fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym i pestkami słonecznika

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c89c36dc0-3b38-411b-abf2-8c582a98affc
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym i pestkami słonecznika

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Dynię kroimy na pół i wydrążamy miąższ
  • Następnie dynię obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Dodajemy tłuszcz (oliwę), sól oraz 1/3 ilości bulionu i wkładamy do piekarnika na ok. 90 minut
  • Po tym czasie przenosimy zawartość naczynia żaroodpornego do garnka, wlewamy pozostały bulion i dusimy przez ok. 20 minut (na małym ogniu)
  • Zieleninę siekamy
  • Zawartość garnka blendujemy na gładką konsystencję
  • Dodajemy przyprawy, zieleninę oraz tłuszcz (masło) i całość dokładnie mieszamy
  • Zupę nalewamy na talerze, dolewamy mleko koksowe i posypujemy pestkami słonecznika

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dynia Hokkaido (świeża) (800 g)
  • Bulion jarski (625 ml)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Pestki słonecznika obrane (40 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa z mięsem i grzybami Mun

Mięso dokładnie oczyszczamy, kroimy w kostkę i przenosimy do garnka Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do garnka Do garnka wlewamy wodę i gotujemy przez ok. 30-40 minut Po tym czasie dodajemy grzyby i gotujemy…

WIĘCEJ >

Zupa z ośmiornicy

Ośmiornicę oczyścić, pokroić Warzywa obrać i pokroić w kostkę Zasmażyć w garnku warzywa Dorzucić ośmiornicę i pomidory Dodać litr wody Przykryć i gotować około 45 min Sprawdzić czy ośmiornica i warzywa są miękkie Doprawić pieprzem i solą

WIĘCEJ >

Zupa selerowo-gruszkowa (na wywarze kostnym)

Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba) Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim…

WIĘCEJ >

Zupa szparagowa

Szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki i gotujemy łupiny w rosole przez 15 min Przecedzamy wywar Do gotowego wywaru dodajemy szparagi  Wyciskamy sok z cytryny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i…

WIĘCEJ >