fbpx
logo
Szukaj
open close

Gulasz z golonki i fasoli

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c254528c3-f458-4829-a7be-2097b01881cd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Gulasz z golonki i fasoli

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (liść laurowy i goździki) i smażymy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy sos worcestershire, przecier pomidorowy, cukier oraz golonkę, dolewamy wodę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i dusimy pod częściowym przykryciem przez ok. 2 godz.
  • Po tym czasie wyciągamy golonkę z garnka i odkładamy do ostygnięcia
  • Gdy golonka ostygnie oddzielamy mięso i kroimy na kawałki, a następnie przenosimy z powrotem do garnka (skórę i kości wyrzucamy)
  • Fasolę odcedzamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Do garnka dodajemy fasolę i gotujemy przez ok. 30 minut (na małym ogniu)
  • Następnie dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gulaszów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (2000 ml)
  • Fasola biała z puszki (400 g)
  • Wieprzowina goleń (370 g)
  • Cebula (105 g)
  • Masło (15 g)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Sos Worcestershire (12 ml)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)
  • Goździk (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bulion grzybowy

Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez 2…

WIĘCEJ >

Koktajl szpinakowo-borówkowy ze spiruliną

Wszystkie składniki razem blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji

WIĘCEJ >

Tortille z kurczakiem i kukurydzą

Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy przyprawami z każdej strony (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 6-7 minut z każdej strony Zieleninę drobno siekamy…

WIĘCEJ >

Dorsz w mleku kokosowym na warzywach

Warzywa obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy warzywa Smażymy ok. 5 minut z każdej strony i zalewamy mlekiem kokosowym Lekko solimy, na wierzch kładziemy rybę. Przykrywamy pokrywką i…

WIĘCEJ >