Placuszki z ziemniaków
Placuszki z ziemniaków
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Następnie odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka
- W osobnym garnku podgrzewamy mleko, które następnie przelewamy do garnka z ziemniakami
- Dodajemy przyprawy i ugniatamy na jednolitą konsystencję
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Następnie podsmażoną cebulę przenosimy do ziemniaków
- Zieleninę siekamy i przenosimy do ziemniaków
- Do ziemniaków dodajemy odsączoną kukurydzę z groszkiem i całość dokładnie mieszamy
- Z masy ziemniaczanej formujemy płaskie placuszki
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki na talerz
- Dodajemy bułkę tartą i mieszamy
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Placki obtaczamy w serze z bułką i układamy na blachę
- Blachę wsadzamy do piekarnika na ok. 20 minut (pieczemy do momentu, aż placuszki będą złote)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych warzywnych placków.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (700 g)
- Cebula (105 g)
- Bułka tarta (100 g)
- Mleko kokosowe (60 ml)
- Groszek zielony (50 g)
- Kukurydza w zalewie (słoik) (50 g)
- Ser Parmezan (30 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wykwintne kanapki z kurczakiem
Pomidory kroimy w plastry Awokado obieramy (pestkę usuwamy) i kroimy w plasterki Mięso kroimy na nieduże kawałki Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy kawałki mięsa i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony, a…
WIĘCEJ >Ryż z warzywami
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Awokado obieramy i kroimy w paski Pomidorki kroimy na pół Paprykę kroimy w paski Rzodkiewkę kroimy w plastry Limonkę kroimy na ćwiartki…
WIĘCEJ >Mus gruszkowo-truskawkowy
Z truskawek usuwamy szypułki Gruszkę obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazdo nasienne Owoce wrzucamy do blendera i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Mus przenosimy do miski (możemy udekorować owocami lub pestkami)
WIĘCEJ >