fbpx
logo
Szukaj
open close

Frittata z dziczyzną z wolnowaru

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4a847edf-4a24-42ba-ad5d-d580612b8397-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Frittata z dziczyzną z wolnowaru

Przygotowanie

  • Boczek z dzika kroimy w kostkę (dzień wcześniej wrzucamy go do wolnowaru, lekko solimy, pieprzymy, włączamy na 8 godz. na „low”)
  • Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
  • Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę
  • Grzyby kroimy w mniejsze kawałki
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, podsmażamy 2 min
  • Dodajemy marchew z pietruszką, podsmażamy 2 min
  • Dodajemy pokrojone mięso
  • Podsmażamy 3-4 min
  • W tym czasie wybijamy jajka do jakiejś miski
  • Lekko solimy, pieprzymy i mocno roztrzepujemy rózgą
  • Wylewamy masę jajeczną na patelnię
  • Posypujemy mąką kokosową
  • Mieszamy aż masa zacznie się lekko ścinać
  • Wkładamy patelnię do piekarnika
  • Pieczemy 20 min
  • Wyłączamy piekarnik, odczekujemy 5 min
  • Wyjmujemy patelnię z piekarnika (przez rękawice/ręcznik – rączka jest bardzo gorąca)
  • Kładziemy patelnię na raszkach kuchenki (żeby nie przypalić stołu/deski w kuchni
  • Czekamy 5 min aż jajka wchłoną wilgoć i kroimy 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia frittaty.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut, powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Boczek z dzika (surowy) (500 g)
  • Jajo kurze (255 g)
  • Podgrzybek (świeży) (100 g)
  • Borowik (świeży) (50 g)
  • Marchew (45 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Mąka kokosowa (6 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik, Rózga kuchenna, Wolnowar

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Fritatta szparagowa

Szparagi obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie 5 min (jeśli używamy ze słoika, to od razu kroimy) Wyjmujemy i (…)

WIĘCEJ >

Fritatta szpinakowa

Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Pomidorki przekroić na połówki Na patelni (…)

WIĘCEJ >