fbpx
logo
Szukaj
open close

Gulasz wołowy na piwie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c057ea047-9cb1-4c86-bfbe-839a9539bf8b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Gulasz wołowy na piwie

Przygotowanie

  • Do miski wkładamy sito
  • Mięso kroimy w kostkę i przenosimy na sito
  • Następnie posypujemy mięso mąką i energicznie mieszamy sitem, tak aby mięso było równomiernie pokryte mąką i aby pozbyć się jej nadmiaru
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Usmażone mięso przenosimy na talerz
  • Na patelnię wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut (na małym ogniu)
  • Marchewki obieramy i odcinamy z nich końcówki
  • Następnie dodajemy na patelnię z powrotem mięso, marchewki, miód, rodzynki i przyprawy (goździki), dolewamy piwo oraz bulion i zagotowujemy
  • Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 1 godz.
  • Po tym czasie ściągamy pokrywkę, zwiększamy ogień, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 15 minut
  • Gulasz nakładamy na talerze i dekorujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gulaszu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (800 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Marchew (270 g)
  • Cebula dymka (240 g)
  • Piwo pełne (200 ml)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Rodzynki (45 g)
  • Mąka orkiszowa (36 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Goździk (2 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Pokrywka do patelni, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bakłażan faszerowany sarną

Mięso kroimy na kawałki i mielimy na standardowym sitku do miski Dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Bakłażana obieramy ze skóry i kroimy wzdłuż…

WIĘCEJ >

Domowe kiełbaski

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski Do miski dodajemy mięso, tłuszcz oraz przyprawy (koper, chili i sól) i całość dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i…

WIĘCEJ >

Brokuł i kalafior z czosnkiem

Brokuł z kalafiorem dzielimy na różyczki, a łodygi kroimy w plasterki Warzywa gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-8 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Rozgrzewamy patelnię Wrzucamy płatki migdałowe i prażymy przez ok….

WIĘCEJ >

Szaszłyki z karczku

Mięso kroimy w plastry o grubości ok. 1-2 cm, a następnie każdy plaster na 2-3 części Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy Do miski z marynatą…

WIĘCEJ >