fbpx
logo
Szukaj
open close

Gulasz wołowy z daktylami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8e422743-f6d7-4d04-b833-82012b025a79
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Gulasz wołowy z daktylami

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Mięso kroimy w kostkę
  • Daktyle drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy przyprawy (imbir i cynamon) i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając (smażymy do momentu, aż się zarumieni)
  • Dolewamy wodę, dodajemy daktyle oraz przyprawy (szafran) i całość dokładnie mieszamy
  • Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez ok. 1,5 godz.
  • Co jakiś czas mieszamy mięso, aby nie przywarło do dna
  • Po tym czasie ściągamy patelnię z kuchenki, dodajemy miód i dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy patelnię pokrywką i odstawiamy na ok. 10 minut
  • Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy płatkami migdałowymi

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gulaszu.

Gulasz możesz opcjonalnie posypać zieleniną.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina łopatka (800 g)
  • Woda (375 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Daktyl (100 g)
  • Płatki migdałowe (50 g)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Masło (30 g)
  • Imbir w proszku (3 g)
  • Cynamon mielony (3 g)
  • Szafran (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Patelnia - mała, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta z buraków

Buraki obrać, pokroić, ułożyć na blaszce razem z obranym czosnkiem, całymi ząbkami. Piec około 1,5 godziny (do miękkości). Po upieczeniu całość zmiksować i doprawić.

WIĘCEJ >

Rzodkiewka

Rzodkiewki myjemy Obcinamy liście i ogonki Zjadamy

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym z owocami i z migdałami

Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone owoce, posypujemy posiekanymi migdałami Dekorujemy listkami świeżej melisy (opcjonalnie) i podajemy

WIĘCEJ >

Udka w pomidorach i rozmarynie

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Na patelni rozgrzewamy 2/3 ilości tłuszczu Kładziemy udka i obsmażamy przez ok. 4-5 minut z każdej strony (udka najlepiej smażyć partiami), a gdy nabiorą złocistego koloru – przenosimy…

WIĘCEJ >