fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gruszki z orzechową kruszonką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfabcdc57-bc81-4731-aa51-fe75f4959bf9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Gruszki z orzechową kruszonką

Przygotowanie

  • Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy owoce w ćwiartki
  • Na patelnię wlewamy wodę, wsypujemy biały cukier, zagotowujemy i mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści
  • Dodajemy gruszki, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
  • Gdy gruszki zmiękną – ściągamy patelnię z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Gruszki przenosimy do naczynia żaroodpornego i polewamy odrobiną syropu, który powstał w trakcie gotowania
  • Do malaksera wrzucamy orzechy, płatki owsiane, cukier trzcinowy i przyprawy (imbir), dodajemy tłuszcz i całość dokładnie miksujemy
  • Następnie powstałą kruszonką posypujemy gruszki i pieczemy przez ok. 15-20 minut (aby były chrupiące i nabrały złotego koloru)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gruszek.

Gruszki możesz podawać z dodatkiem lodów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Gruszka (260 g)
  • Woda (200 ml)
  • Orzech włoski (100 g)
  • Cukier trzcinowy (90 g)
  • Płatki owsiane (bezglutenowe) (45 g)
  • Masło klarowane ghee (45 g)
  • Imbir w proszku (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Malakser, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ziemniaki zapiekane z serem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Ziemniaki obieramy, kroimy w słupki i przenosimy do naczynia żaroodpornego Cebulę ze szczypiorkiem drobno siekamy, przenosimy do naczynia z ziemniakami i mieszamy Do rondla wlewamy mleko, dodajemy śmietanę…

WIĘCEJ >

Sałatka lodowa

Sałatę kroimy na paski Pomidory kroimy na ćwiartki Cebulę obieramy i kroimy w piórka Zieleninę drobno siekamy Wszystkie warzywa wrzucamy do miski, polewamy tłuszczem oraz sokiem z cytryny i posypujemy przyprawami

WIĘCEJ >

Jabłko z orzechami i nasionami lnu

Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Dodajemy orzechy oraz len i mieszamy

WIĘCEJ >

Empanadas z wołowiną

Arkusz ciasta powinien mieć wymiary 25 cm x 25 cm Rodzynki wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut Cebulę obieramy i drobno siekamy Na patelnię wlewamy tłuszcz i wodę, wrzucamy cebulę…

WIĘCEJ >