Kolorowe grzanki z papryką
Kolorowe grzanki z papryką
Przygotowanie
- Rozgrzewamy grill
- Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w ćwiartki
- Następnie układamy paprykę skórką do góry i grillujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż lekko poczernieję)
- Paprykę przenosimy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy do ostygnięcia
- Z papryki ściągamy skórkę, a miąższ drobno kroimy i wkładamy do miski
- Pomidory oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę i dodajemy do papryki
- Zieleninę drobno siekamy, dodajemy do papryki i całość mieszamy
- Bagietkę kroimy w kromki i każdą z nich lekko opiekamy pod grzałką grilla na złoty kolor
- Czosnek obieramy, kroimy na pół i pocieramy nim jedną stronę każdej z opieczonych kromek
- Tuż przed podaniem nakładamy na pieczywo mieszankę papryki i pomidorów, skrapiamy tłuszczem i octem, a na koniec posypujemy przyprawami (pieprzem)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 4 grzanki.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia grzanek.
Opcjonalnie możesz posypać grzanki czosnkiem, cebulą lub serem.
Autor
Lista składników
- Pomidor (200 g)
- Papryka czerwona (150 g)
- Bagietka (140 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (5 g)
- Bazylia (świeża) (3 g)
- Ocet balsamiczny (3 ml)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym (wegetariańskie)
Ciasto bezglutenowe: Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli Wlewamy ¾ szklanki wrzątku Mieszamy drewnianą łyżką Jak już da się włożyć rękę to wyrabiamy ręką Jeśli ciasto jest zbyt mokre i…
WIĘCEJ >Zupa z ośmiornicy
Ośmiornicę oczyścić, pokroić Warzywa obrać i pokroić w kostkę Zasmażyć w garnku warzywa Dorzucić ośmiornicę i pomidory Dodać litr wody Przykryć i gotować około 45 min Sprawdzić czy ośmiornica i warzywa są miękkie Doprawić pieprzem i solą
WIĘCEJ >Pomidorowy kurczak z chili
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Chili i zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Głęboką blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier wylewamy pomidory, układamy na nich cebulę i chili,…
WIĘCEJ >Sałatka z kopru włoskiego i gruszek z serem
Z kopru odcinamy zielone łodygi i siekamy Bulwę kopru kroimy na ćwiartki, a następnie na plastry Gruszki obieramy i kroimy w cienkie plastry Na talerzach rozkładamy roszponkę, a na wierzch kładziemy plastry kopru i gruszek…
WIĘCEJ >