fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Goleń jagnięca z warzywami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-293
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Goleń jagnięca z warzywami

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Seler kroimy na kawałki
  • Marchew obieramy i kroimy w kostkę
  • Pieczarki kroimy w plasterki (lub na ćwiartki)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do momentu, aż lekko zbrązowieją)
  • Następnie ściągamy mięso z patelni i odkładamy do naczynia żaroodpornego
  • Na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy seler, marchew oraz pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy przyprawy (liść laurowy) oraz zieleninę i mieszamy
  • Dolewamy wino i podgrzewamy przez ok. 2 minuty (do momentu, aż połowa wina wyparuję)
  • Dodajemy pomidory i zagotowujemy, a następnie wyłączamy kuchenkę
  • Mięso polewamy sosem pomidorowo-winnym, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 2 godz.
  • Po ok. 1 godz. obracamy mięso na drugą stronę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia golonki.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jagnięcina goleń przednia (740 g)
  • Pomidor w puszce (200 g)
  • Pieczarka (świeża) (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Wino czerwone wytrawne (100 ml)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Marchew (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kurczak w karmelowej polewie

Czosnek obieramy i drobno siekamy Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 20 minut (do momentu, aż stanie się białe) Patelnię stawiamy na duży ogień Wlewamy sos ostrygowy, sos sojowy i wodę, dodajemy czosnek, cukier…

WIĘCEJ >

Komosanka z jogurtem kokosowym i miętą

Komosę ryżową gotujemy do miękkości w wodzie około 12 minut Mieszamy z jogurtem kokosowym Odstawiamy na 10 minut Dekorujemy posiekanymi listkami mięty i suszoną miętą

WIĘCEJ >

Karkówka z chipsami nori

Ustawiamy piekarnik na temp. 180 st. C Płatki nori targamy na kawałki, układamy na talerzu i posypujemy przyprawami oraz płatkami drożdżowymi Staramy się pokryć równomiernie każdy kawałek nori Następnie układamy je na płasko na papierze…

WIĘCEJ >

Cukinia z twarożkiem sojowym

Cukinię kroimy wzdłuż na plastry, przyprawiamy solą i odstawiamy na ok. 10 minut Szczypiorek drobno siekamy Do miski wlewamy jogurt oraz śmietankę, dodajemy szczypiorek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy…

WIĘCEJ >