fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grillowane mango z karmelem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc14e466d-e2fd-4bdf-bfad-9eb4530e3020
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Grillowane mango z karmelem

Przygotowanie

  • Z każdego owocu mango odcinamy po dwa, duże plastry, odcinając możliwie najbliżej pestki, po czym nacinamy miąższ w romby, krojąc do głębokości 3/4, tak aby nie naruszyć skórki
  • Miąższ wokół pestki zachowujemy do innych celów
  • Do miski wsypujemy cukier, dolewamy sok z limonki oraz wodę i dokładnie mieszamy
  • Następnie rozprowadzamy sos na pociętej stronie plastrów
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy plastry mango i smażymy pokrojoną stroną do dołu przez ok. 2 minuty, aby owoc był gorący, a na jego miąższu odcisnęły się linie
  • Mango podajemy z jogurtem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z mango.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 5
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Mango (1120 g)
  • Jogurt naturalny (180 g)
  • Woda (30 ml)
  • Cukier trzcinowy (20 g)
  • Sok z limonki (bio) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szynka parmeńska i oliwki

Na talerzu układamy plastry szynki, a obok kładziemy oliwki

WIĘCEJ >

Sałatka grecka

Myjemy ogórka i pomidory Ogórka obieramy ze skórki Kroimy warzywa i kruszymy fetę Wrzucamy składniki do miski, dodajemy łyżeczkę oliwy i doprawiamy sałatkę solą, pieprzem i oregano

WIĘCEJ >

Pieczony łosoś

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Rybę solimy z każdej strony, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do naczynia żaroodpornego Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut

WIĘCEJ >

Sałatka z cukinii i pomidorów z oliwkami

Cukinię myjemy i obieramy. Następnie obieraczką kroimy ją na wstążki. Pomidora myjemy i kroimy w plasterki lub ćwiartki. Całość mieszamy z oliwkami, oliwą z oliwek i przyprawami.

WIĘCEJ >