fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placki jabłkowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1f4b4f70-7279-4809-8d69-0c6b34e20a5e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Placki jabłkowe

Przygotowanie

  • Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach
  • Do startego jabłka dodajemy jajka i mąkę, a następnie mieszamy mikserem
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Porcję ciasta nakładamy łyżką na patelnię i smażymy placuszki po około 4 minuty z każdej strony na średnim ogniu
  • Placki przekładamy na talerz i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Ta potrawa zawiera sporo węglowodanów. Jeśli pojawi się po niej uczucie zmęczenia – to znak, że możesz mieć problemy z gospodarką glukozowo-insulinową. Zastanów się nad zmianą diety na paleo lub ketogeniczną.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia placków na słodko.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Jabłko (świeże) (180 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (25 ml)
  • Mąka gryczana (12 g)
  • Miód lipowy (12 g)
  • Mąka jaglana (10 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Blender, Garnek, Mikser, Miska, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szparagi z sezamem

Najpierw przygotowujemy szparagi Myjemy je oraz chwytając palcami za końcówkę łodygi odłamujemy jej najtwardszą część Gotowe szparagi kroimy na 4-5 cm kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny Delikatnie mieszamy, aby równomiernie pokryły się sokiem Oprószamy solą…

WIĘCEJ >

Gulasz z indyka z puree selerowo – gruszkowym

Gulasz: Indyka pokroić w kostkę Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w paski Paprykę przekroić na pół, wyrzucić gniazdo nasienne i pokroić paprykę w paseczki W garnku roztapiamy…

WIĘCEJ >

Grzyby duszone z cukinią

Grzyby myjemy i kroimy w plasterki. Cukinię kroimy w kostkę. Cebule drobno siekamy. Na dużej patelni (lub w głębokim rondlu) rozgrzewamy 3 łyżki tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy około 10 minut, do czasu…

WIĘCEJ >

Gofry śniadaniowe

Wszystkie składniki mieszamy rózgą (masło musimy lekko podgrzać, aby było płynne). Do rozgrzanej gofrowincy wlewamy równomiernie ciasto i pieczemy do zarumienienia (ok. 5 minut). Podajemy z ulubionymi dodatkami (np. z plastrami pokrojonego pomidora).

WIĘCEJ >