fbpx
logo
Szukaj
open close

Gruszki w syropie klonowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1fe9e46b-4e43-405b-832c-0d778f78c5ba
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Gruszki w syropie klonowym

Przygotowanie

  • Gruszki obieramy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki
  • Następnie układamy gruszki przekrojoną stroną do góry w naczyniu żaroodpornym
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Do rondla wlewamy sok z pomarańczy i syrop klonowy, dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii oraz przyprawy (cynamon) i całość zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy syrop przez ok. 5 minut, aż zgęstnieję
  • Gruszki polewamy syropem i przykrywamy folią aluminiową, którą dociskamy przy brzegach
  • Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut
  • Po tym czasie wyciągamy gruszki z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z gruszkami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Gruszka (520 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (200 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Syrop klonowy (30 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)
  • Cynamon mielony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Lasagne z indykiem i serem

Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy…

WIĘCEJ >

Sałatka śródziemnomorska z kurczakiem

Mięso kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej) Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy i podsmażamy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż przestanie być surowe) Pomidory suszone kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Twarożek z migdałów

Migdały wsypać do miski Zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana Następnie migdały odcedzić na sitku Przełożyć do kubeczka/wiaderka/miseczki Wycisnąć sok z cytryny i zalać nim migdały, dodać miód Zmiksować blenderem Spróbować i…

WIĘCEJ >

Omlet z kozim serem i szpinakiem

Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy masę jajeczną i smażymy pod przykryciem przez ok. 3-5 minut (do momentu, aż jaja się zetną) Pomidora kroimy w cząstki…

WIĘCEJ >