fbpx
logo
Szukaj
open close

Goleń jagnięca z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5caf0cc7e9-ce1b-4536-b2c8-b9968132a8c4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Goleń jagnięca z warzywami

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Seler kroimy na kawałki
  • Marchew obieramy i kroimy w kostkę
  • Pieczarki kroimy w plasterki (lub na ćwiartki)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do momentu, aż lekko zbrązowieją)
  • Następnie ściągamy mięso z patelni i odkładamy do naczynia żaroodpornego
  • Na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy seler, marchew oraz pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy przyprawy (liść laurowy) oraz zieleninę i mieszamy
  • Dolewamy wino i podgrzewamy przez ok. 2 minuty (do momentu, aż połowa wina wyparuję)
  • Dodajemy pomidory i zagotowujemy, a następnie wyłączamy kuchenkę
  • Mięso polewamy sosem pomidorowo-winnym, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 2 godz.
  • Po ok. 1 godz. obracamy mięso na drugą stronę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia golonki.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jagnięcina goleń przednia (740 g)
  • Pomidor w puszce (200 g)
  • Pieczarka (świeża) (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Wino czerwone wytrawne (100 ml)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Marchew (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kurczak cacciatore

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Seler kroimy w cienkie plasterki Boczek kroimy w kostkę Mięso obieramy ze skóry i posypujemy przyprawami (pieprzem) W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-8…

WIĘCEJ >

Toskański kurczak z pesto

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową Mięso dokładnie nacieramy z każdej strony połową pesto i kładziemy w odstępach na folii, a na wierzch mięsa nakładamy pozostałe pesto Formę…

WIĘCEJ >

Bananowo-owsiane pancakes

Mleko i płatki miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy 2-3 minuty, aż dobrze się połączą. Pozwalamy gotowej masie „odpocząć” przez 10 minut. Najlepsze pancakes wychodzą, gdy smażymy je…

WIĘCEJ >

Indyk z aromatycznym masłem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Zieleninę drobno siekamy W rondlu rozpuszczamy tłuszcz i przelewamy do miski Dodajemy zieleninę oraz skórkę z cytryny i mieszamy Oddzielamy skórę od mięsa i smarujemy całą powierzchnię mięsa…

WIĘCEJ >