fbpx
logo
Szukaj
open close

Gruszki z orzechową kruszonką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfabcdc57-bc81-4731-aa51-fe75f4959bf9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Gruszki z orzechową kruszonką

Przygotowanie

  • Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy owoce w ćwiartki
  • Na patelnię wlewamy wodę, wsypujemy biały cukier, zagotowujemy i mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści
  • Dodajemy gruszki, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
  • Gdy gruszki zmiękną – ściągamy patelnię z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Gruszki przenosimy do naczynia żaroodpornego i polewamy odrobiną syropu, który powstał w trakcie gotowania
  • Do malaksera wrzucamy orzechy, płatki owsiane, cukier trzcinowy i przyprawy (imbir), dodajemy tłuszcz i całość dokładnie miksujemy
  • Następnie powstałą kruszonką posypujemy gruszki i pieczemy przez ok. 15-20 minut (aby były chrupiące i nabrały złotego koloru)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gruszek.

Gruszki możesz podawać z dodatkiem lodów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Gruszka (260 g)
  • Woda (200 ml)
  • Orzech włoski (100 g)
  • Cukier trzcinowy (90 g)
  • Płatki owsiane (bezglutenowe) (45 g)
  • Masło klarowane ghee (45 g)
  • Imbir w proszku (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Malakser, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kiełbasa parzona

½ litra wody wkładamy do lodówki Jelita wkładamy do miski i zalewamy ciepłą wodą, lekko mieszamy ręką Zmieniamy wodę i znowu mieszamy i tak z 3 razy Zostawiamy je w wodzie (jeśli wyschną, to nie da…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z serem gruyère

Boczek kroimy w kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy boczek oraz…

WIĘCEJ >

Wieprzowina duszona z kapustą pekińską

Karkówkę pokroić w paski centymetr szerokie, 3 cm długie Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Kapustę pokroić w poprzek w paski Seler wypłukać, żeby nie było piasku i pokroić w poprzek w półksiężyce…

WIĘCEJ >

Jogurt z bananem

Banana obieramy, kroimy w plastry i przenosimy do miski Dodajemy jogurt i mieszamy

WIĘCEJ >