fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gruszki z kruszonką i cynamonem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0e03be08-9769-405c-a435-d05e31f268a3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Gruszki z kruszonką i cynamonem

Przygotowanie

  • Gruszki obieramy i kroimy na kawałki
  • Migdały wsypujemy do blendera i mielimy
  • Do rondla wsypujemy cukier, dolewamy sok jabłkowy, dodajemy gruszki i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10-12 minut (bez przykrycia)
  • Zawartość rondla przenosimy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Do miski wsypujemy cukier, mąkę, cukier trzcinowy, migdały, wiórki kokosowe i przyprawy (cynamon), dodajemy skórkę z cytryny i mieszamy
  • Następnie dodajemy tłuszcz i mieszamy tak aby uzyskać konsystencję bułki tartej
  • Gruszki posypujemy powstałą kruszonką i pieczemy przez ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z gruszkami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Gruszka (520 g)
  • Mąka orkiszowa (70 g)
  • Cukier trzcinowy (75 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Sok jabłkowy 100% (45 ml)
  • Migdał (30 g)
  • Cytryna – skórka (20 g)
  • Wiórki kokosowe (12 g)
  • Cynamon mielony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kanapki dziecięce – lisek i rybka z owocami

Lisek Na kromkę chleba kładziemy ser i razem wycinamy kawałek na kształt głowy liska Jabłko obieramy i kroimy na kawałki (uszy i pyszczek) Z truskawki usuwamy szypułkę i kroimy na kawałki (uszy i nosek) Wszystkie…

WIĘCEJ >

Ryżanka z truskawkami i skórką cytryny

Ryż gotujemy w mleku przez ok. 15 minut (lub do miękkości i wchłonięcia całego mleka) Truskawki kroimy na 4 części Ryżankę przenosimy do miski i posypujemy skórą z cytryny oraz truskawkami

WIĘCEJ >

Ziemniaki z masłem ziołowym

Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w ćwiartki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i…

WIĘCEJ >

Zawijaski z warzywami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Paprykę wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok. 10-15 minut (pieczemy do momentu, aż skórka sczernieję) Następnie przenosimy paprykę do foliowej torebki, aby ostygła Z papryki ściągamy…

WIĘCEJ >