fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Frittata z dziczyzną z wolnowaru

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4a847edf-4a24-42ba-ad5d-d580612b8397-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Frittata z dziczyzną z wolnowaru

Przygotowanie

  • Boczek z dzika kroimy w kostkę (dzień wcześniej wrzucamy go do wolnowaru, lekko solimy, pieprzymy, włączamy na 8 godz. na „low”)
  • Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
  • Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę
  • Grzyby kroimy w mniejsze kawałki
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, podsmażamy 2 min
  • Dodajemy marchew z pietruszką, podsmażamy 2 min
  • Dodajemy pokrojone mięso
  • Podsmażamy 3-4 min
  • W tym czasie wybijamy jajka do jakiejś miski
  • Lekko solimy, pieprzymy i mocno roztrzepujemy rózgą
  • Wylewamy masę jajeczną na patelnię
  • Posypujemy mąką kokosową
  • Mieszamy aż masa zacznie się lekko ścinać
  • Wkładamy patelnię do piekarnika
  • Pieczemy 20 min
  • Wyłączamy piekarnik, odczekujemy 5 min
  • Wyjmujemy patelnię z piekarnika (przez rękawice/ręcznik – rączka jest bardzo gorąca)
  • Kładziemy patelnię na raszkach kuchenki (żeby nie przypalić stołu/deski w kuchni
  • Czekamy 5 min aż jajka wchłoną wilgoć i kroimy 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by dopasować każdy składnik przepisu do swojego aktualnego sposobu żywienia – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

Przyrządzając to danie można wykorzystać „resztki” z poprzedniego dnia.

Można użyć innych, dowolnych grzybów.

Użyj dowolnego mięsa – jeśli została nam pieczeń z karkówki, również będzie odpowiednia zamiast boczku z dzika.

Jeśli nie masz patelni z metalową rączką, użyj naczynia żaroodpornego – wszystko podsmażasz na patelni, przekładasz do naczynia i pieczesz. Wówczas pieczenia wydłuży się o 10 minut.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 5 jaj kurzych roz. M (255 g)
  • 1 łyżeczka mąki kokosowej (6 g)
  • 0,5 kg boczku z dzika
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • 1 – 2 świeżego czosnku (10 g)
  • 100 g podgrzybków
  • 50 g borowików
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik, Rózga kuchenna, Wolnowar

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krewetki tygrysie na sałacie

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki kroimy na połówki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy…

WIĘCEJ >

Schab faszerowany wątróbką i gruszkami w sosie rodzynkowym z puree z batatów

Schab faszerowany: Obieramy 1 cebulę, kroimy w kostkę Gruszkę kroimy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne, ogonek i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę przez 2 min Dodajemy wątróbkę, podsmażamy 4 min…

WIĘCEJ >

Pierś z kaczki

Piersi z kaczki myjemy i posypujemy oregano Gotujemy na parze około 30 minut lub pieczemy w piekarniku 30 minut w 180 stopniach Podajemy z pokrojonym w kostkę i skropionym cytryną awokado i szpinakiem z kiełkami…

WIĘCEJ >

Omlet ze szparagami

Szparagi Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Szparagi kroimy na 4 części Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy szparagi, lekko solimy i pieprzymy Podsmażamy 3 min Omlet Jajka wybić na…

WIĘCEJ >