fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gulasz wołowy z daktylami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8e422743-f6d7-4d04-b833-82012b025a79
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Gulasz wołowy z daktylami

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Mięso kroimy w kostkę
  • Daktyle drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy przyprawy (imbir i cynamon) i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając (smażymy do momentu, aż się zarumieni)
  • Dolewamy wodę, dodajemy daktyle oraz przyprawy (szafran) i całość dokładnie mieszamy
  • Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez ok. 1,5 godz.
  • Co jakiś czas mieszamy mięso, aby nie przywarło do dna
  • Po tym czasie ściągamy patelnię z kuchenki, dodajemy miód i dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy patelnię pokrywką i odstawiamy na ok. 10 minut
  • Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy płatkami migdałowymi

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gulaszu.

Gulasz możesz opcjonalnie posypać zieleniną.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina łopatka (800 g)
  • Woda (375 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Daktyl (100 g)
  • Płatki migdałowe (50 g)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Masło (30 g)
  • Imbir w proszku (3 g)
  • Cynamon mielony (3 g)
  • Szafran (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Patelnia - mała, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dziecięce kanapki 148

Kromki chleba smarujemy tłuszczem i kładziemy na talerz Ogórka, pomidora, oliwki oraz ser kroimy w plastry Na osobnym talerzu układamy wszystkie warzywa oraz ser tak jak na załączonym obrazku

WIĘCEJ >

Żeberka z grilla w syropie klonowym

Czosnek obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do miski Do miski dodajemy pozostałe składniki (poza żeberkami) i całość dokładnie mieszamy Płaty żeber kroimy na pojedyncze żeberka, wkładamy do miski z marynatą i całość dokładnie mieszamy, tak…

WIĘCEJ >

Rosół z pulpetami z dorsza

Rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Wkładamy rybę i gotujemy przez ok. 10 minut Następnie wyciągamy rybę z rosołu i odkładamy do miski Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Zieleninę drobno siekamy Na…

WIĘCEJ >

Zupa pho

Kości wieprzowe zalewamy w garnku wodą i gotujemy przez 10 minut. Gdy kości się gotują, na patelni prażymy przyprawy, imbir i obraną cebulę. Kości odcedzamy i opłukujemy pod zimną wodą. Podgotowane kości i prażone przyprawy…

WIĘCEJ >