Rozgrzewający gulasz wołowy
Rozgrzewający gulasz wołowy
Przygotowanie
- Mięso kroimy w kostkę
- Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st. C
- Na patelni rozgrzewamy 2/3 ilości tłuszczu
- Wrzucamy mięso (najlepiej jest smażyć w 2-3 partiach) i smażymy przez ok. 6-8 minut (do zbrązowienia)
- Następnie przenosimy mięso do naczynia żaroodpornego
- Na patelnię wlewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 5 minut
- Oprószamy cebulę przyprawami (papryką) oraz mąką, dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez ok. 1 minutę
- Dolewamy bulion, dodajemy pomidory i cukier, całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy
- Zawartość patelni przenosimy do naczynia z mięsem i dodajemy przyprawy (pieprz i tymianek)
- Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 2 godz.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gulaszu.
Autor
Lista składników
- Wołowina karkówka (900 g)
- Pomidor w puszce (800 g)
- Bulion mięsny (600 ml)
- Cebula (210 g)
- Olej rzepakowy ekologiczny (30 ml)
- Mąka orkiszowa (24 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (6 g)
- Cukier trzcinowy (5 g)
- Tymianek suszony (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Gulasz drobiowy z grzybami i kaszą
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Grzyby oczyszczamy i kroimy w plastry Pomidory i mięso kroimy w grubą kostkę Zieleninę drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok….
WIĘCEJ >Gulasz rybny po meksykańsku
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Chili drobno siekamy (gniazdo nasienne usuwamy) Rybę oczyszczamy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem, zieleninę oraz chili, mieszamy i…
WIĘCEJ >Gulasz w pomidorach i z kapustą
Rozgrzewamy patelnię lub garnek smalcem Mięso kroimy w dużą kostkę i podduszamy na patelni razem z cebulą pokrojoną na drobno Dodajemy posiekaną kapustę, przyprawiamy ziołami i ulubionymi przyprawami Dusimy przez około 1 godz. pod przykryciem…
WIĘCEJ >Gulasz wieprzowy z boczniakami
Boczniaki pokroić na kawałki, jak są małe grzybki to na pół, jak są większe to na 4-6 części Mięso pokroić w kostkę 1,5 cm Marchew, pietruszkę, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę 1 cm Cebulę,…
WIĘCEJ >