Gulasz warzywny z soczewicą
Gulasz warzywny z soczewicą
Przygotowanie
- W garnku zagotowujemy osoloną wodę
- Marchewki z dynią obieramy i kroimy na kawałki
- Do wrzącej wody wrzucamy marchew i gotujemy przez ok. 5 minut
- Dodajemy dynię i gotujemy razem przez ok. 5 minut, a następnie odcedzamy
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Soczewicę odcedzamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Zieleninę drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy liść laurowy i smażymy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy pomidory, przecier i marchewki z dynią, dolewamy wodę, mieszamy i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 15 minut
- Dodajemy soczewicę i zieleninę, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut
- Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gulaszów.
Autor
Lista składników
- Pomidor w puszce (400 g)
- Soczewica konserowa z puszki (400 g)
- Dynia (300 g)
- Woda (250 ml)
- Cebula (105 g)
- Marchew (90 g)
- Przecier pomidorowy (15 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Liść laurowy (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zapiekanka marchewkowa
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Marchewkę ścieramy na tarce lub przy użyciu maszynki. Startą marchewkę układamy w misce wraz z resztą składników. Mieszamy wszystko i przelewamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 30 minut i podajemy
WIĘCEJ >Domowe enchiladas z wołowiną
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę ze szczypiorkiem osobno, drobno siekamy Pomidory kroimy w drobną kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, mięso oraz przyprawy (kmin i chili) i smażymy przez…
WIĘCEJ >Sałatka śledziowa z awokado i pomidorami
Awokado obieramy, kroimy na pół, usuwamy pestkę, kroimy w kostkę Pomidory kroimy w kostkę Cebulę kroimy w kostkę Śledzie kroimy w poprzek w 2 cm paski Wrzucamy wszystko do miski Dodajemy oliwę, trochę pieprzu i…
WIĘCEJ >Pieczony kurczak z warzywami
Paprykę kroimy w drobną kostkę (gniazdo nasienne usuwamy) Chili drobno siekamy Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wlewamy pomidory, dodajemy paprykę, chili, czosnek…
WIĘCEJ >