Witaminowa zupa z pieczarkami
Witaminowa zupa z pieczarkami
Przygotowanie
- Boćwinę, szpinak i rukolę kroimy na paski
- Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy wszystkie warzywa i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dolewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 25 minut (do miękkości ziemniaków)
- Wyłączamy kuchenkę, dodajemy śmietankę oraz przyprawy i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup.
Opcjonalnie możesz dodać do zupy papryczkę chili.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (1250 ml)
- Szpinak (800 g)
- Liść buraka (boćwina) (500 g)
- Rukola (500 g)
- Pieczarka (świeża) (300 g)
- Ziemniak (300 g)
- Cebula (250 g)
- Śmietanka sojowa (120 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa z cukinii
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Por kroimy w półksiężyce Cukinię kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z porem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy cukinię…
WIĘCEJ >Zupa krem z topinamburu
Z warzyw i przypraw ugotować bulion warzywny. Do wywaru dodać pokrojonego pora i drobno pokrojony (wcześniej obrany) topinambur. Gotować około 20 minut. Zmiksować.
WIĘCEJ >Zupa grzybowa z pieczonym selerem
Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez całą noc Następnego dnia podpiekamy cebule Warzywa obieramy i kroimy Do garnka wrzucamy cebule, seler ( oprócz jednego mniejszego), suszone grzyby (wraz z wodą ,w której się moczyły), lubczyk…
WIĘCEJ >Wegetariański rosół
Marchewkę, pietruszkę i selera dokładnie szorujemy, nie obieramy i wkładamy do dużego garnka Umytą cebulę obieramy, łupiny przekładamy do garnka (dodadzą pięknego koloru), a wnętrze cebul kroimy na pół i każdą opalamy nad ogniem kuchenki do…
WIĘCEJ >