fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placki jabłkowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1f4b4f70-7279-4809-8d69-0c6b34e20a5e
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Placki jabłkowe

Przygotowanie

  • Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach
  • Do startego jabłka dodajemy jajka i mąkę, a następnie mieszamy mikserem
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Porcję ciasta nakładamy łyżką na patelnię i smażymy placuszki po około 4 minuty z każdej strony na średnim ogniu
  • Placki przekładamy na talerz i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Ta potrawa zawiera sporo węglowodanów. Jeśli pojawi się po niej uczucie zmęczenia – to znak, że możesz mieć problemy z gospodarką glukozowo-insulinową. Zastanów się nad zmianą diety na paleo lub ketogeniczną.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia placków na słodko.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Jabłko (świeże) (180 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (25 ml)
  • Mąka gryczana (12 g)
  • Miód lipowy (12 g)
  • Mąka jaglana (10 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Blender, Garnek, Mikser, Miska, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Łosoś smażony z burakami z sosem vinaigrette

Na patelni rozgrzać tłuszcz Ustawiamy średni ogień, kładziemy rybę, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3 – 4 min Obracamy na drugą stronę, smażymy 3 – 4 min Obracamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 5 min Buraki…

WIĘCEJ >

Koktajl szpinakowo-borówkowy

W blenderze kielichowym umieszczamy mleko kokosowe, dodajemy szpinak, ogórek, borówki, olej kokosowy i lód Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji Przelewamy do dwóch szklanek Dekorujemy miętą

WIĘCEJ >

Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym

Ciasto bezglutenowe: Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli  Wlewamy ¾ szklanki wrzątku  Mieszamy drewnianą łyżką  Jak już da się włożyć rękę to wyrabiamy ręką  Jeśli ciasto jest zbyt mokre i…

WIĘCEJ >

Bułki bezglutenowe

Przesiewamy obie mąki i sól przez sitko W garnku łączymy oliwę i wodę i doprowadzamy do wrzenia Zdejmujemy z ognia i dodajemy do mieszanki mąki Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy kminek i jajka i mieszamy…

WIĘCEJ >