fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grzanki z jajecznicą i pieczonymi pomidorkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c91ed38f0-74fe-4db1-baf4-aec28de81391
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Grzanki z jajecznicą i pieczonymi pomidorkami

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier kładziemy kromki chleba oraz pomidorki i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 10 minut
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wybijamy jaja, dodajemy przyprawy, mieszamy i smażymy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Z piekarnika wyciągamy blachę
  • Na talerz kładziemy grzanki, na które nakładamy jajecznicę oraz pomidorki i całość posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia grzanek.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Jajo kurze (102 g)
  • Pomidor koktajlowy (80 g)
  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (70 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryżanka z rodzynkami i nerkowcami

Ryż gotujemy w mleku przez ok. 15 minut (lub do miękkości i wchłonięcia całego mleka) Ryżankę przenosimy do miski i posypujemy bakaliami

WIĘCEJ >

Jaja sadzone i grzanki

Kromki chleba pieczemy w tosterze Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białek) Na talerz nakładamy grzanki, jaja i pomidorki

WIĘCEJ >

Zupa krem z kalafiora i kalarepy

Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki Kalarepę ostrożnie obieramy z twardej skórki i kroimy na mniejsze kawałki W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozpuszczamy łyżkę oleju Cebulę kroimy, dodajemy do garnka i czekamy chwilę,…

WIĘCEJ >

Warzywa curry

Warzywa kroimy w kostkę i smażymy na maśle z przyprawami Dodajemy szpinak i koncentrat pomidorowy Podlewamy odrobiną wody i dusimy przez 15 minut, co jakiś czas mieszając Pod koniec duszenia dolewamy mleko kokosowe, jeszcze raz…

WIĘCEJ >