fbpx
logo
Szukaj
open close

Gruszki w syropie klonowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1fe9e46b-4e43-405b-832c-0d778f78c5ba
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Gruszki w syropie klonowym

Przygotowanie

  • Gruszki obieramy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki
  • Następnie układamy gruszki przekrojoną stroną do góry w naczyniu żaroodpornym
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Do rondla wlewamy sok z pomarańczy i syrop klonowy, dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii oraz przyprawy (cynamon) i całość zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy syrop przez ok. 5 minut, aż zgęstnieję
  • Gruszki polewamy syropem i przykrywamy folią aluminiową, którą dociskamy przy brzegach
  • Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut
  • Po tym czasie wyciągamy gruszki z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z gruszkami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Gruszka (520 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (200 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Syrop klonowy (30 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)
  • Cynamon mielony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Makaron warzywny z boczniakami (wegański / wegetariański)

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są…

WIĘCEJ >

Burger na warzywach

Mięso mielimy na standardowym sitku do miski Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy Z masy mielonej formujemy burgera Warzywa obieramy (poza papryką) Cebulę kroimy w ćwiartki Pozostałe warzywa kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy…

WIĘCEJ >

Mix sałat z kozim serem, łososiem, truskawkami i khaki

Sałaty kładziemy na talerz Kroimy/rozdzielamy łososia kładziemy na sałatę Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na pół lub ćwiartki dodajemy do sałaty Kaki obieramy, kroimy w cząstki i układamy na sałacie Polewamy sosem Na wierz kładziemy…

WIĘCEJ >

Mięsna kostka „rubika”

Salceson, szynkę i marchew kroimy w kostkę około 1 cm Układamy na zmianę, żeby otrzymać „kostkę Rubika” Na talerzu obok kostki kładziemy roszponkę i rukolę Dodajemy pomidorki przekrojone na połówki Polewamy sosem 

WIĘCEJ >