fbpx
logo
Szukaj
open close

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym i pestkami słonecznika

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c89c36dc0-3b38-411b-abf2-8c582a98affc
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym i pestkami słonecznika

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Dynię kroimy na pół i wydrążamy miąższ
  • Następnie dynię obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Dodajemy tłuszcz (oliwę), sól oraz 1/3 ilości bulionu i wkładamy do piekarnika na ok. 90 minut
  • Po tym czasie przenosimy zawartość naczynia żaroodpornego do garnka, wlewamy pozostały bulion i dusimy przez ok. 20 minut (na małym ogniu)
  • Zieleninę siekamy
  • Zawartość garnka blendujemy na gładką konsystencję
  • Dodajemy przyprawy, zieleninę oraz tłuszcz (masło) i całość dokładnie mieszamy
  • Zupę nalewamy na talerze, dolewamy mleko koksowe i posypujemy pestkami słonecznika

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dynia Hokkaido (świeża) (800 g)
  • Bulion jarski (625 ml)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Pestki słonecznika obrane (40 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zupa kalafiorowo-koperkowa

Marchew, seler oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Pora kroimy w krążki Kalafior dzielimy na różyczki Zieleninę drobno siekamy Do garnka przenosimy zawartość miski,…

WIĘCEJ >

Pieczony karp zaprawiany w warzywach

Rybę kroimy na 4 kawałki Warzywa obieramy Marchew, pietruszkę i seler trzemy na tarce na grubych oczkach Cebulę kroimy w półksiężyce Warzywa wrzucamy do miski i zalewamy oliwą Lekko solimy i pieprzymy, dodajemy majeranek Dodajemy…

WIĘCEJ >

Fritatta grzybowa

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 st. C Grzyby oczyszczamy i kroimy na kawałki Boczek kroimy w kostkę Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy grzyby i smażymy…

WIĘCEJ >

Sałatka z ziemniaków i fasoli

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Chili drobno siekamy (gniazdo nasienne usuwamy) Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy…

WIĘCEJ >