fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Greckie ciasto miodowo-orzechowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c64b2153f-34d7-4185-bb5c-5503a83f3559
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Greckie ciasto miodowo-orzechowe

Przygotowanie

  • Tłuszcz wyciągamy z lodówki i odkładamy na ok. 15 minut (aby był miękki)
  • Orzechy wrzucamy do blendera i mielimy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia
  • Lekko smarujemy tłuszczem papier i boki tortownicy
  • Tłuszcz wkładamy do miski, dosypujemy cukier i ucieramy na kremową masę
  • Następnie po kolei wybijamy jaja i dokładnie mieszamy
  • Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i orzechy, dodajemy jogurt oraz miód i całość dokładnie mieszamy
  • Ciasto wlewamy do tortownicy i wkładamy na ok. 50 minut do piekarnika (pieczemy do momentu, aż włożony w ciasto szpikulec będzie suchy)
  • Po tym czasie wyciągamy tortownicę z piekarnika i odkładamy na ok. 15 minut
  • Następnie wyciągamy ciasto z tortownicy i odkładamy na metalowy ruszt do całkowitego ostygnięcia
  • Ciasto przez podaniem posypujemy cukrem pudrem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Orzech laskowy (300 g)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Cukier trzcinowy (200 g)
  • Masło klarowane ghee (150 g)
  • Jogurt naturalny (100 g)
  • Miód lipowy (100 g)
  • Mąka orkiszowa (36 g)
  • Proszek do pieczenia (8 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Miska, Papier do pieczenia, Patyczki do szaszłyków, Piekarnik, Tortownica - średnica 22 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tartaletki z pomidorami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę na babeczki smarujemy tłuszczem Z ciasta francuskiego wykrawamy kółka o średnicy ok. 4-6 cm, po czym wkładamy je do zagłębień w formie i lekko dociskamy Pomidorki kroimy…

WIĘCEJ >

Ziemniaki z masłem ziołowym

Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w ćwiartki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i…

WIĘCEJ >

Rzodkiewka

Rzodkiewki myjemy Obcinamy liście i ogonki Zjadamy

WIĘCEJ >

Komosa ryżowa z kurczakiem

Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Paprykę oraz mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy paprykę oraz mięso, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 10 minut (do momentu, aż mięso…

WIĘCEJ >