fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gorąca czekolada bez cukru

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9f2df1cd-ef53-48b3-a1be-a08bf00a1700-1

Gorąca czekolada bez cukru

Przygotowanie

  • Mleko razem z wodą podgrzewamy w garnuszku.
  • Do mleka dodajemy pastę kokosową i kakao.
  • Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia masła.
  • Przelewamy do filiżanki.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji.

Uwagi

Pastę kokosową możemy przygotować sami miksując malakserem wiórki kokosowe na „masło”. Jeżeli wiórki nie chcą się zmielić, należy dodawać po łyżce oleju kokosowego nierafinowanego do momentu aż masa przestanie stawiać opór.

Jeżeli lubimy, możemy dodać szczyptę cynamonu lub chilli, ewentualnie dosłodzić miodem.

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 15 minut
Składniki: 4
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 łyżeczki pasty kokosowej (20 g)
  • 100 ml gęstego mleka kokosowego 
  • 3 łyżeczki surowego kakao (15 g)
  • 50 – 100 ml wody (w zależności od preferowanej konsystencji)

Potrzebny sprzęt

Garnek - mały
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl (shake) kokosowo – bananowy z ananasem

Z góry kokosa odcinamy biały miąższ, żeby dostać się do skorupy Lekko rękojeścią noża uderzamy w skorupę, żeby wybić otwór Wodę kokosowa cedzimy przez gęste sitko Resztę kokosa rozcinamy i wydłubujemy łyżką biały miąższ Miąższ…

WIĘCEJ >

Koktajl ze szpinakiem i papają

Myjemy szpinak Myjemy papaję i kroimy ją na pół Wyciągamy łyżką nasiona z niej, po czym kroimy ją Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze Dolewamy szklankę wody Blendujemy

WIĘCEJ >

Kefir jogurtowy

Mleko wlewamy do garnuszka Mleko podgrzać żeby miało temp. około 40 stopni, czyli delikatnie cieplejsze niż nasza dłoń Dodajemy miód i dokładnie mieszamy Dodajemy kryształki kefiru Przykrywamy garnek pokrywką i odkładamy gdzieś w kuchni żeby…

WIĘCEJ >

Koktajl z masłem orzechowym

Do blendera kielichowego wlewamy wodę Dodajemy śmietankę kokosową, masło orzechowe i kostki lodu Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji Przelewamy do dwóch szklanek Podajemy od razu

WIĘCEJ >