fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wiejska grochówka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c351c9220-8c37-4349-94da-ebfbfb661cd9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wiejska grochówka

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Marchew obieramy i kroimy w kostkę
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do rondla wrzucamy wszystkie składniki, dolewamy wodę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 1,5 godz. (do miękkości grochu)
  • Po tym czasie wyciągamy z zupy boczek i odkładamy, zieleninę i przyprawy (liść laurowy) wyrzucamy, a zupę przelewamy do blendera i blendujemy na jednolitą konsystencję
  • Zupę przelewamy do czystego rondla i stawiamy na mały ogień
  • Boczek kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (2000 ml)
  • Groch – ziarno (200 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Marchew (45 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Tymianek (świeży) (8 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Owsianka – pingwin z borówkami

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…

WIĘCEJ >

Pieczone ziemniaki z pesto

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Ziemniaki dokładnie szorujemy, osuszamy i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem Przygotowujemy kawałki papieru do pieczenia i folii aluminiowej (tyle kawałków ile mamy ziemniaków) Ziemniaki smarujemy tłuszczem Na folię…

WIĘCEJ >

Dorsz z sosem kokosowo – figowym

Ryba: Czosnek pokroić w plasterki Rybę lekko posolić i popieprzyć  Z papieru do pieczenia wykroić 2 kwadraty około 25 cm każdy  Na środku każdego arkusza papieru położyć rybę Dodajemy połowę czosnku Skrapiamy sokiem z ¼ cytryny Dodajemy…

WIĘCEJ >

Krewetki duszone w maśle z pomidorami i rozmarynem

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pomidorki kroimy na połówki Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito) Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni i smażymy krewetki minutę i…

WIĘCEJ >