fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto czekoladowo-migdałowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbdc560de-2c30-400a-b69b-a75632344715
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ciasto czekoladowo-migdałowe

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia
  • Tłuszcz i czekoladę kroimy na kawałki, a następnie wrzucamy do miski i podgrzewamy w mikrofalówce przez ok. 2 minuty (do momentu, aż składniki się rozpuszczą)
  • Dodajemy cukier trzcinowy oraz żółtka i dokładnie mieszamy
  • Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier puder (2/3 ilości) i ubijamy na sztywno
  • Łyżkę piany mieszamy z mieszanką czekoladową, posiekanymi orzechami, mąką i proszkiem do pieczenia
  • Gdy składniki dobrze się połączą – dodajemy pozostałą pianę i delikatnie mieszamy
  • Ciasto nakładamy do formy i wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut
  • Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odkładamy na ok. 10 minut
  • Owoce rozgniatamy z sokiem z cytryny i odrobiną cukru pudru
  • Ciasto nakładamy na talerze, posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Opcjonalnie możesz podawać ciasto z bitą śmietaną.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Malina (350 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (200 g)
  • Jajo białko (120 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Migdał (85 g)
  • Jajo żółtko (80 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (60 g)
  • Mąka orkiszowa (60 g)
  • Cukier trzcinowy (40 g)
  • Proszek do pieczenia (2 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Mikrofalówka, Mikser, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tortownica - średnica 22 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kurczak z ryżem po kajeńsku

Kiełbasę i seler kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Paprykę kroimy w słupki (gniazdo nasienne usuwamy) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej) Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-8 minut (do momentu, aż…

WIĘCEJ >

Pasta z awokado i oliwek z chlebem gryczanym

Awokado obieramy, pestkę wyrzucamy Wrzucamy awokado do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym) Obieramy czosnek i dorzucamy Wyciskamy sok z cytryny do naczynia Dodajemy oliwę Lekko solimy i pieprzymy Miksujmy Nakładamy pastę na…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z jarmużu, jaj i sera

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Do naczynia żaroodpornego wkładamy jarmuż, wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy Na wierzch kładziemy ser i wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika na ok. 10-15 minut

WIĘCEJ >

Pieczone łódeczki ziemniaczane z paprykowo-pomidorowym dipem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Ziemniaki obieramy i kroimy w łódeczki (na 8 części) Do miski wlewamy tłuszcz z sokiem z cytryny i mieszamy Następnie do miski wkładamy ziemniaki i dokładnie obtaczamy Blachę…

WIĘCEJ >