Gulasz warzywny z soczewicą
Gulasz warzywny z soczewicą
Przygotowanie
- W garnku zagotowujemy osoloną wodę
- Marchewki z dynią obieramy i kroimy na kawałki
- Do wrzącej wody wrzucamy marchew i gotujemy przez ok. 5 minut
- Dodajemy dynię i gotujemy razem przez ok. 5 minut, a następnie odcedzamy
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Soczewicę odcedzamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Zieleninę drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy liść laurowy i smażymy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy pomidory, przecier i marchewki z dynią, dolewamy wodę, mieszamy i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 15 minut
- Dodajemy soczewicę i zieleninę, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut
- Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gulaszów.
Autor
Lista składników
- Pomidor w puszce (400 g)
- Soczewica konserowa z puszki (400 g)
- Dynia (300 g)
- Woda (250 ml)
- Cebula (105 g)
- Marchew (90 g)
- Przecier pomidorowy (15 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Liść laurowy (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Roladki nadziewane krewetkami
Czosnek obieramy i drobno siekamy Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Krewetki drobno siekamy Mięso kroimy poziomo na pół, aby uzyskać cieńsze filety Następnie każdy kawałek wkładamy w dwie warstwy folii i…
WIĘCEJ >Zupa z kasztanów jadalnych
Kasztany nacinamy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut Następnie kasztany odcedzamy, obieramy z łupin i siekamy na kawałki Cebulę obieramy i kroimy w piórka Marchew, seler oraz pietruszkę obieramy i kroimy…
WIĘCEJ >Migdałowy serek „feta”
Migdały namoczyć w wodzie przez 24 godz. Wylać wodę i zalać wrzątkiem, zostawić na 5-10 min. Wodę odlać, obrać migdały ze skórki. Do wysokiej miski wrzucić wszystkie składniki i zmiksować. Najlepiej robić to kilka minut – im…
WIĘCEJ >Wegetariańskie curry
Pomidora zanurzamy we wrzątku i obieramy ze skórki Następnie kroimy wraz z papryką w kostkę Na maśle podsmażamy przyprawy i pokrojone zioła Dodajemy warzywa Po 5 minutach dokładamy na patelnię mleko kokosowe i ser kozi…
WIĘCEJ >