Gulasz wołowy na piwie
Gulasz wołowy na piwie
Przygotowanie
- Do miski wkładamy sito
- Mięso kroimy w kostkę i przenosimy na sito
- Następnie posypujemy mięso mąką i energicznie mieszamy sitem, tak aby mięso było równomiernie pokryte mąką i aby pozbyć się jej nadmiaru
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
- Usmażone mięso przenosimy na talerz
- Na patelnię wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut (na małym ogniu)
- Marchewki obieramy i odcinamy z nich końcówki
- Następnie dodajemy na patelnię z powrotem mięso, marchewki, miód, rodzynki i przyprawy (goździki), dolewamy piwo oraz bulion i zagotowujemy
- Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 1 godz.
- Po tym czasie ściągamy pokrywkę, zwiększamy ogień, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 15 minut
- Gulasz nakładamy na talerze i dekorujemy zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gulaszu.
Autor
Lista składników
- Wołowina polędwica (800 g)
- Bulion mięsny (500 ml)
- Marchew (270 g)
- Cebula dymka (240 g)
- Piwo pełne (200 ml)
- Miód lipowy (48 g)
- Rodzynki (45 g)
- Mąka orkiszowa (36 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Tymianek (świeży) (3 g)
- Goździk (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Bakłażan faszerowany sarną
Mięso kroimy na kawałki i mielimy na standardowym sitku do miski Dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Bakłażana obieramy ze skóry i kroimy wzdłuż…
WIĘCEJ >Domowe kiełbaski
Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski Do miski dodajemy mięso, tłuszcz oraz przyprawy (koper, chili i sól) i całość dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i…
WIĘCEJ >Brokuł i kalafior z czosnkiem
Brokuł z kalafiorem dzielimy na różyczki, a łodygi kroimy w plasterki Warzywa gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-8 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Rozgrzewamy patelnię Wrzucamy płatki migdałowe i prażymy przez ok….
WIĘCEJ >Szaszłyki z karczku
Mięso kroimy w plastry o grubości ok. 1-2 cm, a następnie każdy plaster na 2-3 części Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy Do miski z marynatą…
WIĘCEJ >