fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Polędwiczki z kurczaka w sosie ananasowo-kokosowym na ryżu

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb977068f-26c9-4a29-9231-f382ad1dfebf-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Polędwiczki z kurczaka w sosie ananasowo-kokosowym na ryżu

Przygotowanie

  • Kurczaka kroimy w paski
  • Ananasa kroimy w kostkę
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Ryż gotujemy w wrzącej osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Dodajemy kurczaka, zasmażamy 3-4 minuty
  • Dorzucamy cebulę
  • Zasmażamy przez 2 minuty
  • Dodajemy ananasa
  • Wlewamy mleko kokosowe
  • Gotujemy 10 minut
  • Dodajemy mąkę kokosową
  • Mieszamy i wyłączamy gaz/palnik
  • Nakładamy ryż na talerz
  • na wierzchu kładziemy zawartość patelni 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy ryżu i pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat poczytasz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Zamiast ryżu można przyrządzić jego zamiennik – „ryż” z kalafiora. Różyczki kalafiora umieszczamy w blenderze na 2-3 sek. tak by rozdrobnił warzywo na strukturę ryżu. Następnie gotowy „ryż” podsmażamy na tłuszczu przez 2-3 minuty.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 pierś z kurczaka (200 g)
  • 2 plastry świeżego ananasa (160 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • ½ szklanki mleka kokosowego (125 ml)
  • 1 łyżka mąki kokosowej (12 g)
  • 50 g ryżu basmati
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny(3 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Schab faszerowany sarną i indykiem z sosem grzybowym

Sarnę i indyka mielimy oddzielnie w maszynce na standardowym sitku Każde zmielone mięso wkładamy do osobnej miski Lekko solimy i pieprzymy Mieszamy mięso najpierw w jednej, potem w drugiej misce (nie łączymy ich ze sobą)…

WIĘCEJ >

Sałatka z awokado i żurawiny

W miseczce mieszamy składniki na sos W dużej misce układamy szpinak Dodajemy pokrojone w plasterki awokado, żurawinę oraz orzechy Polewamy sosem

WIĘCEJ >

Naleśniki kasztanowe

Mąkę przesiewamy przez sito Dolewamy wody i mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego Smażymy na patelni nieprzywierającej

WIĘCEJ >

Lody bananowe

Kroimy banany i blendujemy razem z mlekiem kokosowym i miodem/daktylami Przelewamy do pojemnika, wkładamy do zamrażarki Mieszamy co 2 godziny aż do całkowitego zmrożenia

WIĘCEJ >