Wietnamska zupa z wołowiną
Wietnamska zupa z wołowiną
Przygotowanie
- Mięso zawijamy w folię kuchenną i wkładamy do zamrażarki na ok. 15 minut
- Po tym czasie wyciągamy mięso z zamrażarki, odwijamy z folii i kroimy w plastry
- Makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut, aby zmiękł
- Do rondla wlewamy bulion, wodę i sos sojowy, dodajemy cukier oraz przyprawy (cynamon i anyż) i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy mięso i gotujemy przez ok. 10 minut (do miękkości)
- Makaron odcedzamy, nakładamy do misek i zalewamy zupą, a następnie dekorujemy kiełkami, zieleniną i cząstkami limonki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.
Zupę możesz udekorować plasterki papryki chili i cząstkami limonki.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (750 ml)
- Woda (750 ml)
- Wołowina mięso mielone (400 g)
- Kiełki fasoli Mung (400 g)
- Limonka (140 g)
- Makaron ryżowy (100 g)
- Sos sojowy (20 g)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Cynamon – laska (3 g)
- Mięta (świeża) (3 g)
- Kolendra (świeża) (3 g)
- Anyż – nasiona (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczony camembert z ananasem
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Ananasa kroimy w kostkę Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier wykładamy ser, na wierzch nakładamy kawałki ananasa i całość skrapiamy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami Blachę wkładamy do…
WIĘCEJ >Grillowany camembert na miksie sałat z gruszkami i nerkowcami
Sałatę rzymską umyć, otrząsnąć z wody i ułożyć na talerzu Dodać rukolę Radicchio porwać na małe kawałki i położyć na sałatach Cykorię porozdzielać na osobne liście i ułożyć na talerzu Gruszkę pokroić w plasterki Winogrono…
WIĘCEJ >Risotto z wędzonym kurczakiem
Cebulę obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Zieleninę drobno siekamy Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Bulion wlewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę…
WIĘCEJ >Pieczona wołowina z ziołami
Mięso powinno być w jednym kawałku, zwinięte w rulon i związane nicią kuchenną Marchew z cebulą obieramy i kroimy w grube plastry Seler kroimy w grube plastry Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy przez ok. 190…
WIĘCEJ >