Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym i pestkami słonecznika
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym i pestkami słonecznika
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Dynię kroimy na pół i wydrążamy miąższ
- Następnie dynię obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do naczynia żaroodpornego
- Dodajemy tłuszcz (oliwę), sól oraz 1/3 ilości bulionu i wkładamy do piekarnika na ok. 90 minut
- Po tym czasie przenosimy zawartość naczynia żaroodpornego do garnka, wlewamy pozostały bulion i dusimy przez ok. 20 minut (na małym ogniu)
- Zieleninę siekamy
- Zawartość garnka blendujemy na gładką konsystencję
- Dodajemy przyprawy, zieleninę oraz tłuszcz (masło) i całość dokładnie mieszamy
- Zupę nalewamy na talerze, dolewamy mleko koksowe i posypujemy pestkami słonecznika
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup.
Autor
Lista składników
- Dynia Hokkaido (świeża) (800 g)
- Bulion jarski (625 ml)
- Mleko kokosowe (100 ml)
- Pestki słonecznika obrane (40 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa z mięsem i grzybami Mun
Mięso dokładnie oczyszczamy, kroimy w kostkę i przenosimy do garnka Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do garnka Do garnka wlewamy wodę i gotujemy przez ok. 30-40 minut Po tym czasie dodajemy grzyby i gotujemy…
WIĘCEJ >Zupa z ośmiornicy
Ośmiornicę oczyścić, pokroić Warzywa obrać i pokroić w kostkę Zasmażyć w garnku warzywa Dorzucić ośmiornicę i pomidory Dodać litr wody Przykryć i gotować około 45 min Sprawdzić czy ośmiornica i warzywa są miękkie Doprawić pieprzem i solą
WIĘCEJ >Zupa selerowo-gruszkowa (na wywarze kostnym)
Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba) Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim…
WIĘCEJ >Zupa szparagowa
Szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki i gotujemy łupiny w rosole przez 15 min Przecedzamy wywar Do gotowego wywaru dodajemy szparagi Wyciskamy sok z cytryny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i…
WIĘCEJ >