fbpx
logo
Szukaj
open close

Goleń jagnięca z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5caf0cc7e9-ce1b-4536-b2c8-b9968132a8c4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Goleń jagnięca z warzywami

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Seler kroimy na kawałki
  • Marchew obieramy i kroimy w kostkę
  • Pieczarki kroimy w plasterki (lub na ćwiartki)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do momentu, aż lekko zbrązowieją)
  • Następnie ściągamy mięso z patelni i odkładamy do naczynia żaroodpornego
  • Na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy seler, marchew oraz pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy przyprawy (liść laurowy) oraz zieleninę i mieszamy
  • Dolewamy wino i podgrzewamy przez ok. 2 minuty (do momentu, aż połowa wina wyparuję)
  • Dodajemy pomidory i zagotowujemy, a następnie wyłączamy kuchenkę
  • Mięso polewamy sosem pomidorowo-winnym, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 2 godz.
  • Po ok. 1 godz. obracamy mięso na drugą stronę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia golonki.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jagnięcina goleń przednia (740 g)
  • Pomidor w puszce (200 g)
  • Pieczarka (świeża) (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Wino czerwone wytrawne (100 ml)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Marchew (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Gulasz z golonki i fasoli

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (liść laurowy i (…)

WIĘCEJ >

Golonka z dzika w kapuście duszonej

Obieramy cebulę i kroimy w półksiężyce Boczek kroimy w drobną kostkę Golonki solimy, pieprzmy Cebulę mieszamy z kapustą, liściem i (…)

WIĘCEJ >

Golonka z wolnowaru

Warzywa obieramy Marchew, pietruszkę i seler kroimy jak frytki lub w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce Golonki wkładamy do wolnowaru (…)

WIĘCEJ >

Goleń (pręga) wołowa z warzywami pieczona

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Pręgę z warzywami kładziemy w naczyniu żaroodpornym Solimy, pieprzymy, dodajemy liścia i ziela Mieszamy (…)

WIĘCEJ >