Gulasz w sosie musztardowym
Gulasz w sosie musztardowym
Przygotowanie
- Mięso kroimy na kawałki o wielkości ok. 2 cm i przenosimy do miski
- Dolewamy sos i całość dokładnie mieszamy, a następnie odkładamy miskę na ok. 30 minut
- Co ok. 10 minut obracamy mięso na drugą stronę
- Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
- Wrzucamy połowę mięsa i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając
- Usmażone mięso przenosimy na talerz, a na patelnię dokładamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy drugą połowę mięsa i podsmażamy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając
- Następnie zmniejszamy ogień, a na patelnię stopniowo dodajemy śmietanę, cały czas mieszając (uważamy, aby śmietana się nie zważyła)
- Dodajemy usmażone wcześniej mięso, mieszamy i całość podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy musztardę, sok z cytryny, posiekaną zieleninę oraz przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gulaszów.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina schab (surowy) (800 g)
- Śmietana 18% (200 g)
- Musztarda (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Sos Worcestershire (6 ml)
- Koper (świeży) (6 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kotleciki z babką jajowatą
Mięso ugniatamy z jajkiem, babką i przyprawami Formujemy 6 kotletów Smażymy kotlety na rozgrzanym smalcu, co jakiś czas przewracając na drugą stronę Po około 10 – 15 minutach są gotowe
WIĘCEJ >Grillowana dorada na ryżu
Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i dokładnie mieszamy Rybę oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym Następnie wsadzamy rybę do naczynia płaskiego, zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na ok. 30…
WIĘCEJ >Zupa z papryką i kalarepą
Bulion zagotowujemy Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do bulionu, dodajemy przyprawy i gotujemy przez ok. 45 minut Kalarepę oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę Papryki kroimy w kostkę Do garnka z mięsem dodajemy kalarepę…
WIĘCEJ >Gulasz wołowy z soczewicą
Mięso kroimy w kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Chili kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestki i kroimy w plasterki W rondlu rozgrzewamy 1/3 ilości…
WIĘCEJ >