Grochówka
Grochówka
Przygotowanie
- Groch płuczemy i przesypujemy do garnka
- Do garnka dolewamy wodę, dodajemy mięso i zagotowujemy
- Następnie przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 2 godz.
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Seler kroimy w kostkę
- Marchewki obieramy i kroimy w kostkę
- Po 2 godz. z garnka wyciągamy mięso i oddzielamy od kości, po czym dodajemy mięso z powrotem do garnka
- Do garnka dodajemy przygotowane warzywa, mąkę i przyprawy, mieszamy, przykrywamy i dusimy przez ok. 2 godz., co jakiś czas mieszając
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Woda (1900 ml)
- Wołowina szponder (680 g)
- Groch – ziarno (400 g)
- Cebula (150 g)
- Marchew (100 g)
- Mąka kokosowa (65 g)
- Czosnek (50 g)
- Seler naciowy (45 g)
- Sól kłodawska (4.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Majeranek suszony (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (na wywarze kostnym)
Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…
WIĘCEJ >Rosół z jajkiem i makaronem warzywnym
Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Rzodkiew przepuszczamy przez spiromat (jeśli nie mamy spiromatu – kroimy rzodkiew wzdłuż na plastry, a następnie wzdłuż na paski) W garnku podgrzewamy rosół…
WIĘCEJ >Zupa szparagowa (wegańska / wegetariańska)
Szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki i gotujemy łupiny w rosole przez 15 min Przecedzamy wywar Do gotowego wywaru dodajemy szparagi Wyciskamy sok z cytryny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i…
WIĘCEJ >Kurczak w białym chilli na rosole
Ustawić piekarnik na 170 st. C z opcją grzania z góry i dołu. Posiekać cebulę i selera, a paprykę pokroić na plasterki. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posolić i podsmażyć na średnim ogniu do…
WIĘCEJ >