Gulasz warzywny z białą fasolą i kiszonymi ogórkami
Gulasz warzywny z białą fasolą i kiszonymi ogórkami
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki
- Papryki kroimy w słupki (pestki usuwamy)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy pieczarki i paprykę, mieszamy i dusimy przez ok. 10-15 minut (do miękkości)
- Fasolę przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Na patelnię dodajemy fasolę, przecier i przyprawy (poza solą i pieprzem), mieszamy i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
- Dodajemy musztardę, ogórki i pozostałe przyprawy, mieszamy i nakładamy na talerze
- Gulasz posypujemy posiekanym szczypiorkiem
- Opcjonalnie możemy podawać gulasz z ryżem lub kaszą
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gulaszów.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Papryka czerwona (460 g)
- Przecier pomidorowy (300 g)
- Fasola biała z puszki (250 g)
- Ogórek kiszony (180 g)
- Pieczarka (świeża) (160 g)
- Cebula (105 g)
- Musztarda (20 g)
- Szczypiorek (10 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Cukier trzcinowy (5 g)
- Papryka wędzona mielona (proszek) (3 g)
- Liść laurowy (2 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Kminek mielony (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Żeberka w glazurze miodowej
Przygotowujemy marynatę: czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i wrzucamy do miski, dodajemy pozostałe składniki (poza mięsem) i całość dokładnie mieszamy Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki Następnie wkładamy mięso do szklanego naczynia i…
WIĘCEJ >Spaghetti bolognese z dziczyzny na makaronie z cukinii
Sos boloński Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kawałki (byle jak) Mięso (dziczyznę i boczek) mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Mieląc mięso co jakiś czas wrzucamy kawałek marchewki i pietruszki Cebulę…
WIĘCEJ >Szybka zapiekanka z ciecierzycą i szpinakiem
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Czosnek obieramy i drobno siekamy Ciecierzycę przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą Szpinak drobniej kroimy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty…
WIĘCEJ >Wołowina curry z ryżem
Cukinię kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w ćwiartki Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cukinię oraz pieczarki i podsmażamy przez ok. 4-5 minut Zawartość patelni przenosimy do miski Na patelnię dokładamy tłuszcz,…
WIĘCEJ >