fbpx
logo
Szukaj
open close

Grzanki z jajecznicą i pieczonymi pomidorkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c91ed38f0-74fe-4db1-baf4-aec28de81391
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Grzanki z jajecznicą i pieczonymi pomidorkami

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier kładziemy kromki chleba oraz pomidorki i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 10 minut
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wybijamy jaja, dodajemy przyprawy, mieszamy i smażymy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Z piekarnika wyciągamy blachę
  • Na talerz kładziemy grzanki, na które nakładamy jajecznicę oraz pomidorki i całość posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia grzanek.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Jajo kurze (102 g)
  • Pomidor koktajlowy (80 g)
  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (70 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jajecznica na maśle

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jaja, mieszamy i smażymy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji

WIĘCEJ >

Zapiekanka z dynią i kiełbasą

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem Kiełbasę kroimy w plastry W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kiełbasę i podsmażamy przez ok. 5 minut (do momentu zbrązowienia) Do miski wydrążamy miąższ z…

WIĘCEJ >

Jaja sadzone i warzywa

Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy Wybijamy jajka Smażymy przez około 3-4 minuty do momentu aż białka będą ścięte Wykładamy na talerz Obok układamy pokrojonego pomidora i ogórka Doprawiamy solą i pieprzem lub innymi dozwolonymi przyprawami

WIĘCEJ >

Ziemniaczany żółw

Ziemniaki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Z parówki odcinamy końcówki, przekrawamy je wzdłuż na pół i każdą…

WIĘCEJ >