fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kolorowe grzanki z papryką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb44b508b-9ab1-4c59-a4cf-a7f3425a81c7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kolorowe grzanki z papryką

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy grill
  • Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w ćwiartki
  • Następnie układamy paprykę skórką do góry i grillujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż lekko poczernieję)
  • Paprykę przenosimy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy do ostygnięcia
  • Z papryki ściągamy skórkę, a miąższ drobno kroimy i wkładamy do miski
  • Pomidory oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę i dodajemy do papryki
  • Zieleninę drobno siekamy, dodajemy do papryki i całość mieszamy
  • Bagietkę kroimy w kromki i każdą z nich lekko opiekamy pod grzałką grilla na złoty kolor
  • Czosnek obieramy, kroimy na pół i pocieramy nim jedną stronę każdej z opieczonych kromek
  • Tuż przed podaniem nakładamy na pieczywo mieszankę papryki i pomidorów, skrapiamy tłuszczem i octem, a na koniec posypujemy przyprawami (pieprzem)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 4 grzanki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia grzanek.

Opcjonalnie możesz posypać grzanki czosnkiem, cebulą lub serem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (200 g)
  • Papryka czerwona (150 g)
  • Bagietka (140 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Bazylia (świeża) (3 g)
  • Ocet balsamiczny (3 ml)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Grill, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałata rzymska z serem pleśniowym, śliwkami i orzechami

Sałatę podrzeć w palcach na małe kawałki (chyba, że mamy małe listki ze środka, to mogą zostać w całości, będą ładniej wyglądały) Ser pokroić w kawałki (plastry, kostkę, jak komu wygodniej) Śliwki pokroić na połówki…

WIĘCEJ >

Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i awokado

Sałatę drzemy w palcach Awokado kroimy wzdłuż na pół i cześć bez pestki obieramy i kroimy w paski Jajko obieramy, kroimy na ćwiartki Ogórka kroimy w półplastry Pomidorki kroimy na połówki Paprykę kroimy z paseczki…

WIĘCEJ >

Wielkanoc na talerzu

Jajo gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2-3 minuty (na twardo) Chleb pieczemy w tosterze na grzanki Z sera wycinamy kawałki na kształt zajączków i pisklaków Paprykę kroimy w drobną kostkę Ogórka kroimy w plastry…

WIĘCEJ >

Sernik cytrynowy

Do rondla wkładamy tłuszcz i podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż się rozpuści Herbatniki drobno kruszymy do miski Następnie dolewamy do herbatników roztopiony tłuszcz i dokładnie mieszamy Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy…

WIĘCEJ >