Greckie ciasto miodowo-orzechowe
Greckie ciasto miodowo-orzechowe
Przygotowanie
- Tłuszcz wyciągamy z lodówki i odkładamy na ok. 15 minut (aby był miękki)
- Orzechy wrzucamy do blendera i mielimy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia
- Lekko smarujemy tłuszczem papier i boki tortownicy
- Tłuszcz wkładamy do miski, dosypujemy cukier i ucieramy na kremową masę
- Następnie po kolei wybijamy jaja i dokładnie mieszamy
- Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i orzechy, dodajemy jogurt oraz miód i całość dokładnie mieszamy
- Ciasto wlewamy do tortownicy i wkładamy na ok. 50 minut do piekarnika (pieczemy do momentu, aż włożony w ciasto szpikulec będzie suchy)
- Po tym czasie wyciągamy tortownicę z piekarnika i odkładamy na ok. 15 minut
- Następnie wyciągamy ciasto z tortownicy i odkładamy na metalowy ruszt do całkowitego ostygnięcia
- Ciasto przez podaniem posypujemy cukrem pudrem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Orzech laskowy (300 g)
- Jajo kurze (204 g)
- Cukier trzcinowy (200 g)
- Masło klarowane ghee (150 g)
- Jogurt naturalny (100 g)
- Miód lipowy (100 g)
- Mąka orkiszowa (36 g)
- Proszek do pieczenia (8 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Pudding chia
Cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości podgrzanego mleka roślinnego. Następnie mieszamy dokładnie osłodzone mleko z pozostałymi składnikami i odstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Gotowy pudding podajemy z owocami….
WIĘCEJ >Czekoladowe pączusie
Wszystkie składniki razem mieszamy lub blendujemy. Wlewamy ciasto do opiekacza i pieczemy do zarumienienia.
WIĘCEJ >Ryż z jabłkami
Ryż gotujemy we wrzącej wodzie przez około 12-15 minut, a następnie odcedzamy W międzyczasie jabłko obieramy i trzemy na tarce Przekładamy do rondelka, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy utartą wanilię, cynamon i goździki Dusimy 15…
WIĘCEJ >Jeże morelowo – czekoladowe
Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do garnka Wlewamy mleko kokosowe Dodajemy miód Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając Gdy czekolada się rozpuści i wszystko razem połączy, wyłączamy palnik Czekolada NIE MOŻE się zagotować,…
WIĘCEJ >