fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak w sosie mango

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca9f02c2e-49d4-474e-a3f7-bf296e3586eb
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak w sosie mango

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do blendera
  • Do blendera dodajemy tłuszcz i całość blendujemy na jednolitą pastę
  • Mięso kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Przelewamy pastę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy przyprawy (curry) i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Wlewamy mleko, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut
  • Mango obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię
  • Zieleninę drobno siekamy, dodajemy na patelnię i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Kurczaka możesz podawać z ryżem, kaszą lub makaronem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Mango (280 g)
  • Mleko kokosowe (150 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Kolendra (świeża) (9 g)
  • Curry w proszku (6 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Nóż, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kiełbaski cevapcici

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Do miski dodajemy mięso i przyprawy (chili, majeranek, paprykę, sól i pieprz), wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy…

WIĘCEJ >

Faszerowana papryka

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Papryki kroimy wzdłuż na pół i usuwamy z nich pestki Następnie wkładamy papryki na ok. 3 minuty do garnka z wrzącą wodą Po tym czasie papryki odsączamy i…

WIĘCEJ >

Warzywa z limonkowym masłem

Marchewki obieramy i kroimy na 2-3 części Z grochu odcinamy końcówki Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy czosnek i smażymy przez ok. 1 minutę Dodajemy cukier, sok i skórkę…

WIĘCEJ >

Racuchy gryczane z morelami

Morele: Morele pozbawiamy pestek Kroimy w kawałki Wrzucamy do suchego garnka i podgrzewamy na małym ogniu Dodajemy łyżeczkę miodu Dusimy owoce 15 min Racuchy: 1 łyżeczkę miodu dodajemy do miski Dodajemy drożdże i szczyptę soli…

WIĘCEJ >