fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Frytki

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i kroimy wzdłuż na paski (jak frytki)
  • W rondlu zagotowujemy osoloną wodę
  • Wkładamy frytki i gotujemy przez ok. 1 minutę
  • Następnie frytki odcedzamy, przenosimy na ręcznik papierowy i dokładnie osuszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Frytki przenosimy do miski, dodajemy tłuszcz oraz przyprawy (sól, paprykę ostrą i tymianek) i dokładnie mieszamy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier wykładamy frytki i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 15-20 minut (pieczemy do momentu, aż staną się chrupiące)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia frytek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (500 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól morska (3 g)
  • Papryka ostra mielona (proszek) (0.5 g)
  • Tymianek suszony (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bułgarska sałatka

Ogórka obieramy i kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i kroimy w krążki Ser kroimy w kostkę Do miski wrzucamy wszystkie warzywa i ser Do osobnej miski wlewamy tłuszcz oraz ocet, dodajemy przyprawy i dokładnie…

WIĘCEJ >

Sałatka z jarmużu, z migdałami i jabłkami w klonowym sosie

Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy w małej szklance Następnie jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do miski i polewamy sokiem z cytryny – dzięki temu jabłko nie sczernieje i będzie przyjemnie chrupkie  Migdały…

WIĘCEJ >

Szparagi w szynce parmeńskiej

Szparagi płuczemy i odłamujemy sztywne końce. Szparagi pękną same we właściwym miejscu, jeśli zegniemy je w dolnej części. Twarde końcówki wyrzucamy. Szynkę parmeńską kroimy wzdłuż w plastry o szerokości około 4 cm. Każdego szparaga owijamy…

WIĘCEJ >

Spaghetti z cukinii z pulpecikami z sarny duszonymi w rydzach

Mięso mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Bulion/rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Na gorący płyn…

WIĘCEJ >