Gulasz z golonki i fasoli
Gulasz z golonki i fasoli
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (liść laurowy i goździki) i smażymy przez ok. 4-5 minut
- Dodajemy sos worcestershire, przecier pomidorowy, cukier oraz golonkę, dolewamy wodę i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i dusimy pod częściowym przykryciem przez ok. 2 godz.
- Po tym czasie wyciągamy golonkę z garnka i odkładamy do ostygnięcia
- Gdy golonka ostygnie oddzielamy mięso i kroimy na kawałki, a następnie przenosimy z powrotem do garnka (skórę i kości wyrzucamy)
- Fasolę odcedzamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Do garnka dodajemy fasolę i gotujemy przez ok. 30 minut (na małym ogniu)
- Następnie dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gulaszów.
Autor
Lista składników
- Woda (2000 ml)
- Fasola biała z puszki (400 g)
- Wieprzowina goleń (370 g)
- Cebula (105 g)
- Masło (15 g)
- Przecier pomidorowy (15 g)
- Sos Worcestershire (12 ml)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Czosnek (5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Liść laurowy (1 g)
- Goździk (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Bulion grzybowy
Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez 2…
WIĘCEJ >Koktajl szpinakowo-borówkowy ze spiruliną
Wszystkie składniki razem blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
WIĘCEJ >Tortille z kurczakiem i kukurydzą
Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy przyprawami z każdej strony (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 6-7 minut z każdej strony Zieleninę drobno siekamy…
WIĘCEJ >Dorsz w mleku kokosowym na warzywach
Warzywa obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy warzywa Smażymy ok. 5 minut z każdej strony i zalewamy mlekiem kokosowym Lekko solimy, na wierzch kładziemy rybę. Przykrywamy pokrywką i…
WIĘCEJ >