fbpx
logo
Szukaj
open close

Greckie ciasto miodowo-orzechowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c64b2153f-34d7-4185-bb5c-5503a83f3559
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Greckie ciasto miodowo-orzechowe

Przygotowanie

  • Tłuszcz wyciągamy z lodówki i odkładamy na ok. 15 minut (aby był miękki)
  • Orzechy wrzucamy do blendera i mielimy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia
  • Lekko smarujemy tłuszczem papier i boki tortownicy
  • Tłuszcz wkładamy do miski, dosypujemy cukier i ucieramy na kremową masę
  • Następnie po kolei wybijamy jaja i dokładnie mieszamy
  • Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i orzechy, dodajemy jogurt oraz miód i całość dokładnie mieszamy
  • Ciasto wlewamy do tortownicy i wkładamy na ok. 50 minut do piekarnika (pieczemy do momentu, aż włożony w ciasto szpikulec będzie suchy)
  • Po tym czasie wyciągamy tortownicę z piekarnika i odkładamy na ok. 15 minut
  • Następnie wyciągamy ciasto z tortownicy i odkładamy na metalowy ruszt do całkowitego ostygnięcia
  • Ciasto przez podaniem posypujemy cukrem pudrem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Orzech laskowy (300 g)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Cukier trzcinowy (200 g)
  • Masło klarowane ghee (150 g)
  • Jogurt naturalny (100 g)
  • Miód lipowy (100 g)
  • Mąka orkiszowa (36 g)
  • Proszek do pieczenia (8 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Miska, Papier do pieczenia, Patyczki do szaszłyków, Piekarnik, Tortownica - średnica 22 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Ryżowy zajączek z kotlecikami

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Mięso oczyszczamy i kroimy na trójkątne kawałki Następnie przyprawiamy mięso z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-7 minut z każdej strony (do…

WIĘCEJ >

Chilli z wieprzowiny

Ustawiamy piekarnik na 160°C z opcją grzania z góry i dołu. Cebule kroimy w dużą kostkę. Z papryczek chilli usuwamy pestki, kroimy w krążki. Z czerwonych papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski….

WIĘCEJ >

Spaghetti bolognese z dziczyzny na makaronie z cukinii

Sos boloński Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kawałki (byle jak) Mięso (dziczyznę i boczek) mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Mieląc mięso co jakiś czas wrzucamy kawałek marchewki i pietruszki Cebulę…

WIĘCEJ >

Krem z brokułu z płatkami migdałowymi

Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Brokuł dzielimy na różyczki i przenosimy do garnka Dolewamy bulion oraz mleko kokosowe,…

WIĘCEJ >