fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gulasz warzywny z soczewicą

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-109
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Gulasz warzywny z soczewicą

Przygotowanie

  • W garnku zagotowujemy osoloną wodę
  • Marchewki z dynią obieramy i kroimy na kawałki
  • Do wrzącej wody wrzucamy marchew i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy dynię i gotujemy razem przez ok. 5 minut, a następnie odcedzamy
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Soczewicę odcedzamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy liść laurowy i smażymy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy pomidory, przecier i marchewki z dynią, dolewamy wodę, mieszamy i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 15 minut
  • Dodajemy soczewicę i zieleninę, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gulaszów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Soczewica konserowa z puszki (400 g)
  • Dynia (300 g)
  • Woda (250 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Marchew (90 g)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz z ziemniakami i kalafiorem

Mięso dokładnie oczyszczamy, kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm i przenosimy do miski Dodajemy przyprawy i mieszamy Kalafior dzielimy na różyczki Papryki kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm (gniazda nasienne usuwamy)…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – piesek

Z chleba wycinamy kawałki na kształt pieska Z pomidora odkrawamy mały plaster Z rzodkiewki odkrawamy plaster Oliwkę zieloną kroimy w plastry i pół plastry Z oliwki czarnej odkrawamy plaster na kształt nosa i małe kółka…

WIĘCEJ >

Topinambur duszony z cukinią, cebulą i czosnkiem

Topinambur gotujemy w osolonej wodzie około przez 15 – 20 minut Czekamy do momentu aż wystygnie Następnie go obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu Dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem Podsmażamy…

WIĘCEJ >

Czekoladowa komosanka

Komosę ryżową gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, tak by nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i gruszkę oraz umieszczamy w misie blendera Dodajemy daktyle, kakao/karob, opcjonalnie masło i wszystko…

WIĘCEJ >