Gulasz wołowy z daktylami
Gulasz wołowy z daktylami
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Mięso kroimy w kostkę
- Daktyle drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy przyprawy (imbir i cynamon) i smażymy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając (smażymy do momentu, aż się zarumieni)
- Dolewamy wodę, dodajemy daktyle oraz przyprawy (szafran) i całość dokładnie mieszamy
- Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez ok. 1,5 godz.
- Co jakiś czas mieszamy mięso, aby nie przywarło do dna
- Po tym czasie ściągamy patelnię z kuchenki, dodajemy miód i dokładnie mieszamy
- Następnie przykrywamy patelnię pokrywką i odstawiamy na ok. 10 minut
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy płatkami migdałowymi
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gulaszu.
Gulasz możesz opcjonalnie posypać zieleniną.
Autor
Lista składników
- Wołowina łopatka (800 g)
- Woda (375 ml)
- Cebula (105 g)
- Daktyl (100 g)
- Płatki migdałowe (50 g)
- Miód lipowy (48 g)
- Masło (30 g)
- Imbir w proszku (3 g)
- Cynamon mielony (3 g)
- Szafran (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pasta z buraków
Buraki obrać, pokroić, ułożyć na blaszce razem z obranym czosnkiem, całymi ząbkami. Piec około 1,5 godziny (do miękkości). Po upieczeniu całość zmiksować i doprawić.
WIĘCEJ >Komosanka z mlekiem roślinnym z owocami i z migdałami
Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone owoce, posypujemy posiekanymi migdałami Dekorujemy listkami świeżej melisy (opcjonalnie) i podajemy
WIĘCEJ >Udka w pomidorach i rozmarynie
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Na patelni rozgrzewamy 2/3 ilości tłuszczu Kładziemy udka i obsmażamy przez ok. 4-5 minut z każdej strony (udka najlepiej smażyć partiami), a gdy nabiorą złocistego koloru – przenosimy…
WIĘCEJ >