fbpx
logo
Szukaj
open close

Grzanki z krewetkami i sezamem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c52fa476e-a0e8-465d-b69d-f52383a873b7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Grzanki z krewetkami i sezamem

Przygotowanie

  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) i wrzucamy do blendera
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki, a następnie dodajemy do blendera
  • Cebulki ze szczypiorkiem drobno siekamy i dodajemy cebulki do blendera (szczypiorek odkładamy)
  • Do blendera dodajemy mąkę, białko, połowę zieleniny oraz przyprawy (sól) i całość dokładnie blendujemy
  • Dolewamy wodę i dokładnie mieszamy tak, aby utworzyła się gęsta masa i przekładamy masę do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Bagietkę kroimy na kromki
  • Na każdą kromkę nakładamy masę i równomiernie rozprowadzamy
  • Gotowe kromki kładziemy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 12-15 minut (pieczemy do momentu, aż bagietka się przyrumieni)
  • Pozostałą zieleninę drobno siekamy
  • Grzanki posypujemy nasionami sezamu, szczypiorkiem i pozostałą zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 4 grzanki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia grzanek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (350 g)
  • Bagietka (140 g)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (40 g)
  • Jajo białko (30 g)
  • Woda (15 ml)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Sezam biały (10 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Sól morska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Miska, Nóż, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Naleśniki z nadzieniem mięsnym

Do misy miksera wybijamy jaja, dodajemy mąkę oraz sól, dolewamy mleko i miksujemy Do masy dolewamy wodę, mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Pikantny kurczak Jalfrezi

Mięso kroimy na kawałki Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy Paprykę kroimy w plasterki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co…

WIĘCEJ >

Pasta gryczana

Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 20 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i podsmażamy cebulę 2-3 min Dodajemy do ugotowanej kaszy Dodajemy ugotowane jajko Solimy i pieprzymy Miksujemy blenderem

WIĘCEJ >

Pieczone warzywa z ciecierzycą

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Bataty, marchewki i dynię obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy (sól), dolewamy połowę tłuszczu i mieszamy Następnie przenosimy warzywa do naczynia żaroodpornego i wkładamy…

WIĘCEJ >