fbpx
logo
Szukaj
open close

Gulasz warzywny z soczewicą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfd445f88-640b-4617-87d2-e1722f493fe6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Gulasz warzywny z soczewicą

Przygotowanie

  • W garnku zagotowujemy osoloną wodę
  • Marchewki z dynią obieramy i kroimy na kawałki
  • Do wrzącej wody wrzucamy marchew i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy dynię i gotujemy razem przez ok. 5 minut, a następnie odcedzamy
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Soczewicę odcedzamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy liść laurowy i smażymy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy pomidory, przecier i marchewki z dynią, dolewamy wodę, mieszamy i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 15 minut
  • Dodajemy soczewicę i zieleninę, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gulaszów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Soczewica konserowa z puszki (400 g)
  • Dynia (300 g)
  • Woda (250 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Marchew (90 g)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zapiekanka marchewkowa

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Marchewkę ścieramy na tarce lub przy użyciu maszynki. Startą marchewkę układamy w misce wraz z resztą składników. Mieszamy wszystko i przelewamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 30 minut i podajemy

WIĘCEJ >

Domowe enchiladas z wołowiną

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę ze szczypiorkiem osobno, drobno siekamy Pomidory kroimy w drobną kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, mięso oraz przyprawy (kmin i chili) i smażymy przez…

WIĘCEJ >

Sałatka śledziowa z awokado i pomidorami

Awokado obieramy, kroimy na pół, usuwamy pestkę, kroimy w kostkę Pomidory kroimy w kostkę Cebulę kroimy w kostkę Śledzie kroimy w poprzek w 2 cm paski Wrzucamy wszystko do miski Dodajemy oliwę, trochę pieprzu i…

WIĘCEJ >

Pieczony kurczak z warzywami

Paprykę kroimy w drobną kostkę (gniazdo nasienne usuwamy) Chili drobno siekamy Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wlewamy pomidory, dodajemy paprykę, chili, czosnek…

WIĘCEJ >