fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placuszki z ziemniaków

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-31
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Placuszki z ziemniaków

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Następnie odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka
  • W osobnym garnku podgrzewamy mleko, które następnie przelewamy do garnka z ziemniakami
  • Dodajemy przyprawy i ugniatamy na jednolitą konsystencję
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Następnie podsmażoną cebulę przenosimy do ziemniaków
  • Zieleninę siekamy i przenosimy do ziemniaków
  • Do ziemniaków dodajemy odsączoną kukurydzę z groszkiem i całość dokładnie mieszamy
  • Z masy ziemniaczanej formujemy płaskie placuszki
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki na talerz
  • Dodajemy bułkę tartą i mieszamy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Placki obtaczamy w serze z bułką i układamy na blachę
  • Blachę wsadzamy do piekarnika na ok. 20 minut (pieczemy do momentu, aż placuszki będą złote)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych warzywnych placków.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (700 g)
  • Cebula (105 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Mleko krowie (60 g)
  • Groszek zielony (50 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (50 g)
  • Ser Parmezan (30 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Patelnia, Talerz, Tarka do jarzyn, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ziemniaki zapiekane

Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Blachę skrapiamy tłuszczem Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Następnie odcedzamy i przenosimy na blachę Ziemniaki skrapiamy tłuszczem i posypujemy…

WIĘCEJ >

Pierś indyka w curry

Mięso dokładnie oczyszczamy i osuszamy Następnie przyprawiamy mięso z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło) Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-7 minut z każdej strony Pomidorki kroimy na pół Paprykę kroimy w paski…

WIĘCEJ >

Kukurydza z miodem i musztardą

W garnku zagotowujemy osoloną wodę Kolby kukurydzy obieramy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 10-15 minut Następne wyłączamy kuchenkę i przykrywamy garnek pokrywką, aby kukurydza nie wystygła Do rondla wkładamy miód,…

WIĘCEJ >

Praliny daktylowe

Czekoladę łamiemy na kawałki Wrzucamy do czystego suchego garnka Dolewamy mleka kokosowego Rozpuszczamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, ma się tylko rozpuścić, nie może się zagotować Wrzucamy daktyle Widelcem obracamy, żeby równo obtoczyły…

WIĘCEJ >