fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Frytki

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i kroimy wzdłuż na paski (jak frytki)
  • W rondlu zagotowujemy osoloną wodę
  • Wkładamy frytki i gotujemy przez ok. 1 minutę
  • Następnie frytki odcedzamy, przenosimy na ręcznik papierowy i dokładnie osuszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Frytki przenosimy do miski, dodajemy tłuszcz oraz przyprawy (sól, paprykę ostrą i tymianek) i dokładnie mieszamy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier wykładamy frytki i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 15-20 minut (pieczemy do momentu, aż staną się chrupiące)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia frytek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (500 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól morska (3 g)
  • Papryka ostra mielona (proszek) (0.5 g)
  • Tymianek suszony (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Puree z białej rzodkwi

Białą rzodkiew obieramy i kroimy w grubą kostkę Kawałki warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą Gotujemy około 20 minut (do miękkości rzodkwi Odlewamy nadmiar wody, zostawiamy tylko tyle, ile umożliwi nam blendowanie Dodajemy masło…

WIĘCEJ >

Sałata z owocami morza

Ugotowaną ośmiornicę pokroić w plastry Krewetki włożyć do miski z ciepłą wodą, gdy lekko odtają, nożem naciąć im grzbiet i usunąć przewód pokarmowy i zdjąć pancerz Na talerzu kładziemy podartą palcami sałatę Pomidorki kroimy na…

WIĘCEJ >

Koktajl jagodowy

Myjemy szpinak Imbir myjemy i obieramy Do blendera wkładamy mrożone jagody, szpinak i imbir Do składników wlewamy 2 szklanki wody Wszystko blendujemy

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z rydzami

Rydze:   Rydze włożyć do miski z zimną wodą, oczyścić z igieł i piasku Położyć na cedzaku (jeśli są duże to kroimy na pół lub na ćwiartkii Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę…

WIĘCEJ >