fbpx
logo
Szukaj
open close

Wiejska grochówka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c351c9220-8c37-4349-94da-ebfbfb661cd9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wiejska grochówka

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Marchew obieramy i kroimy w kostkę
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do rondla wrzucamy wszystkie składniki, dolewamy wodę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 1,5 godz. (do miękkości grochu)
  • Po tym czasie wyciągamy z zupy boczek i odkładamy, zieleninę i przyprawy (liść laurowy) wyrzucamy, a zupę przelewamy do blendera i blendujemy na jednolitą konsystencję
  • Zupę przelewamy do czystego rondla i stawiamy na mały ogień
  • Boczek kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (2000 ml)
  • Groch – ziarno (200 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Marchew (45 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Tymianek (świeży) (8 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sernik z batatów

Bataty obieramy i gotujemy do miękkości we wrzątku. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzone bataty wkładamy do blendera razem z mąką z migdałów ziemnych lub kokosową, pastą kokosową, olejem kokosowym, cynamonem i skórką z pomarańczy….

WIĘCEJ >

Ziołowa focaccia z pomidorami

Pomidory i zieleninę drobno siekamy Do miski wsypujemy drożdże, mąkę i cukier, dolewamy 2/3 ilości tłuszczu i ciepłą wodę, dodajemy pomidory i całość dokładnie mieszamy Ciasto zagniatamy przez ok. 5 minut, aż będzie miało gładką…

WIĘCEJ >

Ciasto ananasowe

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Masło klarowane rozpuszczamy w garnku (ma być tylko płynne, nie gotować!) Ananasa obieramy ze skóry, usuwamy zdrewniały środek, kroimy na mniejsze kawałki Jajka wybijamy do blendera, dodajemy…

WIĘCEJ >

Gulasz z szynką, pieczarkami i porem

Por kroimy w pół plastry (tylko białą część) Czosnek obieramy i drobno siekamy Pieczarki kroimy w plasterki Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por, czosnek oraz przyprawy (liść laurowy) i smażymy przez…

WIĘCEJ >