Gruszki z kruszonką i cynamonem
Gruszki z kruszonką i cynamonem
Przygotowanie
- Gruszki obieramy i kroimy na kawałki
- Migdały wsypujemy do blendera i mielimy
- Do rondla wsypujemy cukier, dolewamy sok jabłkowy, dodajemy gruszki i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10-12 minut (bez przykrycia)
- Zawartość rondla przenosimy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Do miski wsypujemy cukier, mąkę, cukier trzcinowy, migdały, wiórki kokosowe i przyprawy (cynamon), dodajemy skórkę z cytryny i mieszamy
- Następnie dodajemy tłuszcz i mieszamy tak aby uzyskać konsystencję bułki tartej
- Gruszki posypujemy powstałą kruszonką i pieczemy przez ok. 15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z gruszkami.
Autor
Lista składników
- Gruszka (520 g)
- Mąka orkiszowa (70 g)
- Cukier trzcinowy (75 g)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Sok jabłkowy 100% (45 ml)
- Migdał (30 g)
- Cytryna – skórka (20 g)
- Wiórki kokosowe (12 g)
- Cynamon mielony (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kanapki dziecięce – lisek i rybka z owocami
Lisek Na kromkę chleba kładziemy ser i razem wycinamy kawałek na kształt głowy liska Jabłko obieramy i kroimy na kawałki (uszy i pyszczek) Z truskawki usuwamy szypułkę i kroimy na kawałki (uszy i nosek) Wszystkie…
WIĘCEJ >Ryżanka z truskawkami i skórką cytryny
Ryż gotujemy w mleku przez ok. 15 minut (lub do miękkości i wchłonięcia całego mleka) Truskawki kroimy na 4 części Ryżankę przenosimy do miski i posypujemy skórą z cytryny oraz truskawkami
WIĘCEJ >Ziemniaki z masłem ziołowym
Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w ćwiartki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i…
WIĘCEJ >Zawijaski z warzywami
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Paprykę wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok. 10-15 minut (pieczemy do momentu, aż skórka sczernieję) Następnie przenosimy paprykę do foliowej torebki, aby ostygła Z papryki ściągamy…
WIĘCEJ >