Zupa z cukinii
Zupa z cukinii
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Por kroimy w półksiężyce
- Cukinię kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z porem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy cukinię i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dolewamy bulion, dodajemy przyprawy i całość gotujemy pod przykryciem przez ok. 25 minut
- Po tym czasie blendujemy zupę do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z dodatkiem cukinii.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (800 ml)
- Cukinia zielona (600 g)
- Cebula (105 g)
- Por (35 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Czosnek (5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
- Kurkuma w proszku (0.5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa krem z marchewki i pietruszki
Marchew oraz pietruszkę obieramy i kroimy na kawałki Por kroimy w piórka Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy marchew oraz pietruszkę, dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 15…
WIĘCEJ >Kotlety wieprzowe po kajeńsku
Mięso wkładamy do miski (niemetalowej), polewamy sokiem ananasowym i sosem sojowym, przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz. Co ok. 30 minut obracamy mięso na drugą stronę Mięso wyciągamy z marynaty…
WIĘCEJ >Roladki z łososia wędzonego z ciętymi świeżymi warzywami i sosem kolendrowym
1-2 płaty wędzonego łososia zwinąć ze sobą w różę i położyć na talerzu Marchew obrać Seler dokładnie umyć Cukinię, marchew i seler pokroić w cienkie słupki – najlepiej nożykiem „julienne”, lub nożem w plastry a…
WIĘCEJ >Komosanka z jogurtem kokosowym i z jagodami
Komosę ryżową gotujemy w wodzie do miękkości około 12 minut Odstawiamy na 10 minut Mieszamy z jogurtem kokosowym i dodajemy jagody Opcjonalnie dekorujemy posiekanymi listkami mięty
WIĘCEJ >