Polędwiczki wieprzowe i pieczone ziemniaki
Polędwiczki wieprzowe i pieczone ziemniaki
Przygotowanie
Polędwiczki wieprzowe
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. C
- Cebulę obieramy i kroimy w talarki
- Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 6-8 minut (do momentu, aż stanie się szklista)
- Następnie podsmażoną cebulę przenosimy do naczynia żaroodpornego
- Mięso kładziemy na deskę i posypujemy z każdej strony przyprawami
- Na patelni rozgrzewamy drugą połowę tłuszczu
- Kładziemy mięso i obsmażamy przez ok. 4-6 minut z każdej strony, a następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego
- Do naczynia wlewamy wodę, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut
- Po tym czasie wyciągamy naczynie z piekarnika, odstawiamy na ok. 5 minut do ostygnięcia i kroimy mięso w plastry
Pieczone ziemniaki
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. C (z funkcją grzania góra-dół)
- Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i przenosimy do naczynia żaroodpornego
- Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i mieszamy
- Tłuszcz z przyprawami wlewamy do naczynia z ziemniakami i dokładnie mieszamy, tak aby każdy ziemniak był równomiernie pokryty
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30-40 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia polędwicy.
Autor
Lista składników
Polędwiczki wieprzowe
- Wieprzowina polędwica (surowa) (600 g)
- Cebula (315 g)
- Woda (250 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czerwony (3 g)
Pieczone ziemniaki
- Ziemniak (450 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Zioła prowansalskie (3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szarlotka gryczano – jaglana
Bierzemy miskę i dodajemy masło, mąkę jaglaną i gryczaną, mod, 2 jajka Mieszamy Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części Do jednej części dodajemy karob, formujemy kule Owijamy folią spożywczą Wstawiamy do zamrażalki do czasu aż…
WIĘCEJ >Wiosenne warzywa z miętą
Ziemniaki obieramy, kroimy w grube plastry, przenosimy do naczynia do gotowania na parze i przykrywamy pokrywką Następnie naczynie z ziemniakami kładziemy na rondel z wrzącą wodą i gotujemy ziemniaki przez ok. 15 minut Cukinię kroimy…
WIĘCEJ >Pasztet grzybowo-ziołowy
Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy na kawałki Cebulki z zieleniną drobno siekamy Czosnek obieramy i drobno siekamy Na patelni rozpuszczamy tłuszcz (masło) Wrzucamy grzyby, cebulki oraz czosnek i smażymy przez ok. 15 minut, co jakiś…
WIĘCEJ >Sałatka Waldorf
Seler kroimy na małe kawałki i przenosimy do miski Jabłka kroimy w kostkę (gniazda nasienne usuwamy) i dodajemy do miski Do miski dodajemy orzechy i mieszamy Do osobnej miski wlewamy jogurt i sok z cytryny,…
WIĘCEJ >