Grillowane mango z karmelem
Grillowane mango z karmelem
Przygotowanie
- Z każdego owocu mango odcinamy po dwa, duże plastry, odcinając możliwie najbliżej pestki, po czym nacinamy miąższ w romby, krojąc do głębokości 3/4, tak aby nie naruszyć skórki
- Miąższ wokół pestki zachowujemy do innych celów
- Do miski wsypujemy cukier, dolewamy sok z limonki oraz wodę i dokładnie mieszamy
- Następnie rozprowadzamy sos na pociętej stronie plastrów
- Rozgrzewamy patelnię grillową
- Kładziemy plastry mango i smażymy pokrojoną stroną do dołu przez ok. 2 minuty, aby owoc był gorący, a na jego miąższu odcisnęły się linie
- Mango podajemy z jogurtem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z mango.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Mango (1120 g)
- Jogurt naturalny (180 g)
- Woda (30 ml)
- Cukier trzcinowy (20 g)
- Sok z limonki (bio) (6 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka grecka
Myjemy ogórka i pomidory Ogórka obieramy ze skórki Kroimy warzywa i kruszymy fetę Wrzucamy składniki do miski, dodajemy łyżeczkę oliwy i doprawiamy sałatkę solą, pieprzem i oregano
WIĘCEJ >Pieczony łosoś
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Rybę solimy z każdej strony, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do naczynia żaroodpornego Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
WIĘCEJ >Sałatka z cukinii i pomidorów z oliwkami
Cukinię myjemy i obieramy. Następnie obieraczką kroimy ją na wstążki. Pomidora myjemy i kroimy w plasterki lub ćwiartki. Całość mieszamy z oliwkami, oliwą z oliwek i przyprawami.
WIĘCEJ >