fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gruszki w syropie klonowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1fe9e46b-4e43-405b-832c-0d778f78c5ba
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Gruszki w syropie klonowym

Przygotowanie

  • Gruszki obieramy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki
  • Następnie układamy gruszki przekrojoną stroną do góry w naczyniu żaroodpornym
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Do rondla wlewamy sok z pomarańczy i syrop klonowy, dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii oraz przyprawy (cynamon) i całość zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy syrop przez ok. 5 minut, aż zgęstnieję
  • Gruszki polewamy syropem i przykrywamy folią aluminiową, którą dociskamy przy brzegach
  • Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut
  • Po tym czasie wyciągamy gruszki z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z gruszkami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Gruszka (520 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (200 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Syrop klonowy (30 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)
  • Cynamon mielony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowany camembert z figami

Figę kroimy w ćwiartki Rozgrzewamy patelnię Wlewamy miód oraz ocet, kładziemy rozmaryn i podgrzewamy przez ok. 3-5 minut, aż zgęstnieję Dodajemy figę i smażymy przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas obracając Rozgrzewamy patelnię grillową…

WIĘCEJ >

Pulpeciki z sarny w warzywach

Pulpeciki Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Bulion/rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Na gorący…

WIĘCEJ >

Bruschetta z pomidorami i bazylią

Bagietkę kroimy na kromki Rozgrzewamy opiekacz Wkładamy do opiekacza kromki i opiekamy przez ok. 2-3 minuty Następnie nieopieczoną stronę kromki smarujemy tłuszczem i wkładamy z powrotem do opiekacza na ok. 2-3 minuty Kromki nacieramy czosnkiem…

WIĘCEJ >

Grzanki z białym serem, rukolą i jajem

Jajo gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Kromki chleba pieczemy w tosterze Gotowe grzanki smarujemy serem, posypujemy rukolą oraz przyprawami i kładziemy na talerz Jajo odcedzamy, obieramy ze skorupy, kroimy na…

WIĘCEJ >