fbpx
logo
Szukaj
open close

Polędwiczki wieprzowe i pieczone ziemniaki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1ea846d7-5b39-47fe-9412-24941b3faf08
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Polędwiczki wieprzowe i pieczone ziemniaki

Przygotowanie

Polędwiczki wieprzowe

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. C
  • Cebulę obieramy i kroimy w talarki
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 6-8 minut (do momentu, aż stanie się szklista)
  • Następnie podsmażoną cebulę przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Mięso kładziemy na deskę i posypujemy z każdej strony przyprawami
  • Na patelni rozgrzewamy drugą połowę tłuszczu
  • Kładziemy mięso i obsmażamy przez ok. 4-6 minut z każdej strony, a następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Do naczynia wlewamy wodę, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut
  • Po tym czasie wyciągamy naczynie z piekarnika, odstawiamy na ok. 5 minut do ostygnięcia i kroimy mięso w plastry

Pieczone ziemniaki

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. C (z funkcją grzania góra-dół)
  • Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i mieszamy
  • Tłuszcz z przyprawami wlewamy do naczynia z ziemniakami i dokładnie mieszamy, tak aby każdy ziemniak był równomiernie pokryty
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30-40 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia polędwicy.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

Polędwiczki wieprzowe

  • Wieprzowina polędwica (surowa) (600 g)
  • Cebula (315 g)
  • Woda (250 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czerwony (3 g)

Pieczone ziemniaki

  • Ziemniak (450 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Chrzanowa zupa krem

Warzywa korzeniowe myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę Pokrojony świeży chrzan płuczemy w ciepłej wodzie, zmieniając ją trzy razy Pora kroimy w plastry, czosnek obieramy Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy ciepłym bulionem…

WIĘCEJ >

Kulki mięsne w stylu japońskim

Cebulę z czosnkiem drobno siekamy Imbir ścieramy na drobnych oczkach tarki Kapustę drobno kroimy Do blendera wkładamy mięso, białko, mąkę, czosnek, połowę cebuli oraz połowę imbiru i całość dokładnie blendujemy Zawartość blendera przenosimy do miski,…

WIĘCEJ >

Złote ziemniaki z patelni z winem

Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Następnie ziemniaki odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka, przykrywamy pokrywką i delikatnie potrząsamy, tak aby ziemniaki nieco popękały Na patelni…

WIĘCEJ >

Kanapki z cukinii z wędzonym łososiem i pastą z karczochów

Cukinię płuczemy i kroimy wzdłuż na długie plastry, przy użyciu szatkownicy, obieraczki lub noża Z jednej cukinii otrzymujemy 6 plastrów. Można ją lekko blanszować, grillować lub zostawić surową i zjeść na chrupko. Karczochy odsączamy z…

WIĘCEJ >