Gulasz wołowy na piwie
Gulasz wołowy na piwie
Przygotowanie
- Do miski wkładamy sito
- Mięso kroimy w kostkę i przenosimy na sito
- Następnie posypujemy mięso mąką i energicznie mieszamy sitem, tak aby mięso było równomiernie pokryte mąką i aby pozbyć się jej nadmiaru
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
- Usmażone mięso przenosimy na talerz
- Na patelnię wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut (na małym ogniu)
- Marchewki obieramy i odcinamy z nich końcówki
- Następnie dodajemy na patelnię z powrotem mięso, marchewki, miód, rodzynki i przyprawy (goździki), dolewamy piwo oraz bulion i zagotowujemy
- Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 1 godz.
- Po tym czasie ściągamy pokrywkę, zwiększamy ogień, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 15 minut
- Gulasz nakładamy na talerze i dekorujemy zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gulaszu.
Autor
Lista składników
- Wołowina polędwica (800 g)
- Bulion mięsny (500 ml)
- Marchew (270 g)
- Cebula dymka (240 g)
- Piwo pełne (200 ml)
- Miód lipowy (48 g)
- Rodzynki (45 g)
- Mąka orkiszowa (36 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Tymianek (świeży) (3 g)
- Goździk (2 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Gulasz w sosie musztardowym
Mięso kroimy na kawałki o wielkości ok. 2 cm i przenosimy do miski Dolewamy sos i całość dokładnie mieszamy, a następnie odkładamy miskę na ok. 30 minut Co ok. 10 minut obracamy mięso na drugą…
WIĘCEJ >Gulasz drobiowy z grzybami i kaszą
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Grzyby oczyszczamy i kroimy w plastry Pomidory i mięso kroimy w grubą kostkę Zieleninę drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok….
WIĘCEJ >Aromatyczny gulasz rybny
Cebulę obieramy i kroimy w plastry Chili i zieleninę drobno siekamy Oliwki kroimy w plasterki Rybę oczyszczamy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, chili oraz przyprawy (ziele angielskie) i podsmażamy przez…
WIĘCEJ >Francuski gulasz rybny
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry Czosnek obieramy i drobno siekamy Rybę oczyszczamy i kroimy w kostkę Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem…
WIĘCEJ >