Rozgrzewający gulasz wołowy
Rozgrzewający gulasz wołowy
Przygotowanie
- Mięso kroimy w kostkę
- Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st. C
- Na patelni rozgrzewamy 2/3 ilości tłuszczu
- Wrzucamy mięso (najlepiej jest smażyć w 2-3 partiach) i smażymy przez ok. 6-8 minut (do zbrązowienia)
- Następnie przenosimy mięso do naczynia żaroodpornego
- Na patelnię wlewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 5 minut
- Oprószamy cebulę przyprawami (papryką) oraz mąką, dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez ok. 1 minutę
- Dolewamy bulion, dodajemy pomidory i cukier, całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy
- Zawartość patelni przenosimy do naczynia z mięsem i dodajemy przyprawy (pieprz i tymianek)
- Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 2 godz.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gulaszu.
Autor
Lista składników
- Wołowina karkówka (900 g)
- Pomidor w puszce (800 g)
- Bulion mięsny (600 ml)
- Cebula (210 g)
- Olej rzepakowy ekologiczny (30 ml)
- Mąka orkiszowa (24 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (6 g)
- Cukier trzcinowy (5 g)
- Tymianek suszony (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Roladki wieprzowe z pistacjami
Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę i orzechy drobno siekamy Mięso kroimy na kotlety Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło) Wrzucamy…
WIĘCEJ >Aromatyczna zupa ziemniaczana
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i masło) Wrzucamy por i podsmażamy przez ok. 4-5 minut Dodajemy ziemniaki oraz przyprawy (curry i…
WIĘCEJ >Kanapka dziecięca – pies
Pomidorki kroimy na ćwiartki Ogórka kroimy w plastry Marchew obieramy i kroimy w plastry Wszystkie składniki układamy na kształt psa (tak jak na załączonym obrazku)
WIĘCEJ >Ozorek wieprzowy w sosie winno – śliwkowym z batatami
Ozorek: Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 60 min Wyjmujemy ozorek, od razu wkładamy do…
WIĘCEJ >