fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasto czekoladowo-migdałowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbdc560de-2c30-400a-b69b-a75632344715
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasto czekoladowo-migdałowe

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia
  • Tłuszcz i czekoladę kroimy na kawałki, a następnie wrzucamy do miski i podgrzewamy w mikrofalówce przez ok. 2 minuty (do momentu, aż składniki się rozpuszczą)
  • Dodajemy cukier trzcinowy oraz żółtka i dokładnie mieszamy
  • Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier puder (2/3 ilości) i ubijamy na sztywno
  • Łyżkę piany mieszamy z mieszanką czekoladową, posiekanymi orzechami, mąką i proszkiem do pieczenia
  • Gdy składniki dobrze się połączą – dodajemy pozostałą pianę i delikatnie mieszamy
  • Ciasto nakładamy do formy i wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut
  • Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odkładamy na ok. 10 minut
  • Owoce rozgniatamy z sokiem z cytryny i odrobiną cukru pudru
  • Ciasto nakładamy na talerze, posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Opcjonalnie możesz podawać ciasto z bitą śmietaną.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Malina (350 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (200 g)
  • Jajo białko (120 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Migdał (85 g)
  • Jajo żółtko (80 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (60 g)
  • Mąka orkiszowa (60 g)
  • Cukier trzcinowy (40 g)
  • Proszek do pieczenia (2 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Mikrofalówka, Mikser, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tortownica - średnica 22 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Bitki z sarny w sosie z zielonego pieprzu z ziemniakami

Ziemniaki umyć i ugotować „w mundurkach” – czyli wrzucić do lekko osolonej wody i gotować około 25 min do miękkości Mięso pokroić na 3 plastry Rozbić tłuczkiem do mięsa, lub sztekerem / siekaczem do mięsa…

WIĘCEJ >

Kiełbasa z grilla z brukselką i sałatką z awokado

Kiełbasę ponacinać nożem na skos Rozgrzać na patelni tłuszcz Smażyć kiełbasę na patelni grillowej na średnim ogniu przez 5 minut Obracamy kiełbasę na druga stronę i dorzucamy ugotowaną brukselkę Pomidory, rzodkiewki i ogórka kroimy w…

WIĘCEJ >

Sałatka brokułowa z szynką z dziczyzny i salcesonem

Brokuł kroimy na mniejsze kawałki Pomidor kroimy w cząstki Awokado obieramy obieraczką lub nożem i kroimy w plastry Szynkę i salceson kroimy w plastry lub w kostkę Układamy wszystko na talerzu i polewamy sosem

WIĘCEJ >

Babeczki z mięsem i cebulą

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Natłuszczamy otwory w formie do muffinów Z chleba usuwamy skórki, 1/3 ilości kromek odkładamy na bok, a pozostałą ilość wkładamy między dwa kawałki folii i bardzo cienko rozwałkowujemy…

WIĘCEJ >