Frittata z dziczyzną z wolnowaru
Frittata z dziczyzną z wolnowaru
Przygotowanie
- Boczek z dzika kroimy w kostkę (dzień wcześniej wrzucamy go do wolnowaru, lekko solimy, pieprzymy, włączamy na 8 godz. na „low”)
- Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
- Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę
- Grzyby kroimy w mniejsze kawałki
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C
- Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem, podsmażamy 2 min
- Dodajemy marchew z pietruszką, podsmażamy 2 min
- Dodajemy pokrojone mięso
- Podsmażamy 3-4 min
- W tym czasie wybijamy jajka do jakiejś miski
- Lekko solimy, pieprzymy i mocno roztrzepujemy rózgą
- Wylewamy masę jajeczną na patelnię
- Posypujemy mąką kokosową
- Mieszamy aż masa zacznie się lekko ścinać
- Wkładamy patelnię do piekarnika
- Pieczemy 20 min
- Wyłączamy piekarnik, odczekujemy 5 min
- Wyjmujemy patelnię z piekarnika (przez rękawice/ręcznik – rączka jest bardzo gorąca)
- Kładziemy patelnię na raszkach kuchenki (żeby nie przypalić stołu/deski w kuchni
- Czekamy 5 min aż jajka wchłoną wilgoć i kroimy
Uwagi
To danie jest bardzo fajne żeby pozbyć się „resztek” z poprzedniego dnia. Możemy użyć dowolnego mięsa, jeśli została nam pieczeń z karkówki, również będzie odpowiednia zamiast boczku z dzika
Jeśli nie masz patelni z metalową rączką, użyj naczynia żaroodpornego. Czyli wszystko podsmażasz na patelni, przekładasz do naczynia i pieczesz. Ale czas pieczenia wydłuży się o jakieś 10 min
Autor
Lista składników
- 10 jajek
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 0,5 kg boczku z dzika ugotowanego dzień wcześniej w wolnowarze
- ½ marchewki
- ½ pietruszki
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 150 g grzybów świeżych lub mrożonych (najlepiej kilka rodzajów, np. borowik, podgrzybek, kurka)
- 2 łyżki smalcu
- sól, pieprz
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szaszłyk z kurczaka na batatach
Kurczaka kroimy w kostkę 2-3 cm Solimy, pieprzymy Tymianek drobno siekamy i mieszamy mięso z przyprawami Boczek kroimy w plastry (…)
WIĘCEJ >Zupa marchewkowa (wegańska / wegetariańska)
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min (…)
WIĘCEJ >Gulasz z serca wołowego, z warzywami
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Umyte serce oczyszczamy z żyłek i innych niepotrzebnych elementów. Kroimy w kostkę i wrzucamy na (…)
WIĘCEJ >Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym
Puree: Marchew i seler obrać, pokroić w kawałki Zalać wrzącą wodą, lekko osolić i gotować 20 min aż będą miękkie (…)
WIĘCEJ >