Grzanki z krewetkami i sezamem
Grzanki z krewetkami i sezamem
Przygotowanie
- Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) i wrzucamy do blendera
- Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki, a następnie dodajemy do blendera
- Cebulki ze szczypiorkiem drobno siekamy i dodajemy cebulki do blendera (szczypiorek odkładamy)
- Do blendera dodajemy mąkę, białko, połowę zieleniny oraz przyprawy (sól) i całość dokładnie blendujemy
- Dolewamy wodę i dokładnie mieszamy tak, aby utworzyła się gęsta masa i przekładamy masę do miski
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Bagietkę kroimy na kromki
- Na każdą kromkę nakładamy masę i równomiernie rozprowadzamy
- Gotowe kromki kładziemy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 12-15 minut (pieczemy do momentu, aż bagietka się przyrumieni)
- Pozostałą zieleninę drobno siekamy
- Grzanki posypujemy nasionami sezamu, szczypiorkiem i pozostałą zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 4 grzanki.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia grzanek.
Autor
Lista składników
- Krewetka black tiger (świeża) (350 g)
- Bagietka (140 g)
- Cebula szalotka ze szczypiorem (40 g)
- Jajo białko (30 g)
- Woda (15 ml)
- Mąka kukurydziana (12 g)
- Kolendra (świeża) (12 g)
- Sezam biały (10 g)
- Imbir korzeń (5 g)
- Sól morska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Tagine z kurczaka i daktyli
Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dodajemy tłuszcz oraz przyprawy (kmin i imbir) i dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i wsadzamy do lodówki na ok. 30 minut Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przenosimy…
WIĘCEJ >Omlet z dodatkiem koziego sera
Jajka wybijamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem Rozgrzewamy patelnię z masłem, po czym wlewamy masę jajeczną Czekamy do momentu, aż spód się zetnie Na wierzchu omleta układamy pozostałe składniki, przykrywamy pokrywką i dusimy do…
WIĘCEJ >Zupa szpinakowa bez jaja (wegańska)
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min Dodajemy szpinak, dusimy 5 min Lekko solimy i pieprzymy Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak…
WIĘCEJ >Owsianka dla dziecka 10
Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…
WIĘCEJ >