Gulasz drobiowy w sosie pomidorowym
Gulasz drobiowy w sosie pomidorowym
Przygotowanie
- Mięso kroimy w kostkę
- Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i wrzucamy do blendera
- Dodajemy sok z cytryny i dokładnie blendujemy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 6-7 minut (do momentu, aż się zarumieni), co jakiś czas mieszając
- Dodajemy pomidory z sokiem i wszystkie przyprawy, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 1 godz.
- Gulasz możemy podawać z dodatkiem ryżu
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z polędwiczkami.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (700 g)
- Pomidor (700 g)
- Cebula (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Czosnek granulowany (3 g)
- Cynamon mielony (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (wegański / wegetariański)
Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…
WIĘCEJ >Wołowina i jaja na rukoli
Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Paprykę kroimy w paski Jaja…
WIĘCEJ >Gulasz warzywny
Wszystkie warzywa kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka Doprawiamy przyprawami i zalewamy passatą Dolewamy tyle wody, aby przykryła warzywa Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, gotując gulasz do miękkości (ok. 30-40 minut)
WIĘCEJ >Muffinki jajeczne z warzywami
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Smarujemy formy do muffinek masłem ghee. Myjemy szpinak, paprykę i pomidora, następnie koimy. Paprykę podsmażamy na patelni, na maśle ghee przez 2 minuty. Do papryki dodajemy szpinak i smażymy…
WIĘCEJ >