Grillowany łosoś na wstążkach z marchwi
Grillowany łosoś na wstążkach z marchwi
Przygotowanie
- Grill rozgrzewamy i pozostawiamy na ok. 10-15 minut
- Rybę oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem)
- Grill smarujemy tłuszczem (olejem)
- Na grill kładziemy rybę skórą do góry i grillujemy przez ok. 5-6 minut
- Następnie obracamy rybę na drugą stronę i grillujemy jeszcze przez ok. 3-4 minuty
- Marchewki obieramy i „kroimy” obieraczką tak, aby powstały wstążki, po czym przenosimy do miski
- Do miski z marchewką dodajemy tłuszcz (oliwę), przyprawy (sól) oraz posiekaną zieleninę i całość dokładnie mieszamy
- Na talerze nakładamy wstążki marchewki, a na wierzch kładziemy łososia
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z łososiem.
Autor
Lista składników
- Marchew (450 g)
- Łosoś atlantycki (świeży) (360 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zupa wędzona
Boczek lub pachwinę kroimy w plasterki i zalewamy passatą pomidorową w garnku Gotujemy boczek na małym ogniu. Możemy dolać szklankę wody W tym czasie kroimy drobno warzywa. Dodajemy je do garnka razem z przyprawami Wszystko…
WIĘCEJ >Pieczona dynia
Kroimy dynię na pół Wydłubujemy łyżką pestki Kroimy dynię w plastry Kładziemy na blachę (można blachę wyłożyć papierem pergaminowym jeśli nie chce się używać oleju) Polewamy oliwą i sypiemy solą Piekarnik nastawiamy na 200 st…
WIĘCEJ >Frittata warzywna
Pomidora kroimy w kostkę Zieleninę drobno siekamy Ser kroimy na kawałki (lub ścieramy na grubych oczkach tarki) Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Do miski wybijamy jaja, dolewamy odrobinę wody i ubijamy Pomidora, oliwki,…
WIĘCEJ >Fajita z pieczonego kurczaka
Jedno udko z kurczaka powinno ważyć ok. 85 g Papryki kroimy w paski o szerokości ok. 1 cm (gniazda nasienne usuwamy) Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem (olejem) Do naczynia…
WIĘCEJ >