fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasto czekoladowo-migdałowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbdc560de-2c30-400a-b69b-a75632344715
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasto czekoladowo-migdałowe

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia
  • Tłuszcz i czekoladę kroimy na kawałki, a następnie wrzucamy do miski i podgrzewamy w mikrofalówce przez ok. 2 minuty (do momentu, aż składniki się rozpuszczą)
  • Dodajemy cukier trzcinowy oraz żółtka i dokładnie mieszamy
  • Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier puder (2/3 ilości) i ubijamy na sztywno
  • Łyżkę piany mieszamy z mieszanką czekoladową, posiekanymi orzechami, mąką i proszkiem do pieczenia
  • Gdy składniki dobrze się połączą – dodajemy pozostałą pianę i delikatnie mieszamy
  • Ciasto nakładamy do formy i wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut
  • Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odkładamy na ok. 10 minut
  • Owoce rozgniatamy z sokiem z cytryny i odrobiną cukru pudru
  • Ciasto nakładamy na talerze, posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Opcjonalnie możesz podawać ciasto z bitą śmietaną.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Malina (350 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (200 g)
  • Jajo białko (120 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Migdał (85 g)
  • Jajo żółtko (80 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (60 g)
  • Mąka orkiszowa (60 g)
  • Cukier trzcinowy (40 g)
  • Proszek do pieczenia (2 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Mikrofalówka, Mikser, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tortownica - średnica 22 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Szarlotka gryczano – jaglana

Bierzemy miskę i dodajemy masło, mąkę jaglaną i gryczaną, mod, 2 jajka Mieszamy Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części Do jednej części dodajemy karob, formujemy kule Owijamy folią spożywczą Wstawiamy do zamrażalki do czasu aż…

WIĘCEJ >

Sałata z kozim serem, truskawkami i melonem

Sałatę i rukolę kładziemy na talerzu Dokładamy przecięte na pół truskawki Melona obieramy, kroimy w paski i kładziemy na sałacie Na wierzchu umieszczamy ser Polewamy sosem  

WIĘCEJ >

Fondue czekoladowe z owocami

Czekoladę łamiemy na kawałki Wrzucamy do garnka z masłem i mlekiem kokosowym Rozpuszczamy i mieszamy na małym ogniu – ma się tylko rozpuścić i równo zmieszać! Gorącą czekoladę (nie może się zagotować!) nalewamy do fontanny lub…

WIĘCEJ >

Podstawowy krem daktylowy

Daktyle miksujemy na krem Dolewamy wodę lub mleko, aby uzyskać pożądaną konsystencję

WIĘCEJ >