fbpx
Szukaj
open close

Grillowane ziemniaki z oscypkiem i szpinakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1628739c-9f60-4daf-b71c-fd92e379a296
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Grillowane ziemniaki z oscypkiem i szpinakiem

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy szpinak, mieszamy i smażymy przez ok. 1-2 minuty
  • Dodajemy przyprawy (połowę papryki ostrej i gałkę muszkatołową) i mieszamy
  • Ziemniaki dokładnie myjemy (nie obieramy) i nacinamy plaster przy plastrze, nie docinając ziemniaków do końca
  • Pozostałe przyprawy wsypujemy do miski i mieszamy, a następnie posypujemy mieszanką ziemniaki, rozchylając ponacinane plastry
  • Oscypki kroimy na kawałki
  • Rozgrzewamy grill (może być grill w piekarniku)
  • Między każde nacięcie w ziemniakach wkładamy kawałek oscypka i wciskamy trochę szpinaku
  • Każdego ziemniaka owijamy plastrem boczku (możemy spiąć wykałaczką)
  • Ziemniaki układamy na tackę aluminiową (lub wykładamy blachę folią aluminiową) i pieczemy pod przykrytym grillem przez ok. 40-45 minut
  • Upieczone ziemniaki możemy podawać z dodatkiem ulubionego sosu

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z ziemniakami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 18
Porcje: 5
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Ziemniak (750 g)
  • Oscypek (200 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (150 g)
  • Szpinak (100 g)
  • Masło (45 g)
  • Cebula dymka (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Papryka ostra mielona (proszek) (1 g)
  • Cebula granulowana (0.5 g)
  • Czosnek granulowany (0.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Pieprz kajeński (0.5 g)
  • Majeranek suszony (0.5 g)
  • Tymianek suszony (0.5 g)
  • Estragon suszony (0.5 g)
  • Cząber suszony (0.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Grill, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Krem z ziemniaków i porów

Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por (…)

WIĘCEJ >

Placuszki z ziemniaków

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Następnie odcedzamy i (…)

WIĘCEJ >

Pieczone ziemniaki z bekonem

Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki Szczypiorek siekamy Ziemniaki dokładnie szorujemy, nakłuwamy widelcem skórkę i wkładamy na ok. 10 (…)

WIĘCEJ >

Ziemniaki zapiekane z serem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Ziemniaki obieramy, kroimy w słupki i przenosimy do naczynia żaroodpornego Cebulę ze szczypiorkiem (…)

WIĘCEJ >

Ziemniaki pod serową pierzynką

Piekarnik nagrzewamy do temp. 225 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w plastry i układamy (…)

WIĘCEJ >