fbpx
logo
Szukaj
open close

Placuszki z ziemniaków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4fbaac03-9ebd-44de-addf-18418f94a68d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Placuszki z ziemniaków

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Następnie odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka
  • W osobnym garnku podgrzewamy mleko, które następnie przelewamy do garnka z ziemniakami
  • Dodajemy przyprawy i ugniatamy na jednolitą konsystencję
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Następnie podsmażoną cebulę przenosimy do ziemniaków
  • Zieleninę siekamy i przenosimy do ziemniaków
  • Do ziemniaków dodajemy odsączoną kukurydzę z groszkiem i całość dokładnie mieszamy
  • Z masy ziemniaczanej formujemy płaskie placuszki
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki na talerz
  • Dodajemy bułkę tartą i mieszamy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Placki obtaczamy w serze z bułką i układamy na blachę
  • Blachę wsadzamy do piekarnika na ok. 20 minut (pieczemy do momentu, aż placuszki będą złote)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych warzywnych placków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (700 g)
  • Cebula (105 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Mleko kokosowe (60 ml)
  • Groszek zielony (50 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (50 g)
  • Ser Parmezan (30 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Patelnia, Talerz, Tarka do jarzyn, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Placki kukurydziane

W garnku rozpuszczamy tłuszcz i wyłączamy kuchenkę Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy Rozgrzewamy patelnię Kładziemy porcję ciasta i (…)

WIĘCEJ >

Placuszki warzywne

Wszystkie warzywa (poza cukinią) obieramy Wszystkie warzywa ścieramy na grubych oczkach tarki do miski, dodajemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy na (…)

WIĘCEJ >

Placki z groszku

Natkę pietruszki siekamy Groszek wsypujemy do miski i rozgniatamy widelcem (niezbyt dokładnie) Dodajemy natkę pietruszki, jaja, przeciśnięty przez praskę czosnek, (…)

WIĘCEJ >

Placuszki z cukinii

Cukinię myjemy, trzemy na tarce, odstawiamy na ok. 10 min. Po tym czasie należy odlać sok. Natkę i cebulę drobno (…)

WIĘCEJ >

Placki z batatów

Batata obieramy Bierzemy miskę i trzemy go na tarce na grubych oczkach Dodajemy jajko i szczyptę soli Mieszamy Rozgrzewamy na (…)

WIĘCEJ >