fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placki gruszkowe z sosem owocowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz2-4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Placki gruszkowe z sosem owocowym

Przygotowanie

Placki

  • Gruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach do miski
  • Dodajemy mąki oraz wybijamy jaja i całość blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wylewamy porcję ciasta i smażymy małe placki po ok. 3-4 minuty z każdej strony (na średnim ogniu)
  • Gotowe placki układamy na talerzu i polewamy sosem

Sos owocowy

  • Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i gotujemy przez ok. 5-7 minut (na małym ogniu)

Rady dietetyka

Ta potrawa zawiera sporo węglowodanów. Jeśli pojawi się po niej uczucie zmęczenia, to znak że możesz mieć problemy z gospodarką glukozowo-insulinową. Zastanów się nad zmianą diety na paleo lub ketogeniczną.

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia owocowych placków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Placki

  • Gruszka (130 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Mąka gryczana (12 g)
  • Mąka jaglana (12 g)

Sos owocowy

  • Malina (70 g)
  • Wino czerwone półwytrawne (20 ml)
  • Miód lipowy (12 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek - mały, Miska, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Schab nadziewany drobiem, pieczarkami i cebulą

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w półplastry Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min Mięso mielone (zmielony drób) wkładamy do miski i dodajemy zawartość…

WIĘCEJ >

Krem brokułowy

Bulion wlewamy do garnka Wrzucamy pokrojony brokuł Gotujemy 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 minut na średnim ogniu Dorzucamy przesmażoną cebulę do garnka Miksujemy blenderem Doprawiamy…

WIĘCEJ >

Sałatka z cukinii i pomidorów z oliwkami

Cukinię myjemy i obieramy. Następnie obieraczką kroimy ją na wstążki. Pomidora myjemy i kroimy w plasterki lub ćwiartki. Całość mieszamy z oliwkami, oliwą z oliwek i przyprawami.

WIĘCEJ >

Twarożek z nerkowców w wersji wytrawnej

Orzechy nerkowca wsypać do miski Zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana Następnie nerkowce odcedzić na sitku i włożyć do kubeczka/wiaderka/miseczki Zalać wodą z ogórków, dodać czosnek, lekko popieprzyć i zmiksować blenderem Spróbować…

WIĘCEJ >