Wiejska grochówka
Wiejska grochówka
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Marchew obieramy i kroimy w kostkę
- Zieleninę drobno siekamy
- Do rondla wrzucamy wszystkie składniki, dolewamy wodę i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 1,5 godz. (do miękkości grochu)
- Po tym czasie wyciągamy z zupy boczek i odkładamy, zieleninę i przyprawy (liść laurowy) wyrzucamy, a zupę przelewamy do blendera i blendujemy na jednolitą konsystencję
- Zupę przelewamy do czystego rondla i stawiamy na mały ogień
- Boczek kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.
Autor
Lista składników
- Woda (2000 ml)
- Groch – ziarno (200 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (200 g)
- Cebula (105 g)
- Marchew (45 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
- Tymianek (świeży) (8 g)
- Liść laurowy (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sernik z batatów
Bataty obieramy i gotujemy do miękkości we wrzątku. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzone bataty wkładamy do blendera razem z mąką z migdałów ziemnych lub kokosową, pastą kokosową, olejem kokosowym, cynamonem i skórką z pomarańczy….
WIĘCEJ >Ziołowa focaccia z pomidorami
Pomidory i zieleninę drobno siekamy Do miski wsypujemy drożdże, mąkę i cukier, dolewamy 2/3 ilości tłuszczu i ciepłą wodę, dodajemy pomidory i całość dokładnie mieszamy Ciasto zagniatamy przez ok. 5 minut, aż będzie miało gładką…
WIĘCEJ >Ciasto ananasowe
Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Masło klarowane rozpuszczamy w garnku (ma być tylko płynne, nie gotować!) Ananasa obieramy ze skóry, usuwamy zdrewniały środek, kroimy na mniejsze kawałki Jajka wybijamy do blendera, dodajemy…
WIĘCEJ >Gulasz z szynką, pieczarkami i porem
Por kroimy w pół plastry (tylko białą część) Czosnek obieramy i drobno siekamy Pieczarki kroimy w plasterki Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por, czosnek oraz przyprawy (liść laurowy) i smażymy przez…
WIĘCEJ >