Goleń jagnięca z warzywami
Goleń jagnięca z warzywami
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Seler kroimy na kawałki
- Marchew obieramy i kroimy w kostkę
- Pieczarki kroimy w plasterki (lub na ćwiartki)
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do momentu, aż lekko zbrązowieją)
- Następnie ściągamy mięso z patelni i odkładamy do naczynia żaroodpornego
- Na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy seler, marchew oraz pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut
- Dodajemy przyprawy (liść laurowy) oraz zieleninę i mieszamy
- Dolewamy wino i podgrzewamy przez ok. 2 minuty (do momentu, aż połowa wina wyparuję)
- Dodajemy pomidory i zagotowujemy, a następnie wyłączamy kuchenkę
- Mięso polewamy sosem pomidorowo-winnym, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 2 godz.
- Po ok. 1 godz. obracamy mięso na drugą stronę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia golonki.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Jagnięcina goleń przednia (740 g)
- Pomidor w puszce (200 g)
- Pieczarka (świeża) (150 g)
- Cebula (105 g)
- Wino czerwone wytrawne (100 ml)
- Seler naciowy (45 g)
- Marchew (45 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Tymianek (świeży) (3 g)
- Liść laurowy (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Gulasz z golonki i fasoli
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (liść laurowy i goździki) i smażymy przez ok. 4-5 minut Dodajemy sos worcestershire, przecier pomidorowy, cukier oraz golonkę,…
WIĘCEJ >Golonka z dzika w kapuście duszonej
Obieramy cebulę i kroimy w półksiężyce Boczek kroimy w drobną kostkę Golonki solimy, pieprzmy Cebulę mieszamy z kapustą, liściem i zielem i kładziemy na dnie wolnowaru Na kapustę kładziemy golonki Przykrywamy pokrywką Nastawiamy wolnowar na…
WIĘCEJ >Golonka z wolnowaru
Warzywa obieramy Marchew, pietruszkę i seler kroimy jak frytki lub w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce Golonki wkładamy do wolnowaru Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy warzywa Dodajemy liście i ziele Wlewamy pół szklanki zimnej wody…
WIĘCEJ >Goleń (pręga) wołowa z warzywami pieczona
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Pręgę z warzywami kładziemy w naczyniu żaroodpornym Solimy, pieprzymy, dodajemy liścia i ziela Mieszamy Przykrywamy pokrywką Wkładamy do piekarnika 170 st. C na 3 godziny Co godzinę otwieramy piekarnik,…
WIĘCEJ >