fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Frittata z dziczyzną z wolnowaru

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4a847edf-4a24-42ba-ad5d-d580612b8397-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Frittata z dziczyzną z wolnowaru

Przygotowanie

  • Boczek z dzika kroimy w kostkę (dzień wcześniej wrzucamy go do wolnowaru, lekko solimy, pieprzymy, włączamy na 8 godz. na „low”)
  • Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
  • Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę
  • Grzyby kroimy w mniejsze kawałki
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, podsmażamy 2 min
  • Dodajemy marchew z pietruszką, podsmażamy 2 min
  • Dodajemy pokrojone mięso
  • Podsmażamy 3-4 min
  • W tym czasie wybijamy jajka do jakiejś miski
  • Lekko solimy, pieprzymy i mocno roztrzepujemy rózgą
  • Wylewamy masę jajeczną na patelnię
  • Posypujemy mąką kokosową
  • Mieszamy aż masa zacznie się lekko ścinać
  • Wkładamy patelnię do piekarnika
  • Pieczemy 20 min
  • Wyłączamy piekarnik, odczekujemy 5 min
  • Wyjmujemy patelnię z piekarnika (przez rękawice/ręcznik – rączka jest bardzo gorąca)
  • Kładziemy patelnię na raszkach kuchenki (żeby nie przypalić stołu/deski w kuchni
  • Czekamy 5 min aż jajka wchłoną wilgoć i kroimy 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia frittaty.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut, powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Boczek z dzika (surowy) (500 g)
  • Jajo kurze rozm. M (255 g)
  • Podgrzybek (świeży) (100 g)
  • Borowik (świeży) (50 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Mąka kokosowa (6 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik, Rózga kuchenna, Wolnowar

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kiełbasa z grilla z brukselką i sałatką z awokado

Kiełbasę ponacinać nożem na skos Rozgrzać na patelni tłuszcz Smażyć kiełbasę na patelni grillowej na średnim ogniu przez 5 minut Obracamy kiełbasę na druga stronę i dorzucamy ugotowaną brukselkę Pomidory, rzodkiewki i ogórka kroimy w…

WIĘCEJ >

Omlet z pomidorem

Jajka mieszamy widelcem lub trzepaczką Na patelni rozgrzewamy olej i wylewamy masę jajeczną Smażymy 2-3 minuty, a następnie układamy na omlecie plasterki pomidora Przykrywamy pokrywką i smażymy kilka minut Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i…

WIĘCEJ >

Kiełbasa smażona z warzywami korzeniowymi i cebulą

Marchew, pietruszkę, seler, cebulę obrać Przekroić na pół wzdłuż i pociąć w paski Kiełbasę ponacinać nożem na skos Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu Wrzucamy kiełbasę i smażymy z każdej strony na średnim ogniu Kiełbasę przekładamy…

WIĘCEJ >

Grasica w sosie miodowo – musztardowym z grillowanymi ziemniakami i rukolą

Grasica: Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do miski z…

WIĘCEJ >