fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Polędwiczki wieprzowe i pieczone ziemniaki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1ea846d7-5b39-47fe-9412-24941b3faf08
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Polędwiczki wieprzowe i pieczone ziemniaki

Przygotowanie

Polędwiczki wieprzowe

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. C
  • Cebulę obieramy i kroimy w talarki
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 6-8 minut (do momentu, aż stanie się szklista)
  • Następnie podsmażoną cebulę przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Mięso kładziemy na deskę i posypujemy z każdej strony przyprawami
  • Na patelni rozgrzewamy drugą połowę tłuszczu
  • Kładziemy mięso i obsmażamy przez ok. 4-6 minut z każdej strony, a następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Do naczynia wlewamy wodę, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut
  • Po tym czasie wyciągamy naczynie z piekarnika, odstawiamy na ok. 5 minut do ostygnięcia i kroimy mięso w plastry

Pieczone ziemniaki

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. C (z funkcją grzania góra-dół)
  • Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i mieszamy
  • Tłuszcz z przyprawami wlewamy do naczynia z ziemniakami i dokładnie mieszamy, tak aby każdy ziemniak był równomiernie pokryty
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30-40 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia polędwicy.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

Polędwiczki wieprzowe

  • Wieprzowina polędwica (surowa) (600 g)
  • Cebula (315 g)
  • Woda (250 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czerwony (3 g)

Pieczone ziemniaki

  • Ziemniak (450 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Żeberka z włoszczyzną i chorizo

Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć pokrojoną w cienkie plasterki kiełbaskę chorizo. W tym czasie można przygotować żeberka (umyć i oczyścić) i dodać do chorizo. Po 5 minutach dodać włoszczyznę i przyprawy. Zalać 1 szklanką…

WIĘCEJ >

Udka z kurczaka pieczone z ananasem

Dzień wcześniej: udka z kurczaka płuczemy, obtaczamy w przyprawach Ananasa kroimy na kawałki o wielkości 2-3 cm Udka z kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy kawałkami ananasa Wstawiamy do lodówki W dniu przygotowywania posiłku:…

WIĘCEJ >

Dyniowe musli

Zagotowujemy dynię z mlekiem kokosowym i daktylami. Kiedy potrawa się zagotuje, zmniejszamy ogień, dodajemy cynamon i trzymamy jeszcze chwilę na niedużym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą.

WIĘCEJ >

Papryka faszerowana wołowiną

Z każdej papryki odcinamy „czapeczkę”, czyli czubek z ogonkiem Wydłubujemy gniazda nasienne i wyrzucamy je Marchew, pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Seler kroimy w…

WIĘCEJ >