowo – figowym

Ryba: Czosnek pokroić w plasterki Rybę lekko posolić i popieprzyć  Z papieru do pieczenia wykroić 2 kwadraty około 25 cm każdy  Na środku każdego arkusza papieru położyć rybę Dodajemy połowę czosnku Skrapiamy sokiem z ¼ cytryny Dodajemy…

WIĘCEJ >